Miliardarii Chinei
Cu cei peste 280 de miliardari in dolari, China ocupa locul doi in lume, dupa Statele Unite (peste 400 de miliardari) si inaintea Rusiei (aprox. 100) printre tarile cu cei mai multi cetateni a caror avere depaseste un miliard de dolari.
Excentrici, zgarciti si dornici sa-si schimbe cetatenia, cam asa ar putea fi descrisi pe scurt bogatii Chinei.
Cine sunt ei si cum si-au facut averile, e o poveste la fel de fascinanta ca si sumele fabuloase pe care le detin.
De la Mao la capitalismul salbatic
„Miracolul” economic chinez se datoreaza in mare parte lui Deng Xiaoping, unul dintre succesorii lui Mao, care a condus China intre 1978 si 1992.
Deng a fost un lider vizionar si si-a dat seama ca sistemul comunist este reteta sigura pentru dezastrul economic si social al unei tari. In acelasi timp nu se putea pune problema ca nomenclatura chineza sa cedeze puterea si atunci a ales o solutie care avea sa uimeasca lumea: capitalism economic si comunism politic.
Inca din 1978, de cum a venit la putere, Deng Xiaoping a incetat sa mai exporte ideologie comunista in S-E Asiei, in schimb a devenit foarte interesat de modelul economic din Singapore si Thailanda.
Pas cu pas a facut o serie de reforme prin care economia si societatea incepeau sa se liberalizeze. Tot mai multi studenti au inceput sa fie trimisi la studii in strainatate.
Deja prin 1986-1988, apar primele companii chinezesti private.
Procesul s-a accelerat dupa evenimentele din 1989, pe fondul prabusirii regimurilor comuniste in Europa de Est si a evenimentelor din piata Tienanmen.
Totul a culminat cu celebrele citate „Sa fii socialist nu inseamna sa imparti saracia, sa fii bogat e fabulos” si „Imbogatirea indivizilor trebuie sa fie ultimul tel al socialismului„, care l-ar fi facut pe Mao sa se rasuceasca in mormant (daca ai fi avut unul).
O formula practica prin care clasa conducatoare a Chinei comuniste isi conserva puterea si isi deschidea calea spre bogatii materiale la care nu ar fi putut spera pe vremea „Marelui Carmaci”.
Desi oficial guvernul chinez a pastrat aceeasi retorica socialista, economia chineza a plonjat direct in capitalismul salbatic al sec. XIX, cu drepturi foarte mici pentru angajatii care trudesc pentru salarii si pensii de mizerie (pensia medie in China e de aproximativ 60$ pe luna).
Cu o mana de lucru numeroasa si ieftina, cu o piata interna uriasa si un sistem de protectie sociala precar, ce nu apasa prea tare bugetul de stat, China a devenit rapid un paradis al investitorilor locali si straini deopotriva.
Astfel societatea chineza a cunoscut fragmentari profunde, in varful piramidei aflandu-se asa-numita „dinastie Ka-Ching”, termen care ii desemneaza pe cei putred de bogati, aparuti in ultimii 20-30 de ani, cei care au profitat din plin de liberalizarea economiei.
In aceasta categorie intra atat afaceristi de succes cat si nomenclaturistii de partid (nobilimiea rosie) care au profitat de influenta politica pentru a se lasa purtati de curentii avantului economic ce aveau sa-i propulseze printre milionarii planetei.
Asa au ajuns peste 2 milioane de chinezi sa aiba o avere estimata la cel putin 1 milion de dolari, si vreo 280 dintre acestia putandu-se lauda ca sunt chiar miliardari in dolari.
Zong Qinghou – 20 de miliarde de dolari
Afacerist controversat, acuzat de evaziune fiscala (nedovedit) si de tradarea partenerilor de afaceri (Danone), Zong Qinghou este cel mai bogat chinez din lume.
Nascut in Zhejiang, in 1945, cu o educatie scolara precara, a lucrat initial la fermele agricole de stat (echivalentul CAP-urilor de la noi) pana in 1979 cand a schimbat mai multe meserii, ajungand in final sa fie distribuitor de lapte.
Profitand de schimbarile politice de la sfarsitul anilor `80 pune bazele afacerilor cu produse lactate care ii vor aduce mai tarziu o avere de invidiat si il vor transforma in 2010 in cel mai bogat om din China.
