Libertatea de exprimare si consecintele ei

Mistificata, prost inteleasa, abuzata, libertatea de exprimare tinde sa devina un cliseu tot mai dificil de definit. Ipocrizia si aplicarea unor standarde duble maresc si mai mult confuzia, inclusiv in societatea occidentala care se doreste a fi una libera si deschisa.

 

Nu vom vorbi aici despre atacurile teroriste de zilele trecute din Paris (s-a scris si s-a vorbit pana la saturatie despre acest subiect) ci vom incerca sa intelegem sensul sintagmei care creaza atata valva si atata patos, mai mult sau mai putin prefacut.

Liberul arbitru si libertatea de expresie

Libertatea de expresie este parte a conceptului general de libertate, acesta, la randul lui, inglobat in ideea de liber arbitru cu care este inzestrata orice fiinta umana prin nascare.

Libertatea aceasta nativa insa, vine la pachet cu roadele ei!

Avem libertatea de a decide si de a face singuri alegerile importante din viata noastra dar in acelasi timp vom trage consecintele, bune sau rele, ale alegerilor noastre.

Acest ultim aspect il uita majoritatea celor care defileaza azi cu stindardul libertatii de expresie, intocmai ca multimile dezlantuite de la 1789 care sub sloganul „Liberté, Égalité, Fraternité” au dezlantuit asupra Frantei o teroare nemaivazuta pana atunci (incat a trebuit inventata ghilotina ca mijloc rapid de executie pentru a putea tine pasul cu numarul condamnarilor la decapitare).

Libertatea alegerilor nu este o garantie pentru rezultatul lor! Ai libertatea de a te apuca de fumat, dar aceasta libertate nu te va scapa de consecintele acestei alegeri.

Liberul tau arbitru poate decide sa comiti o infractiune, dar nu te va scapa si de puscarie.

Ceea ce incerc sa spun e ca libertatea nu te scuza, nu te exonereaza ci dimpotriva, te face mai responsabil, te condamna chiar, pentru ca tu esti singurul vinovat pentru faptele tale.

Esti liber sa inveti dar esti si liber sa te ratezi, esti liber sa muncesti pentru un trai mai bun dar esti si liber sa iti distrugi propria locuinta si sa ajungi pe strazi, esti liber sa iti cauti sanatatea dar esti si liber sa te sinucizi.

Si aici se afla cheia de bolta a problemei: libertatea are niste consecinte, bune sau rele, premiu sau pedeapsa, ele exista!

Dublul standard

Desi libertatea de exprimare este garantata de majoritatea consitutiilor statelor europene, calomnia, amenintarea, santajul si alte produse similare ale libertatii de expresie sunt aspru pedepsite.

Oare aici de ce nu se face atata caz de libertatea de exprimare? Din simplul fapt, expus mai sus, conform caruia libertatea (fie ea si de expresie) are consecinte!

In 2006 istoricul britanic David Irving a fost condamnat la inchisoare in Austria pentru ca ajunsese la concluzia ca numarul evreilor ucisi in timpul Holocaustului ar fi mult mai mic fata de cifra oficiala de 6 milioane.

Aceasta concluzie l-a costat libertatea, fara sa existe nicio miscare „Je suis David” care sa militeze in numele libertatii de opinie/exprimare.

Iata deci cum libertatea are propriile consecinte (care merg pana la pierderea ei efectiva) chiar si in inima Occidentului democratic.

„Sa nu iei in desert numele Domnului”

Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui (les. 20, 7)

Tot pe aceeasi tema, vizavi de libertatea de expresie si consecintele ei, voi trece in revista cateva fapte istorice reale, unde concluziile sunt de prisos:

In anul 1911, in timpul lansarii la apa a celebrului vapor Titanic, unul dintre constructori, impresionat de marimile navei a excalamat: „Nici macar Dumnezeu nu o poate scufunda”. Insa stim cu totii soarta celebrului vapor, prima sa calatorie spre America fiind si ultima…

Intr-un interviu John Lennon, celebrul membru al formatiei The Beatles, afirma printre altele ca „Sunt sigur de disparitia crestinismului. Astazi noi suntem mai populari decat Iisus”. Ulterior cantaretul a fost impuscat mortal (in 1980), cu mai multe focuri de arma, de catre un fan dement care dorea sa isi lege numele de cel al idolului sau.

In 1985 Tancredo Neves era unul dintre candidatii la presedintie in Brazilia. Cursa era stransa si pe ultima suta de metri a avut o izbucnire: „Daca mai iau 500 000 de voturi, nici Dumnezeu nu ma va putea impiedica sa devin presedinte”. A luat cele 500 000 de voturi si a castigat alegerile insa o boala galopanta, aparuta din senin, l-a ucis in doar cateva zile, inainte sa mai apuce sa mai depuna juramantul oficial de investire in functia de presedinte.

Christine Hewitt, o vedeta din Jamaica (jurnalist si om de televiziune) a afirmat ca Biblia este cea mai proasta carte scrisa vreodata. In 2006 femeia a fost gasita carbonizata in propria masina (fusese ucisa si incendiata).

Inchei cu tragedia produsa in ultimele zile la redactia ziarului din Paris, un ziar care isi facuse un titlu de glorie din caricaturi si atacuri constante la adresa religiei crestine (si in general a religiei de orice fel).

Concluziile sa le traga fiecare, despre responsabilitate, libertate si alegerile pe care le face…..

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.