Istoria Internetului

istoria internetuluiIstoria Internetului isi are inceputurile in deceniile razboiului rece, cand blocul comunist (condul de URSS) si cel capitalist (condus de SUA) se aflau intr-o apriga competitie pentru suprematia tehnologica.

Astazi internetul a revolutionat comunicatiile inter-umane la o scara nemaintalnita pana in prezent si a redefinit mediul de afaceri, insa pana sa ajunga aici a parcurs cateva decenii de prefaceri si evolutii.

Primul pas este facut in anul 1959 cand un profesor de la Universitatea Stanford, pe numele sau John McCarthy, realizeaza prima retea informatica intre mai multe terminale si un singur computer central.

ARPANET si DARPA

Urmatorul pas va fi realizat de Lawrence Roberts care va pune bazele retelelor de calculatoare intre universitati, pe modelul clinet-server, pe masura ce tot mai multe universitati americane detineau computere si se simtea nevoia unei retele universitare inter-conectate.

Arpanet - schema logisticaAsa cum spuneam la inceput, erau anii razboiului rece iar armata si serviciile secrete erau interesate de ultimele noutati tehnologice, asa se face ca munca lui Lawrence Roberts s-a desfasurat in Laboratoarele Lincoln ce apartineau Departamentului Apararii al SUA.

Astfel, in 1969, se naste ARPANET (Advanced Reserch Projects Agency Netwarok), stramosul Internetului de azi, sustinut si finantat de DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), o agentie a aceluiasi Departament al Apararii.

Prima conexiune ARPANET a fost realizata in 29 octombrie 1969, ora 22:30 intre University of California din Los Angeles si Institutul de Cercetare Stanford si a decurs astfel: cei de la un capat al retelei au tastat un „L” si apoi, prin telefon, au cerut conformarea functionarii transferului de date de la cei de la celalalt capat:

Vedeti L-ul?

Da, vedem L-ul!

Apoi au tastat un O si au intrebat din nou:

Vedeti O-ul?

Da, vedem O-ul, a venit raspunsul. Apoi au tastat un G si conexiunea a picat. Totusi incepuse o noua revolutie in domeniul comunicatiilor.

ARPANET era o retea cu circuit inchis folosita de armata americana si proiectata in asa fel incat sa reziste in cazul in care un atac nuclear asupra SUA ar fi intrerupt comunicatiile clasice (telefonie, radio, etc.).

Un an mai tarziu, in 1970 se stabileste protocolul ce reglementa transmiterea de date, IP (Internet Protocol), ramas acelasi pana azi si care face posibila transmiterea de date intre computere ce folosesc sisteme de operare diferite.

In paralel cu ARPANET-ul, folosit de armata americana, se dezvolta si alte retele bazate pe munca de cercetare care a dus la nasterea ARPANET-ului, asa au fost de exemplu X.25, Cyclades (dezvoltat de francezi), Merit Netwark din Michigan, NPL (National Physical Laboratory, dezvoltat de englezi in 1966, inaintea ARPANET). Insa adevaratul parinte al Internetului a fost reteaua folosita de armata americana.

De la ARPANET la Internet

In 1979 are loc un alt eveniment important din istoria Internetului, DARPA decide sa imparta reteaua ARPANET in doua, una cu scop militar, ca si pana acum si una dedicata civililor care se va numi DARPA Internet  sau pe scurt, Internet (de la Interconected Network, pe romaneste Reteaua Interconectata), nume sub care a ramas cunoscuta pana astazi.

La inceput institutiile de cercetare si invatamant au inceput sa se conecteze la retea iar apoi tot mai multe entitati si persoane fizice se legau in aceasta hora ce devenea tot mai internationala.

Pe la sfarsitul anilor 80 deja multe tari din Europa, Asia sau Australia erau conectate la internet. Numarul utilizatorilor se dubla de la an la an. In 1990 erau conectati la internet 300 000 de utilizatori in toata lumea iar in 1992 se ajunsese la un milion.

In 2008 deja peste 20% din populatia globului avea acces la internet.

Romania a luat startul mai greu datorita regimului comunist care nu a permis accesul la internet, ramanand astfel mult in urma altor tari europene in ceea ce priveste numarul de utilizatori.

Astfel in 2011, media din UE este de 73% iar in Romania de doar 47%.

