Instabilitate si incertitudini pe piata asigurarilor din Romania
Anul 2013 se preconizeaza a fi un an al schimbarilor pentru asiguratorii care opereaza pe piata autohtona.
Situatia nu este tocmai o noutate daca avem in vedere, ca de ani buni, piata asigurarilor din Romania a fost una atipica, in comparatie cu cea a tarilor din jur. Insa din 2011 lucrurile s-au inrautatit alarmant, in timp ce piata asigurarilor din Europa Centrala si de Est inregistra profituri, cea romaneasca inregistra pierderi de aproape 6%.
Care va fi viitorul acestor servicii financiare si ce inseamna asta pentru romanul de rand, sunt intrebari la care incercam sa gasim un raspuns in randurile de mai jos.
Chiar daca in 2011 asigurarile de viata au crescut cu 4,4%, doar pentru a scadea din nou in 2012 si 2013, cele generale au scazut cu 8%, iar cele auto au scazut cu 24%.
In ceea ce priveste asigurarile obligatorii pentru locuinte, acestea au scazut in primul trimestru al lui 2013 cu aproape 32% fara de aceeasi perioada a anului trecut.
Asta inseamna pierderi implicit pentru cei 12 actionari ai fondului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (societate creata in 2009 de 12 actionari: Groupama Romania, Certasig, ABC Asigurari, Carpatica Asig, Platinum Asigurari, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Uniqa Asigurari, City Insurance, Grawe Romania si Astra Asigurari).
Motivele acestor pierderi insemnate sunt variate: pe deoparte scaderea puterii de cumparare ii indreapta pe romani doar spre asigurarile minime obligatorii, pe de alta parte, numarul mare de accidente rutiere, in comparatie cu tarile din jur, produc pierderi asiguratorilor dar si celor care la randul lor ii gireaza pe acestia prin mecanismul reasigurarilor.
Cele mai elocvent exemplu in acest caz, este cel de asigurare RCA, unde, reasiguratorul francez SCOR Re, a anuntat la sfarsitul lui 2012 ca nu mai este dispus sa preia portofoliile RCA de la asiguratorii romani.
Semnalul este unul cat se poate de negativ si poate duce la o crestere semnificativa a pretului asigurarilor civile obligatorii.
In fine, educatia si mentalitatea in ceea ce priveste importanta si necesitatea asigurarilor, este o alta cauza care contribuie la fragilitatea acestei piete in cazul tarilor din Europa de Est (deci si al Romaniei), comparativ cu societatile occidentale unde gradul de penetrare este mult mai mare (sub 4% in Romania, fata de 14% in Mare Britanie).
Toti acesti factori cumulati, contribuie la tabloul sumbru al pietei de asigurari in Romania.
Din capul locului trebuie precizat ca nu e cazul sa ne isterizam.
Problemele asiguratorilor vin din necesitatea adaptarii la realitatile pietei, realitati generate de criza financiara, precum si de specificul economiei si societatii romanesti.
Unii asiguratori vor fi nevoiti sa paraseasca piata, iar altii vor reusi sa isi adapteze costurile, preturile si serviciile, intr-un cuvant, sa-si regandeasca strategia de piata, astfel incat sa reusasca sa atraga si sa-si pastreze clientii.
In acest context, in 2012, am asistat la fuziunea dintre Omniasig VIG si BCR Asigurari VIG, fapt ce a dus astfel la aparitia unui nou lider de piata.
Folosirea din plin a internetului si publicitatii online, este o alta masura luata de brokerii in asigurari, in vedere eficientizarii muncii lor. Internetul are marele avantaj de a-ti oferi rapid acces la un numar mare de potentiali clienti si asta fara mai costuri cu publicitatea. In acest context au aparut site-uri de specialitate ca romasig.ro si multe altele.
In fine, asistam si la intrarea pe piata romaneasca a unor jucatori noi, precum Gothaer, din Germania.
Prefacerile pe piata serviciilor financiare in general, intrarea si iesirea de pe piata romaneasca a unor nume grele ca ING, Generali, AXA, Allianz etc. sunt o constanta a istoriei post-decembriste a asigurarilor.
Din acest punct de vedere nu e nimic nou sub soare, doar ca acum asistam la o oarecare efervescenta ale carei consecinte pe termen mediu si lung sunt invaluite in incertitudini.
Pe deoparte, pe termen mediu, este posibil sa asistam la o creste a pretului la asigurari, iar pe termen lung, concurenta si regandirea strategiilor asiguratorilor, pot oferi clientilor o paleta mai larga de servicii de unde pot alege tipul de asigurare personalizat, in functie de pret si alte avantaje.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.