Limbajul Trupului si Arta Convingerii
Vi s-a intamplat vreodata sa ascultati pe cineva si sa aveti senzatia ca va minte, ca vorbele pe care vi le spune nu corespund cu atitudinea pe care o afisaza? Cu siguranta ca vi s-a intamplat! Sunt momente in care pur si simplu anumiti oameni nu sunt credibili prin felul in care se poarta atunci cand incearca sa convinga.
Acest lucru este usor explicabil avand in vedere ca intr-o comunicare face to face, cuvintele reprezinta doar 10% din mesaj, restul mesajului il primim la nivel subliminal, prin limbajul trupului.
Nu e ceva neobisnuit ca adeseori sa ne dam seama dintr-o privire daca omul din fata noastra este o persoana serioasa, de incredere sau dimpotriva, este cineva care nu convinge.
Ochii nu mint
Asa se spune, ca ochii nu mint. Daca observati ca interlocutorul evita sa va priveasca in ochi, se uita peste umar, se uita pe jos sau are privirea pierduta in zare, e un semn clar ca acea persoana fie are ceva de ascuns si este nesincera sau ca o plictisiti, nu este interesata de discutie, mintea ii zboara la cu totul altceva (in functie de modul si locul in care isi tine privirea, nu vom intra acum in detalii).
Deci pentru a va armoniza mesajul verbal cu limbajul trupului, trebuie sa priviti interlocutorul sau interlocutorii in ochi. Daca tineti un discurs intr-o sala sau in fata unei multimi, inainte de a incepe sa rostiti cuvantarea, plimbati-va ochii asupra celor prezenti ca si cum le-ati cauta privirea, fiecaruia in parte. Astfel veti porni de la inceput cu dreptul si va veti creste sansele de a deveni, in ochii audientei, o persoana credibila.
Privirea in ochi va ajuta sa stabiliti o legatura cu interlocutorul (sau interlocutorii), sa le retineti atentia (atunci cand cineva te priveste in ochi, cel putin pentru o clipa, toata atentia vi se concentreaza asupra lui, e un impuls natural), privirea directa inseamna incredere in fortele proprii, inspira incredere si lista ar putea continua.
Gesticularea sau „datul din maini”
Gesturile pe care le facem cu mainile sunt cel mai important aspect al limbajului trupului. Gesticulatia transmite starea noastra interioara.
Agitarea aratatorului transmite amenintare, atingerea fetei cu mainile, verificarea buzunarelor sau a hainei, transmite nesiguranta, nesinceritate, chiar panica, lovirea cu pumnul in masa sau agitarea pumnului, semnifica energie, nervozitate, violenta, lovirea mesei cu latul palmei semnifica violenta si putere si asa mai departe.
In functie de natura discursului sau a conversatiei, trebuie sa armonizati aceste gesturi si sa le evitati pe cele care contrasteaza cu mesajul dumneavoastra verbal.
Expresia fetei este un alt element important din limbajul trupului, nu cred ca mai are rost sa intram in detalii despre mimica fetei, aproape oricine recunoaste o expresie de oboseala, de indiferenta, de manie, teama si asa mai departe. Pentru a fi credibil trebuie sa aveti o expresie faciala adecvata, una care sa sugereze siguranta de sine, cu barbia inainte, capul usor pe spate si privirea dreapta.
Poate ar trebui sa va amintiti de discursurile unor dictatori precum Hitler sau Ceausescu pentru observa cum acestia foloseau foarte eficient limbajul trupului, mai ales Hitler, reusind sa devina in ochii celor care ii ascultau, persoane foarte credibile pe care le-ar fi urmat pana un mormant (cum unii au si facut-o din pacate).
Aceste mici ponturi sunt doar cateva dintre secretele meseriei de lider, unii le au nativ, altii si le perfectioneaza de-a lungul vietii. Puteti afla mai multe despre acest subiect din cartea electronica „Secretele celor Bogati si Puternici” din pachetul Alchimist XXI.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.