Idee de afaceri – Firma de catering

Mai ieftina decat un restaurant, relativ usor de administrat si de transformat intr-o afacere de familie la domiciliu, si profituri generoase, sunt principalele atuuri care pot transforma ideea unei firme de catering intr-o afacere profitabila.

Asa s-a gandit si Bogdan Ciubotariu, un tanar absolvent al specializarilor culinare (bucatar de profesie) cand, in 2006, a decis sa puna bazele unei firme de catering: Salt&Pepper.

De atunci au trecut ani si Salt&Pepper a devenit un brand cunoscut prin prisma clientilor pe care ii deserveste sau i-a deservit de-a lungul timpului: de la companii celebre de telefonie mobila, pana la organizarea unor evenimente de mii de euro, cum ar fi concertul celor de la Metallica, Massive Attack sau White Sanke.

Totul a inceput cu doar 15 lei in buzunar si o multime de datorii absolut utile pentru a putea face rost fondurile pentru investitiile necesare unui start-up.

Inceputul nu a fost usor, datoriile cresteau si firma inca nu intrase pe profit, dar totul s-a schimbat datorita primelor doua mari comenzi: organizarea a doua evenimente importante care i-au adus dintr-un foc cateva mii de euro. Prima era organizarea unei deschideri de firma, iar cealalta cu ocazia lansarii unui ziar central.

Au urmat apoi alte imprumuturi investite in utilaje performante si promovare.

In doia ani de zile cifra de afaceri ajunsese la 4 milioane de lei noi!

Privind retrospectiv, Bogdan spune ca tot succesul il datoreaza calitatii produselor si imaginatiei cu care reuseste sa le orneze intr-un stil unic, generand o impresie de mare clasa, demna de un master-chef adevarat.

Planul de afaceri al unei firme de catering

In primul rand trebuie sa ai in vedere pasii necesari in vederea demararii unui astfel de proiect:

Alegerea spatiului necesar activitatii. Un spatiu suficient care sa cuprinda o bucatarie, un spatiu de depozitare a marfii si alte spatii aferente (WC pentru persona, camara, etc.).

Infiintarea efectiva a firmei. Adica tot ce inseamna hartogarie, cateva drumuri pe la Registrul Comertului, obtinerea actelor si avizelor necesare functionarii. Toate astea o sa te coste cateva sute de lei.

Intocmirea planului de afaceri care sa cuprinda costurile estimative si asteptarile privind castigurile. Desi poate parea un moft, planul de afaceri este o etapa esentiala in demararea oricarei companii, mici sau mari. Puteti proiecta unul dupa modelul de aici.

Amenajarea spatiului. Achizitionarea cuptoarelor, aragazului, frigiderul, blenderele, chiuveta, in fine, tot ce trebuie intr-o bucatarie de catering. Toate astea s-ar putea sa va coste cateva mii de euro.

Personalul. Personalul poate fi propria familie, daca stapaneste bine arta culinara.

Calitatea preparatelor si politica de preturi fac 90% din afacere, restul vine aproape de la sine. In primul rand incearca sa oferi ceva unic pe piata (mancare calda, traditionala, ca la mama acasa, poate fi un deziderat spre care sa tinzi, dar la fel de bine acesta ar putea fi reprezentat de hrana sanatoasa si inedita cu fructe de mare, salata de ton, brocoli, etc. ) astfel vei avea o nisa pe care vei detine monopolul.

De asemeni trebuie sa te gandesti si la curieri, cei care vor goni prin oras cu pachetele calde catre clienti.

Pentru a ajunge mai repede prin aglomeratia urbana si pentru a scadea din costuri, poti dota curierii cu biciclete sau mopede (iarasi o cheltuiala necesara care iti poate scoate din buzunar cateva sute pana la cateva mii de euro).

Vei avea nevoie si de un contabil, precum si de un dispecer, adica cineva care sa preia telefonic comenzile, sa le noteze cu exactitate si sa le transmita mai departe catre bucatarie si apoi catre curier.

Un website. E obligatoriu ca mica ta afacere locala sa beneficieze de un website profesionist de unde clientii sa te poata contacta rapid. De asemeni profita de puterea de promovare a retelelor sociale pentru a fi mai aproape de posibilii tai clienti.

Fiind o afacere locala nu are rost sa pierzi timpul cu vizitatorii sau prietenii virtuali din alte orase, concentreaza-te asupra cercurilor virtuale care au legatura cu localitatea in care activezi.

O strategii de promovare. Fluturasii ar trebui sa fie prima optiune iar institutiile cu multi angajati o tinta ce merita incercata. Dar nu trebuie uitate nici presa locala sau mica publicitate.

In linii mari acestea sunt principalele directii la catre trebuie sa fie atent orice administrator de firma de catering.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.