Legile naturale ale prosperitatii

Legile naturale ale prosperitatii si bogatiei sunt principii universale, verificate, care au functionat indiferent de epoca, aducand prosperitate financiara celor care le-au aplicat constient sau involuntar.

Aceste legi naturale ale banilor sau principii financiare, au fost scoase in evidenta, de-a lungul timpului, de economisti si oameni de afaceri, autori de carti cu tematica financiara, fie ca vorbim de William Brough, George Clason, Napoleon Hill sau contemporani ca Robert Kiyosaki.

Chiar daca au primit diverse nume si au fost impartite, explicate si disecate in multe feluri , aceste legi naturale ale prosperitatii pot fi sintetizate astfel:

Economisirea – numita si legea „plateste-te intai pe tine”, este punctul de plecare pentru oricine doreste sa acumuleze avere. Spuneam ca se mai numeste si principiul lui „plateste-te intai pe tine” pentru ca a economisi inseamna a te decide ca o parte din venit sa ramana a ta.

Poate parea surprinzator dar daca stai sa te gandesti vezi ca o buna parte din venitul tau (sau chiar intregul venit) nu iti ramane tie ci iti iese din buzunar pe diverse cai (impozite, rate la banca, mancare, distractie, etc.). Cand te decizi sa economisesti te decizi sa pastrezi pentru tine un procent din acesti bani.

Ia gandeste-te putin, nu ar fi bine sa ai acum macar 10% din toti banii pe care i-ai castigat pana acum? Daca ai fi economisit 10% din primul tau venit (salariu sau ce o fi el) si ai fi continuat asa luna de luna, cati bani ai fi avut azi in plus?

Inmultirea banilor – Doar din economii e foarte greu si putin probabil sa devii un om bogat, in primul rand ca va dura prea mult, in al doilea rand ca inflatia iti va manca chiar si banii pusi la saltea (de aia e recomandat sa tii bani intr-un depozit la banca dar asta e alta poveste). Si atunci va trebui sa gasesti un mod de a-ti inmulti banii.

Poti face asta prin investitii personale cu scopul de a crea surse pasive de venit.

Economisirea si inmultirea banilor sunt doua legi ale prosperitatii care merg mana in mana. Nu poti sa ii inmultesti daca nu ii ai economisiti cumva pe undeva.

Plasarea banilor economisiti in investitii profitabile nu este tocmai un lucru usor cum nici economisirea lor nu este o treaba usoara pentru majoritatea dintre noi (si asta nu atat din lipsa banilor cat mai ales din cauza mentalitatii risipitoare) iar aceste doua cauze sunt responsabile pentru faptul ca doar un mic procent din populatie ajunge la prosperitate financiara si bogatie.

Pentru a putea recunoaste investitiile profitabile, pentru a evita tepele si investitiile proaste, e nevoie de a treia lege a prosperitatii si anume:

Educatia financiara – sau, „omul cat traieste invata”. Ca sa faci investitii profitabile trebuie intai sa stii sa le recunosti.

Cumparati carti si materiale despre bani, finante si economie, cititi articole pe internet pe aceasta tema, auto-educati-va mereu. Putini dintre noi au avut norocul ca parintii lor sa le explice notiuni financiare si sa ii invete sa fie disciplinati cu veniturile si cheltuielile, insa azi infomatiile sunt la indemana tuturor.

Nu trebuie uitat faptul ca educatia financiara vine si din propriile greseli. Nu va temeti sa pierdeti banii pentru ca mai toti oamenii de afaceri au pierdut si pierd bani. Trebuie sa intelegeti sa esecul face parte din reteta succesului si dorinta de a castiga trebuie sa fie mai mare decat frica de a pierde.

Considerati o pierdere ca o invatatura de minte, vedeti unde ati gresit, nu mai repetati gresala si trageti invatamintele corecte, astfel veti mai mult mai pregatit(a) data viitoare.

Banul tot la ban trage – este o alta lege naturala a prosperitatii. Nu vi s-a parut niciodata ca uneori cei bogati se imbogatesc si mai mult? Acest lucru se explica prin atitudinea lor fata de bani.

Cu cat devii mai disciplinat, cu cat tratezi banii ca pe niste seminte ce trebuie sa incolteasca si sa aduca rod, cu cat iti dezvolti capacitatea de a investi, cu atat atragi mai multi bani.

Unii au vazut in acest principiu o explicatie metafizica, un fel de lege a manifestarii,  cu cat iti doresti mai mult banii, cu atat te doresc si ei pe tine, ma rog, luati-o cum vreti, eu nu as merge atat de departe, insa e clar ca cei care au atitudinea potrivita fata de bani si finante au toate sansele de partea lor sa devina din ce in ce mai bogati. Cineva spunea ca primul milion e mai greu de facut, urmatoarele sunt floare la ureche 🙂 .

Legea generozitatii – desi poate parea paradoxal, generozitatea nu te impiedica in drumul tau spre prosperitate financiara ci chiar te poate ajuta. Toata lumea iubeste persoanele generoase si uraste caracterele avare precum Scrooge sau autohtonul Hagi Tudose.

Dincolo de valentele moral-religioase ale generozitatii, exista o lege universala a compensatiei ce se regaseste si in zicala romaneasca „bine faci, bine gasesti”.

Legea asocierii – sau „spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti”. Formeaza-ti un anturaj de oameni de succes, oameni de la care ai ce invata, oameni care te pot inspira si/sau ajuta. Anturajul conteaza foarte mult, mai mult decat ne imaginam de obicei. Acest lucru e valabil atat pentru adolescenti cat si pentru adulti.

Un anturaj de ratati te trage in jos iar un anturaj de oameni de succes te poate trage in sus. Partea buna e ca ne putem alege singuri anturajul.

Desi aceste principii sunt simple in esenta, nu sunt usor de urmat (si de aceea peste 90% din populatia globului nu este formata din oameni bogati) si asta pentru ca e nevoie de disciplina si viziune.

Relatia fiecaruia cu banii este o relatie foarte personala si subiectiva, de altfel exista o stransa legatura intre profilul psihologic, bani si investitii, insa despre acest subiect vom discuta intr-un alt articol…

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.