Istoria parfumului

Parfumul spune multe despre personalitatea noastra si a devenit un „accesoriu” indispensabil atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Istoria parfumului e la fel de veche ca si omenirea. Parfumurile au fost considerate un simbol al civilizatiei. Maestrii in realizarea parfumurilor au fost mereu considerati detinatori ai tainelor zeilor, iar mai tarziu alchimisti si magi.

In Mesopotania, s-au gasit primele atestari ale existentei aromelor. Semnificatia cuvantului parfum, in latina “per fumum” inseamna “prin fum”. Oamenii din antichitate au dorit mereu sa isi arate veneratia fata de zei si au facut acest lucru prin sacrificarea de animale, ofrande sau uleiuri aromate. Primele arome au fost tamaia, smirna, busuiocul.

In Egipt, aromele erau folosite in ritualuri religioase si ceremonii funerare. Egiptenii au exportat parfumurile in Israel. Chiar si in Biblia exista doua dovezi importante care sa ateste existenta aromelor: scena in care Maria, sora lui Lazar, ii unge cu mir picioarele Mantuitorului, si cea in care trupul lui Iisus este uns conform ritualurilor de ingropaciune din acele timpuri.

Potrivit lui Homer, chiar zeii Olympului i-au invatat pe oameni secretele realizarii si intrebuintarii parfumurilor. Conform legendei, trandafirul era initial o floare alba si fara parfum, inainte ca Venus sa se intepe intr-un spin, sangele zeitei dandu-i astfel culoare. Cupidon, fascinat de frumusetea noii flori, a sarutat-o, dandu-i parfumul pe care il are si astazi.

Primele materii prime folosite pentru arome au fost rasina, florile si plantele aromatice. Marco Polo, Vasco da Gama si Cristofor Columb sunt “vinovati” pentru imbunatatirea aromelor, ei aduc prin comert noi arome, noi esente, prin condimente:scortisoara, vanilie, busuioc.

In curand, aceasta moda de folosire a parfumului s-a extins, iar regii Frantei, Ludovic XIV si Ludovic XV, erau avizi consumatori de parfumuri. Care este explicatia abundentei folosirii aromelor? In acele timpuri, se credea ca a face baie des, poate duce la boli grave, chiar si la ciuma, si atunci foloseau parfumuri in exces pentru a masca lipsa de igiena a nobililor. In perioada lui Napoleon, parfumierii au cunoscut o dezvoltare ascendenta, de la mici manufacturieri la mari industriasi.

Astazi, industria parfumurilor este una puternica, ce volueaza mereu si ne aduce noi si noi arome in fiecare an.

Printre parfumierii celebri se numara Yves Saint Laurent, Helena Rubinstein, Helene Rochas, Robert Ricci, Charles Revson, Francisco Rabaneda, Manolo Pertegaz, Antonio Puig, Dr N.G. Payot, Estee Lauder, Germaine Monteil, Yves Lavin, Jean Paul Guerlain, Hubert de Givenchy, Max Factor, Christian Dior, Gabrielle Chanel, Pierre Balmain.
Pentru mai multe detalii si informatii despre parfumuri originale gasiti pe situ: www.bmbcolletion.ro

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Lumidan Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.