Catre o coordonare digitala mai intensa a sistemelor de securitate sociala: Comisia propune masuri pentru a facilita sederea, munca si calatoriile in strainatate ale europenilor.
Comisia Europeana propune masuri concrete pentru digitalizarea in continuare a coordonarii sistemelor de securitate sociala din Europa. Aceste masuri sunt menite sa faca accesul mai rapid si mai simplu la serviciile de securitate sociala la nivel transfrontalier, utilizandu-se din plin instrumentele digitale si reducandu-se birocratia pentru cetateni si intreprinderi.
Astfel, se va imbunatati schimbul de informatii intre institutiile nationale de securitate sociala si se va accelera recunoasterea si acordarea prestatiilor eligibile la nivel transfrontalier. Astfel, cetatenilor europeni le va fi mai usor sa locuiasca, sa lucreze si sa calatoreasca in strainatate, intreprinderilor le va fi mai usor sa isi desfasoare activitatea in alte tari ale UE si administratiilor nationale sa isi coordoneze sistemele de securitate sociala la nivel transfrontalier.
In pofida initiativelor anterioare de imbunatatire a fluxului transfrontalier de informatii in materie de securitate sociala, institutiile nationale, furnizorii de servicii medicale si inspectoratele de munca se confrunta in continuare cu dificultati in a accesa si a face schimb de date din cauza interoperabilitatii insuficiente intre sistemele nationale. De asemenea, de exemplu emiterea si verificarea documentelor de atestare a dreptului la prestatii implica costuri.
Principalele masuri propuse
Comisia Europeana invita tarile membre sa recurga la urmatoarele masuri:
- sa accelereze implementarea la nivel national a schimbului electronic de informatii privind securitatea sociala (EESSI), astfel incat acesta sa fie pe deplin operational pana la sfarsitul anului 2024 in intreaga Europa. EESSI digitalizeaza schimburile dintre institutiile nationale de securitate sociala, pentru a renunta la procedurile pe suport de hartie, care iau mult timp si sunt greoaie.
- sa ofere proceduri integral online pentru o coordonare mai intensa a sistemelor de securitate sociala, pentru a facilita si mai mult deplasarea si munca in strainatate a cetatenilor si pentru a le asigura accesul rapid la prestatiile eligibile.
- sa se implice pe deplin in activitatile-pilot legate de pasaportul european de securitate sociala (ESSPASS), care exploreaza modalitati de simplificare a eliberarii si verificarii drepturilor de securitate sociala ale cetatenilor la nivel transfrontalier.
- sa depuna eforturi in vederea introducerii portofelelor UE pentru identitatea digitala, care le vor permite cetatenilor UE sa detina versiuni digitale ale documentelor de atestare a dreptului la prestatii, cum ar fi cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), facilitand verificarea instantanee a acestor documente de catre institutiile de securitate sociala, inspectoratele de munca si furnizorii de servicii medicale.
MM