Jocurile de browser – o industrie in continua expansiune
Oricat de neserioase ar putea parea pentru unii, jocurile pe calculator in general si cele de browser in special, reprezinta o industrie de sute de milioane de dolari ce nu poate fi trecuta cu vederea atunci cand vine vorba de formele de antreprenoriat online.
Inca de la aparitia lor, jocurile video si mai apoi jocurile pe computer s-au bucurat de o larga popularitate, vanzarile crescand in progresie geometrica de la un an la altul, pe masura ce apareau noi si noi versiuni iar numarul impatimitilor atingea cifre astronomice.
Sunt organizate inclusiv competitii internationale in care jucatorii pot castiga premii de ordinul milioanelor de dolari, sursa romaniatv.net.
Banii veneau (si continua sa vina) in special din vanzarea directa a jocurilor (deci din vanzarea de soft), insa in urma cu 10-15 ani datele problemei au inceput sa se schimbe radical.
Piata, dominata pana atunci de marii producatori de games a devenit tot mai aglomerata cu jucatori care le ofereau utilizatorilor jocuri gratuite, o oferta irezistibila!
Ce se intamplase de fapt?
Aparusera si se dezvoltasera tot mai mult jocurile de browser.
Plictisitoare la inceput, preferate mai mult de copiii de pana in 10 ani, jocurile de browser au devenit tot mai sofisticate, mai incitante si creau mai multa dependenta, reusind astfel sa atraga milioane si milioane de utilizatori, de toate varstele, din toate categoriile sociale si din toate colturile lumii.
Este de ajuns sa pomenim aici de jocurile de pe retelele de socializare sau de faimosul Afterlife, un joc in care utilizatorii pot folosi inclusiv bani reali pentru a cumpara diverse obiecte (items) din joc (nu este singurul joc de acest fel dar este cel mai cunoscut pentru acest aspect).
Jocurile traditionale continua sa prospere insa trendul ascendent al jocurilor de browser contureaza deja viitorul industriei de gaming.
Noi modalitati de extragere a profitului
Cum aminteam deja mai sus, jocurile de browser, spre deosebire de clasicele jocuri pe computer, sunt oferite gratuit utilizatorilor dar asta nu inseamna ca dezvoltatorii lor fac munca voluntara.
Principala forma de monetizare din care producatorii isi obtin venitul a fost si ramane publicitatea online. Adica iti ofera tie ca utilizator jocul gratuit dar in cadrul jocului (mai rar) sau pe pagina de internet pe care te joci (mai des) el vinde reclama unor companii si entitati interesate de astfel de servicii de marketing.
Cu cat site-ul respectiv este mai vizitat, cu atat publicitatea pe care o vinde ii aduce incasari mai mari. De exemplu Miniclip.com singur, un brand de referinta in domeniu, este evaluat la aproximativ 100 de milioane de dolari!
Site-ul a fost lansat in 2000 iar datorita popularitatii construite in jurul unor jocuri de calitate si a unei politici de marketing originala, a ajuns in prezent la un trafic de zeci de milioane de utilizatori pe luna si incasari (in principal din publicitate) de zeci de milioane de dolari pe an.
Insa dincolo de vanzarea de reclama, tot mai mult se contureaza o noua sursa de venit: economia interna a unui joc de browser.
Acest aspect se refera la acele jocuri in care fiecare utilizator detine un cont virtual prin intermediul caruia poate vinde si cumpara diverse obiecte virtuale utilizate in cadrul jocului. De multe ori pentru aceste tranzactii cu obiecte care nu exista decat in mediul virtual, sunt folosite niste „monede” virtuale, de regula celebrul „gold” insa de multe ori jucatorul poate scurtcircuita proceul acumularii de „gold” virtual platind cu bani reali.
Bani reali pentru obiecte aproape imaginare, o idee pe cat de nebuneasca pe atat de profitabila pentru creatorii jocului!
Aceasta strategie este imbinata tot mai mult cu tehnologia telefoanelor inteligente, industria de gameing atingand astfel noi segmente de piata cu costuri mult mai mici decat in cazul clasicelor jocuri video.
Un alt trend care merita mentionat este, daca nu neaparat detronarea marilor jucatori, cel putin cresterea numarului de creatori anonimi de jocuri care in scurt timp si cu putine resurse obtin un succes rasunator, fara sa fie impiedicati de concurenta marilor branduri.
Tendinta este una generala in industria online, dezvoltarea continua a tehnologiei IT lasand mereu loc tinerilor inteligenti sa-si exploateze creativitatea, insa despre acest aspect vom vorbi mai pe larg intr-un articol aparte.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.