Evolutia pietei de inchirieri auto

Aparuta acum mai bine de un secol, piata inchirierilor auto (cunoscuta si ca rent a car) a avut pana azi o evolutie constant ascendenta, in paralel cu dezvoltarea industriei de automobile, al carei apendice este.

Cu o intarziere considerabila fata de Occident, acelasi fenomen s-a petrecut si in Romania ultimilor 30 de ani, pe inchirieri automasura ce tot mai multi clienti au apelat la astfel de servicii si, implicit, tot mai multe firme de rent a car si-au facut aparitia.

La o prima vedere, domeniul inchirierilor auto prezinta o anomalie. De ce ar fi tot mai multi clienti care apeleaza la astfel de servicii din moment ce pe piata exista tot mai multe masini? Nu mai vorbim aici de multitudinea de firme de transport (de la Uber pana la deja banala firma de taxi) care si ele, teoretic, ar trebui sa fure din clientii firmelor de inchirieri auto.

Normal ar fi ca numarul mare de masini sa reduca numarul de oameni care doresc sa inchirieze una. Cum este posibil ca parcul auto al Romaniei sa explodeze si in acelasi timp firmele de inchirieri auto sa isi creasca profiturile?

Explicata este cat se poate de simpla: dezvoltarea turismului si a calatoriilor!

Majoritatea celor aflati in deplasare (fie ca vorbim aici de turisti, studenti care invata in alte orase sau chiar in alte tari sau de calatorii de afaceri) nu vin cu propriile masini, motiv pentru care, o parte dintre ei, apeleaza la servicii de inchiriat autovehicule.

Ganditi-va doar la cati turisti straini care aterizeaza in Romania, au nevoie de inchirieri auto Otopeni, pentru a se deplasa cu usurinta prin tara noastra, pe cont propriu, fara sa fie conditionati de mersul trenurilor si de rutele prestabilite ale altor mijloace de transport in comun.

Da, faptul ca numarul de autoturisme a crescut afecteaza serios piata inchirierilor de masini, dar trendul ascendent al acesteia este dat de faptul ca tot mai multi oameni aleg sa calatoreasca tot mai des si pe distante tot mai mari (si pe perioade tot mai lungi, putem spune).

Provocarea, pentru cei care opereaza in acest domeniu, vine acum din partea concurentei.

Clientii cauta firmele care ofera cele mai bune masini, la cele mai bune preturi. Acest raport nu este insa unul constant, el variaza de la un segment de clienti la altul. De exemplu, un turist nu va fi la fel de pretentios ca un om de afaceri, dar in acelasi timp nici nu e dispus sa ofere un pret prea mare pentru acest serviciu (spre deosebire de omul de afaceri).

Provocarea consta in faptul de a te face remarcat in bransa cat mai repede si de a oferi servicii care sa aiba ceva in plus fata de concurenta (poate un pret mai bun, poate masini mai bune sau poate pur si simplu mai multa seriozitate si respect fata de client).

Inovatia, capacitatea de adaptare si identificarea unor noi oportunitati de profit sau de promovare, sunt esentiale pentru mentinerea si realizarea profitului pe o piata tot mai dinamica si mai aglomerata.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.