Istoria automobilului romanesc

Pentru majoritatea romanilor, istoria automobilului romanesc incepe in anii `60 odata cu infiintarea uzinei Dacia. In realitate insa, istoria automobilului romanesc este mult mai veche si incepe cel putin cu asamblarea primelor piese auto pe teritoriul nostru, pe la inceputul sec. XX, acum mai bine de 100 de ani.

Asta in sensul restrans , al productiei si asamblarii de piese auto, pentru ca daca ne referim strict la sensul cuvintelor, istoria automobilului romanesc este aproape la fel de veche ca si inceputurile automobilismului in sine. Ne putem mandri chiar cu pionieri in domeniu!

Desi primele automobile au inceput sa circule prin Romania inca de la sfarsitul sec. XIX (putini cunosc faptul ca Romania a fost una dintre primele tari din lume care a introdus automobilele in circulatie), in 1909 este data in folosinta la Arad prima uzina auto de pe teritoriul de azi al tarii nostre in care se fabricau atat autoturisme cat si piese si componente auto.

Este vorba de uzina MARTA (Magyar Automobil Reszveny Tarsasag Arad), sucursala a firmei mama Westinghouse.

Totusi merita mentionat aici si efortul studentului roman Dimitrie Vasescu, care studia la Ecole Central din Paris, si care in 1880 a realizat cu eforturi proprii, un automobil cu aburi cu care a circulat pe strazile Parisului!

Uzinele MARTA fabricau o varietate de produse automobilistice, de la autobuze si camioane pana la autoturisme, in total 150 de automobile au iesit pe portile uzinei din Arad pana in 1912 cand firma mama a dat faliment si odata cu ea si sucursala aradeana fiind cumparata de firma Daimler.

Daimler a continuat productia auto de la Arad pana spre sfarsitul primului razboi mondial. Dupa aceea devine Societatea Astra, prima fabrica romaneasca de motoare si vagoane. Pana in 1926 aici au continuat sa fie fabricate autobuze si camioane dar si automobile de lux in productie limitata.

In vremea aceea automobilul era ceva rar pe strazile Romaniei dar si al tarilor din jur. El era mai mult apanajul claselor instarite care au si facut primele importuri auto in tara noastra, la sfarsitul sec. XIX.

Primele automobile care au circulat in Romania au fost doua autoturisme cu aburi fabricate de Gardner Serpollet care au fost aduse in Bucuresti in 1895 (unul din ele inca se mai pastreaza la Muzeul Tehnic din Bucuresti).

De atunci numarul proprietarilor auto a crescut progresiv ajungand la 233 in 1907, 850 in 1912, la peste 11 000 in 1926. Cu exceptia productiei de la Arad (care a incetat in 1926), majoritatea autoturismelor care circulau prin Romania erau de import.

Insa geniul romanesc, care se manifestase in domeniul auto inca de la 1880 prin Dimitrie Vasescu, mai are o sclipire si in 1923 in Germania, unde, inginerul Aurel Persu breveteaza primul automobil cu forma aero-dinamica din lume!

In anii `30 au inceput sa fie asamblate in Bucuresti piese auto si componente fabricate de Ford.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, s-a simtit nevoia unei fabrici romanesti de automobile.

Asa apare in 1945 la Resita primul automobil romanesc, Malaxa, dupa numele celebrului industrias Nicolae Malaxa, cel care detinea fabrica. Proiectul automobilului a fost insa creatia inginerului Petre Carp.

Automobilul Malaxa avea 3 cilindri, racire cu aer si un motor de 30 cp. Consuma 10l benzina/100 km, avea o capacitate de 6 persoane si atingea o viteza maxima de 120km/ora. Pentru acele vremuri, se prezenta onorabil.

Automobil Malaxa:

Din pacate insa, automobilul Malaxa nu a avut o viata lunga. La scurt timp (adica in 1947)  linia de productie a fost mutata in URSS (Romania devenea pe atunci subordonata economic URSS-ului prin influenta nefasta a societatilor numite sovrom).

Pana in anii `60 parcul auto roman era plin de automobile fabricate in Occident sau URSS (Volga), partidul, care acum pune accentul pe industrializare, a decis ca fiind prioritara o productie autohtona de automobile.

Astfel a luat fiinta in 1966 in comuna argesana Colibasi (azi Mioveni), uzina Dacia care avea sa produca sub licenta Renault primul model, 1100 in acelasi an 1966.

Apoi productia auto s-a diversificat prin producerea primului camion romanesc in `67, a urmat apoi Olcit Craiova si ARO Brasov.

Ceausescu la bordul primei 1100 produse de Dacia:

 

 

 

 

Dacia devenie astfel masina nationala a romanilor. In prezent Dacia produce peste 1380 de automobile pe zi, jumatate fiind modelul SUV Duster, dintre care 90% merg la export.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Florin Răspunde
  2. weber v Răspunde
  3. Miki Răspunde
  4. florin Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.