Investitiile in aur

Investitiile in aur sunt una dintre cele mai vechi si mai stabile forme de investitie. De asemeni, dintre toate metalele pretioase, aurul este cel mai popular atunci cand vine vorba de investitii.

Se stie: este un metal pretios, suficient de rar pentru a nu ajunge pentru toata lumea, isi conserva sau chiar isi sporeste valoarea in timp fiind astfel una dintre cele mai sigure investitii.

Iata mai jos cateva repere de care ar trebui sa tineti seama atunci cand decideti sa investiti in aur pentru prima data.

Ce fel de aur sa cumpar?

Este una dintre cele mai comune intrebari pe care si le pun cei care doresc sa investeasca in aur pentru prima data.

Din capul locului trebuie stiut ca bijuteriile din aur nu sunt din aur decat intr-un procent cuprins intre 50 si 70%. Restul fiind aliaj de cupru, argint si alte metale. Prin urmare valoarea lor raportata la greutate se va calcula doar la cantatitatea de aur pe care o contin.

Mai mult: cand cumparati bijuterii, platiti si manopera dar si comisionul comercinatului, pe scurt, platiti mai mult decat valoreaza aurul din ele.

De aceea bijuteriile nu sunt tocmai o investitie in aur desi uneori sunt o investitie in sine pentru ca multe bijuterii isi cresc valoarea in timp. De asemenea pot fi si o investitie pentru viitorul indepartat, pentru generatiile care le vor mosteni, insa acum vorbim strict despre aur.

Monedele vechi din aur sunt insa o investitie profitabila. In primul rand pentru ca au de regula o puritate mare si in al doilea rand pentru ca in cazul lor manopera a fost platita cand s-au batut si in al treilea rand pentru ca pe langa valoarea metalului pretios au si valoare numismatica.

Deci in ce fel de aur ar trebui sa investiti?

Raspunsul nu este unul atat de transant pe cat ati fi tentati sa credeti si asta pentru ca depinde foarte mult despre ce anume va doriti de la aceasta invetitie. Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, incepatorii ar trebui sa raspunda intai la „De ce esti interesat sa investesti in aur?”, cu alte cuvinte ce anume vrei sa iti aduca aceasta investitie?

Daca vrei doar sa speculezi fluctuatiile pretului la gramul de aur pe termen scurt, atunci investitiile in aur prin banca, in lingouri sau monede speciale pentru astfel de investitii, sunt ideale.

In schimb daca iti doresti o investitie pe termen lung, care sa iti fereasca banii de inflatie si chiar sa iti aduca un profit in timp, investitiile in monede vechi de aur, atat cu valoare de metal pretios cat si cu valoare numismatica, sunt cele mai recomandate.

Pretul aurului urmeaza in timp o curba grafica ce cunoaste un varf si un punct minim. Acest pret creste in perioade de criza, se stabilizeaza dupa care urmeaza o panta descendenta pentru ca apoi sa isi reia ciclul ascendent si tot asa.

In Romania pretul aurului a urcat constant in ultimii ani ajungand de la aprox. 50 lei/gram pana la aproape 200 lei/gram la mijlocul lui august 2012 (pe fondul crizei politico-economice) pentru ca acum, la sfarsitul aceleiasi luni, sa coboare sensibil sub 190 lei/gram.

Deci cine avea aur inainte de inceperea crizei, a castigat de aproape 4 ori valoarea lui pana acum.

Pretul este influentat de cerere si oferta, cererea este mare in perioadele de instabilitate financiara, atunci cand investitorii se orienteaza spre metalul galben deoarece nu mai au incredere in piata financiara si fluctuatiile acesteia.

O alta intrebare pe care si-o pun novicii este „Cand ar trebui sa cumpar?”

Raspundul este: cand ai nevoie. Investitiile in aur sunt diferite de cele la bursa, timpul si fluctuatiile de pret nu sunt atat de importante ca in investitiile la bursa. Timpul potrivit pentru a investi in aur este atunci cand consideri ca este important sa detii astfel de investitii in portofoliu.

In primul rand aurul are rolul de a conserva valoarea banilor investiti in el. Este daca vreti o forma de economisire, de conservare a capitalului, este ales in principal pentru siguranta pe care o ofera spre deosebire de valute.

Investitiile in aur sunt printre cele mai sigure, cu conditia sa ai rabdarea necesara sa astepti suficient timp fara sa astepti o rasplata peste noapte.

Ideal e sa cumperi aur cand pretul acestuia este „jos”, pentru asta va trebui sa urmaresti evolutia gramului de aur pe ultimii 10-15 ani, astfel iti conservi si chiar cresti valoarea banilor investiti. Ii feresti practic de inflatie si de evolutia nefasta a economiei.

Chiar guvernele unor tari ca Rusia, China sau India au investit masiv in aur in ultimii ani fiind ingrijorate de deprecierea dolarului si incercand astfel sa evite inflatia acestei monede.

In ultimii 40 de ani evolutia pretului unciei de aur a avut un curs ascendent cu o crestere anuala de aproximativ +38%, de la 65 de dolari americani ajungand la 1187 de dolari.

In concluzie, aurul este o investitie care ofera siguranta, stabilitate, te scapa de riscurile inflatiei si ale deprecierii monetare, este o forma de investitie a oamenilor bogati care nu urmaresc sa castige in urma unor fluctuatii de moment ca in piata valutara sau ca la bursa ci urmaresc sa isi pastreze valoarea capitalului investit.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.