Facebook ar spiona in secret obiceiurile utilizatorilor Snapchat

Un proces in curs de desfasurare intre Meta si utilizatori a scos la iveala mai multe documente interne confidentiale ale retelei sociale americane. In special, acestea dezvaluie ca Facebook a lansat in 2016 un proiect secret pentru a spiona traficul de retea al utilizatorilor Snapchat.

Cand Snapchat a intrat pe piata retelelor de socializare in 2011, s-a impus rapid ca fiind cea mai populara tendinta in randul tinerilor. Aplicatia, fondata in special de Evan Spiegel, a avut un succes fulminant. In doar cativa ani, Snapchat a devenit tinta de atac pentru Facebook, care era inca liderul incontestabil al pietei.

In incercarea zadarnica de a replica lovitura de maestru, Facebook nu s-a sfiit in ultimii ani sa imite, ca sa nu spunem sa copieze, functiile exclusive ale Snapchat. In 2019, de exemplu, RS-ul lui Mark Zuckerberg a lansat Avatars, o copie fidela a Bitmojis-ului de la Snapchat. De asemenea, Facebook Messenger s-a apucat de mesaje efemere, marca inregistrata a aplicatiei cu fantoma mica.

Ghostbuster, proiectul anti-Snapchat al Facebook-ului

Un proces recent intre utilizatori si Meta a dezvaluit mai multe despre eforturile Facebook de a rivaliza cu acest concurent. In timpul bataliei juridice, au fost dezvaluite o serie de documente confidentiale ale retelei sociale americane. In special, acestea arata ca, in 2016, Facebook a lansat un proiect ultrasecret pentru a intercepta si decripta traficul de retea dintre utilizatorii Snapchat si serverele aplicatiei.

Ideea era aceea de a putea analiza comportamentul si obiceiurile utilizatorilor. Cu alte cuvinte, pentru a intelege ce face ca Snapchat sa aiba atat de mult succes. Proiectul, denumit Ghostbuster (cu referire la celebrul logo Snapchat), se baza pe o tehnologie special conceputa de inginerii Facebook pentru a ocoli mecanismele de criptare ale Snapchat, Amazon si YouTube.

„Ori de cate ori cineva pune o intrebare despre Snapchat, raspunsul este, de obicei, ca, deoarece traficul sau este criptat, nu avem nicio analiza a acestuia”, a scris Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, intr-un e-mail datat 9 iunie 2016 si publicat ca parte a procesului. „Avand in vedere cat de repede cresc, pare important sa gasim o noua modalitate de a obtine analize fiabile despre ele. Poate ca trebuie sa cream panouri sau sa scriem software personalizat. Ar trebui sa va ganditi cum sa faceti asta”, a sugerat miliardarul.

Onavo, instrument gratuit de spionaj si VPN

Pentru a face acest lucru, inginerii Facebook au exploatat Onavo, un serviciu gratuit de VPN achizitionat de companie in 2013. Acuzat in mod regulat ca este un instrument dedicat in realitate exploatarii de date, Facebook a inchis in cele din urma Onavo. Asta dupa publicarea in 2019 a unei anchete jurnalistice care dovedea ca reteaua sociala a platit adolescenti pentru a utiliza Onavo. Acest lucru a permis Facebook sa spioneze obiceiurile de navigare ale acestor tineri utilizatori.

Dupa cum releva documentele, echipele Onavo au dezvoltat, la cererea lui Zuckerberg, in 2016, kituri care pot fi instalate pe Android si iOS. Acestea au scopul de a intercepta traficul de la anumite subdomenii si pentru a le permite sa citeasca ceea ce altfel ar fi fost trafic criptat. In cadrul Facebook, o serie de directori isi exprimasera dezacordul cu proiectul Onavo. Printre acestia se numara Jay Parikh, fostul sef al departamentului de inginerie a infrastructurii la Facebook, si inginerul de securitate Pedro Canahuati.

„Nu ma pot gandi la un argument bun care sa explice de ce este acceptabil acest lucru. Niciun profesionist in domeniul securitatii nu se simte confortabil cu acest lucru, indiferent de cat de mult consimtamant primim din partea publicului larg. Publicul larg pur si simplu nu stie cum functioneaza”, a denuntat domnul Canahuati intr-un e-mail din documentele judiciare.

 

Sursa: https://www.phonandroid.com/facebook-espionnait-en-secret-les-habitudes-des-utilisateurs-de-snapchat.html

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.