La ce trebuie sa te uiti cand cumperi o casa

Achizitionarea unei locuinte este un pas important, de aceea trebuie tratat cu maxima atentie, pentru a nu regreta mai tarziu.

Inainte de a bate palma si a incheia tranzactia, este obligatoriu un tur al locuintei, dar cati stiu sa vada lucrurile cu adevarat importante?

Dincolo de aspectul general al imobilului, la care se uita toata lumea, mai exista o multime de elemente care ne pot oferi indicii importante cu privire la valoarea proprietatii.

Iata mai jos ce spun expertii ca ar trebui sa ne atraga atentia atunci cand intram prima data intr-un apartament sau intr-o casa la curte.

Zona in care se afla casa/blocul/imobilul, este primul aspect cu care vii in contact. Pretul unui imobil depinde foarte mult de zona in care se afla.

Care sunt caile de acces, se poate ajunge usor cu masina? Care este distanta pana la anumite obiective?

Mergi si verifica singur cat faci pana la prima statie de metrou (daca este vorba de un imobil din capitala), pana la posta sau la gara. Nu te lua dupa vorbele proprietarului, verifica singur!

Pozitionarea locuintei. Este un alt factor important. O pozitionare cu fata spre nord inseamna o locuinta intunecoasa, predispusa la umezeala si igrasie.

Un apartament la ultimul etaj poate fi predispus la infiltratii de apa daca acoperisul nu este bine intretinut. Nu mai vorbim de greutatea cu care se va transporta mobila pana acolo.

De asemeni un apartament la parter poate fi predispus la infiltratii din subsol, daca acesta nu este curatat, si asa mai departe.

Daca este vorba de un bloc de aparatemente, este bine sa ne uitam si la aspectul general al scarii de bloc, la functionarea liftului si a ghenei de gunoi.

De asemeni vecinii sunt un alt element de care trebuie sa tinem seama. Sunt persoane decente, sau sunt scandalagii care ne pot transforma visul unei noi locuinte intr-un adevarat cosmar. Nu cumva proprietarul vrea sa vanda locuinta tocmai din cauza lor?

Aspectul exterior, mai mereu ignorat in cazul apartamentelor, ne poate spune destule despre starea generala a imobilului. Bineintele ca este valabil pentru orice imobil in general.

Daca sunt fisuri, tencuiala cazuta si pete de umezeala, e un indiciu al faptului ca blocul este relativ vechi si in stare de degradare. Pe timpul ierni e predispus sa piarda caldura, ceea ce inseamna facturi mai mari, iar pe timpul verii e predispus la disconfort termic. De asemeni pot aparea infiltratii de la ploaie.

Daca exista izolatie, problema infiltratiilor si a temperaturii poate fi rezolvata, dar ramane problema vechimii si a deteriorarii, mascate astfel de izolatie.

Cartea de imobil si alte acte, daca vechimea poate fi mascata de lucrarile de anvelopare si alte imbunatatiri aduse cladirii, actele nu mint. Acolo putem gasi anul constructiei, facandu-ne astfel o idee despre vechimea imobilului.

Cu cat vechimea este mai mare, cu atat sunt sanse mai mari ca imobilul sa se degradeze si sa isi piarda din valoare in viitorul apropiat.

Daca e vorba de o cladire din Bucuresti, este foarte important sa cunosti gradul de risc seismic al zonei si al cladirii.

Trebuie urmarite apoi facturile la intretinere si electricitate, sa nu existe litigii de partaj si mostenire.

Actele si cadastrul trebuie sa coincida cu situatia de pe teren. Metri patrati din act sa corespunda cu cei de la fata locului. Sa nu existe modificari nepermise sau netrecute in fisa cadastrala.

Nicio banca nu iti va acorda credit ipotecar pentru un apartament pentru care actele sunt in neregula.

Sa ne mutam acum inauntru.

Instalatiile. Nu te uita doar la vopseaua proaspata si la placile de faianta. Vezi care este starea instalatiilor sanitare si electrice.

Intreaba propriatrul cand au fost schimbate ultima data. Desi ar putea parea lipsit de importanta, acest aspect este cat se poate de important, pentru ca toate au o viata si o moarte.

De exemplu, cablurile electrice „se coc” in timp si pocnesc, mai ales cele din aluminiu, fiind necesare apoi lucrari si sparturi prin ziduri pentru inlocuirea lor.

Vezi care e situatia cu apometrele si repartitoarele, intereseaza-te din mai multe surse cat sunt facturile pe timpul iernii.

De rugina de pe tevile vechi de apa nici nu mai merita sa pomenim.

De aceea e bine de stiut cat de noi sau vechi sunt aceste instalatii pentru a sti la ce sa ne asteptam. Desigur ca in multe cazuri e usor de recunoscut o instalatie noua de una veche, dar merita avuta o discutie pe aceasta tema, fiind foarte utila in procesul de negociere.

Tehnica de constructie. Caramida, placi sau BCA?

Ideala este caramida, pentru ca ofera o mai buna rezistenta termica. In cazul unei structuri cu rezistenta pe grinzi, se pot modifica peretii, nu si in cazul unei structuri cu rezistenta pe portanti din beton (placi).

In linii mari, acestea sunt cele mai importante elemente dupa care ar trebui sa ne orientam atunci cand dorim sa achizitionam un imobil.

In afara de acestea ne mai putem interesa de panorama, de spatiile de depozitare etc.

In functie de destinatia locuintei (vrem sa ne mutam in ea sau vrem sa fie o investitie pe termen lung pe care eventual sa o inchiriem?) unele aspecte sunt mai importante decat altele.

De exemplu, daca dorim sa ne mutam, vom fi interesati de starea instalatiei si de aspectul general al apartamentului, daca insa dorim sa il inchiriem sau luam o casa veche doar pentru terenul de sub ea, atunci aceste aspecte trec pe un plan secund sau sunt chiar neimportante.

Un spirit bun de observatie ne va ajuta foarte mult in arta negocierii pretului, punctand defectele imobilului pentru a obtine o reducere cat mai generoasa.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.