Insa Internetul nu s-ar fi bucurat de atata popularitate daca nu s-ar fi imbunatatit permanent, oferind noi aplicatii si facilitand accesul unor mase cat mai largi de utilizatori.

Web, Browsere, Fibra 

Astfel in 1990 se naste sistemul de legaturi WWW (World Wide Web) propus de Tim Bernes-Lee si un grup de informaticieni de la centrul de cercetare franco-elvetian de la CERN – Geneva.

Astfel iau nastere paginile web si browserele de navigare si istoria Internetului isi deschide astfel o noua fila.

In 1993 apare broserul Mosaic (denumit mai tarziu Netscape) si de atunci inainte multe altele (Explorer, FireFox, Android, Safari, Opera etc.)

In paralel a crescut in progresie geometrica, de la an la an, numarul de site-uri si pagini web incat a fost nevoie de aparitia unor motoare de cautare (Altavista, HotBot si mai tarziu Yahoo si Google). Unele au rezistat si s-au dezvoltat devenind afaceri de miliarde (la propriu), pe cand altfele au cazut sub loviturile concurentei.

Aplicatiile de Email au scris si ele un alt capitol din istoria internetului, de la an la an apareau noi versiuni si aplicatii interesante.

Anii `90 au fost anii Dot Comurilor, afaceri online de mare anvergura, cu o piata globala, o adevarata frenezie a cuprins America pana intr-acolo incat a aparut un oras, Silicon Valley, numai pentru geniile internetului care dezvoltau programe, aplicatii si site-uri.

Accesul la internet a tinut si el pasul cu dezvoltarea retelei in toate directiile. De la accesul prin liniile telefonice si prin satelit, s-a trecut la fibra optica, o solutie mult mai rapida care a dus atat la ieftinirea accesului la internet cat si la cresterea vitezei.

Cine controleaza Internetul?

Un raspuns scurt si simplist la aceasta intrebare ar fi: americanii.

Internetul a inceput ca un proiect nascut in laboratoatele armatei americane (ca multe alte inventii tehnologice utilizate intai de armata si oferite mai tarziu publicului larg) si desi a devenit astazi o retea de retele cu noduri pe toate continentele, este in continuare privit de SUA ca facand parte din strategia de aparare nationala.

Principalele servere care directioneaza traficul pe internet, precum si principalele website-uri care controleaza informatiile online (Google, Yahoo, Youtube, FaceBook, ca sa le pomenin doar pe cele mai importante) isi au locatia pe teritoriul SUA.

De asemeni si alte tari, mai ales cele cu regimuri totalitate (precum China, Rusia sau tarile arabe) si-au manifestat adesea dorinta de controlare si cenzurare a internetului iar in anul trecut intreaga omenire a asistat la lupta unor regimuri dictatoriale impotriva unor revolutii incepute pe Twitter si FaceBook, lupa in care regimurile totalitate au pierdut (asa cum a fost cazul schimbarilor de regim din Egipt, Tunisia sau Libia).

In concluzie

Internetul reprezinta una dintre cele mai mari revolutii in comunicatii din istoria omenirii. Proces care se afla intr-o evolutie ametitoare, cu schimbari majore intr-ul interval de doar cativa ani.

In decursul unei singure generatii Internetul a redefinit o multime de sectoare ale activitatii umane, de la cercetare la mediul economic (internetul este un urias generator de profituri datorita caracterului sau globalizant de unificare a pietei si a avantajelor tehnologice pe care le ofera) si pana la cel politic.

Aproape ca nu exista palier al activitatii umane care sa nu fie reprezentat pe Internet. Tocmai de aceea Internetul are si o fateta mai intunecata fiind si o portavoce a criminalitatii, pornografiei sau terorismului. De asemeni psihologii au subliniat fenomenul de alienare si dependenta pe care le poate provoca folosirea excesiva a Internetului.

Prin urmare Internetul in sine este o unealta ce poate fi folosita atat in scop constructiv (afaceri, cercetare, comunicare) cat in interesul unor grupuri infractionale (fraude online, propagarea unor mesaje de ura si violenta sau pentru recrutarea de membri ai unor celule teroriste).

Ramane de vazut ce turnura va lua in viitor evolutia acestui intrument fascinant pentru ca istoria Internetului este inca departe de a-si fi scris ultimul capitol.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.