Rezumat:
Gradinile evolueaza in pas cu tendintele si provocarile contemporane. Iata previziunile expertilor in ceea ce priveste amenajarea gradinilor in 2025!
Gradinile nu fac exceptie, se schimba in functie de tendinte. Iar unele tendinte te vor surprinde fara indoiala. Intr-adevar, unele inspiratii provin din descoperiri recente, dorinte de durabilitate sau pur si simplu constrangeri fizice inevitabile, cum ar fi schimbarile climatice, care se afla in fruntea listei.
Tendintele in materie de gradinarit in 2025: intre traditie si provocarile contemporane
Principiile fundamentale ale designului de gradina raman repere. Ne putem inspira din ele, cel putin in parte, pentru a crea o atmosfera care sa ne convina. O gradina franceza pentru iubitorii de ordine, o gradina engleza pentru artisti si poeti sau o gradina japoneza pentru o atmosfera zen… Exista o multime de optiuni si nu trebuie sa adopti un stil in intregime. Depinde si de marimea spatiului disponibil.
Preocuparea pentru practici mai durabile, o productie mai sanatoasa si protejarea biodiversitatii a crescut in importanta in ultimii ani. Acest lucru este insotit de o intoarcere la pamant, probabil ca raspuns la o lume tot mai stresanta. Gradina devine un refugiu. Exista dovezi ca acest lucru este benefic pentru sanatatea fizica si mentala. Tendintele continua sa evolueze, iar unele dintre ele se contureaza deja pentru 2025 si mai departe.
Ce va fi in voga in gradinile noastre in 2025
Din punct de vedere al designului, gradina isi confirma rolul de loc in care ne reincarcam bateriile, de calea catre un spatiu care ne permite sa evadam pentru o vreme din cotidian. Poate ca acesta este motivul care determina tendinta portilor rotunde, care pot fi deja vazute ici si colo in unele scheme de amenajare. Intre Stargate si Stapanul Inelelor, structurile circulare verticale din piatra sau lemn (sau chiar plante vii) sunt cu siguranta o necesitate.
Cand vine vorba de echipamente si accesorii: franghii, ghivece etc., reciclarea si reducerea impactului ecologic sunt leitmotive ale gradinii din 2025. Plasticul este departe de a fi fantastic. In schimb, optam pentru materiale reciclate si/sau reciclabile, cat mai naturale posibil. In mod similar, evitam substantele chimice la toate nivelurile. Nu ne putem plange!
In 2025, constrangerile pe care le vom intalni in gradina
In ceea ce priveste plantarea, eleganta irisurilor, culorile lor variate, rezistenta lor la seceta si plasticitatea lor relativa fac din ele flori care ar trebui sa infloreasca literalmente in mai multe gradini in 2025. In cu totul alt stil, fascinatia si entuziasmul pentru plantele carnivore sunt in continua crestere. Amplasarea lor in gradina este putin mai dificila, deoarece cerintele lor ecologice pot fi foarte particulare. Putini oameni stiu insa ca in Romania exista cateva specii de plante carnivore, cu siguranta mai discrete decat impresionantele lor verisoare tropicale.
In sfarsit, marile tendinte in gradinarit in 2025 ar trebui sa reflecte si realitatea schimbarilor climatice. Economisirea apei devine esentiala, iar plantarea de plante rezistente la caldura este o alegere de bun simt pentru o gradina durabila si placuta. De asemenea, aceasta ultima notiune este cea care determina dezvoltarea spatiilor verzi cu mai multi copaci, in care diferitele straturi se imbina intre ele. Acest lucru face ca gradina sa fie mai rezistenta. Umbra (si racoarea) oferita de copaci este, de asemenea, un avantaj evident in fata cresterii temperaturilor… Uita de aparatele de aer conditionat, hai sa plantam niste copaci (locali)!