A imprumutat la inceput 140 00 de yuani pentru a pune pe picioare o linie de productie pentru lactate.
Initial avea ca partener un nomenclaturist din Partidul Comunist Chinez insa ulterior se va asocia cu brandul Danone, moment in care afacere lui (numita Wahaha, dupa tipatul nou-nascutilor, principalii beneficiari ai produselor sale) va prinde aripi.
In 2007 relatiile dintre Wahaha si Danone se rup datorita acuzatiilor la adresa lui Zong conform carora ar juca la doua capete, fiind in spatele unei companii concurente care imita produsele Danone.
Asta nu l-a impiedicat pe Zong sa acumuleze miliarde de dolari si sa ajunga in Congresul National al Poporului (echivalentul Parlamentului de la noi), evident, pe listele Partidului Comunist Chinez.
Li Yanhong (cunoscut si ca Robin Li) – aprox. 10 miliarde de dolari
Este varianta chinezeasca a miliardarilor internetului, proprietari de sit-com-uri de la mijlocul anilor `90.
Nascut in 1968, a studiat in Beijing si New York, Li pune in 1996 bazele companiei Baidu care il va transforma in al doilea cel mai bogat om din China.
Baidu este o companie IT care a creat cel mai mare motor de cautare din China, cu servicii similare celor oferite de Google (Adword si Adsense), bineinteles, supus cenzurii de stat.
Recent Baidu a anuntat lansarea unui smartphone propriu, mimand fiecare miscare a gigantului american cu care concureza pe piata chineza.
Wang Jianlin – aprox. 8 miliarde de dolari
Presedintele si fondatorul grupului Dalian Wanda, al treilea miliardar al Chinei.
Nascut in 1954, anii `80, anii liberalizarii economice, il gasesc lucrand in armata chineza ca administrator de birouri.
Pornind de aici Wang se lanseaza in afaceri imobiliare, detinand astazi, prin grupul sau, vreo 9 milioane de m patrati de centre comerciale, hoteluri si alte proprietati.
Membru al Partidului Comunist Chinez, Wang este astazi vice-presedinte al Federatiei Chineze de Industrie si Comert.
Zhang Lan – aprox. 3 miliard de dolari
Probabil cea mai bogata femeie de afaceri din China.
Nascuta in 1958, Zhang isi datoreaza averea lantului de restaurante Shouth Beauty Gropup fondat in 2000.
Recent si-a anuntat intentia de a emigra si de a renunta la cetatenia chineza (intrucat legile din China nu accepta dubla-cetatenie), inscriindu-se astfel in trendul care ii cuprinde pe 46% dintre bogatii Chinei (in timp ce alti 26% dintre chinezii cu peste 16 milioane de dolari au emigrat deja).
Motivele pentru care foarte multi dintre cei mai bogati chinezi isi doresc sa emigreze sunt legate in general de nevoie de educatie ale copiilor, legile demografice chineze (care descurajaza natalitatea, celebra politica a „copilului unic”), cenzura politica si nu in ultimul rand teama de autoritati (pana acum 40 de ani cei care isi etalau bogatia in China isi riscau viata).
Cecil Chao – intre 1 si 2 miliarde de dolari
Supranumit si miliardarul playboy, Cecil s-a nascut in 1936 in Hong-Kong, ca fiu al unui emigrant din Shanghai.
Averea a mostenit-o de la tatal sau, un prosper om de afaceri cu activitati in zona comertului maritim si a proprietatilor imobiliare.
Traind in Hong Kong (regiune aflata pana in 1997 in afara controlului Chinei comuniste) a fost scutit de tot calvarul maoist si s-a bucurat de un stil de viata hedonist, presarat cu aventuri si scandaluri amoroase care i-au atras si porecla de „playboy”.
A devenit celebru in intreaga lume dupa ce a anuntat o recompensa de 65 de milioane de dolari pentru acel barbat care o va lua de sotie pe fiica sa Gigi Chao si o va face astfel sa renunte la inclinatiile ei homosexuale (in ciuda acestui fapt, fiica miliardarului s-a „casatorit” deja in Franta cu partenera sa).
Avizi de lux, excentrici si mult mai zgarciti decat miliardarii americani/europeni (fiind crescuti intr-o societate ce promoveaza materialismul ateu, pe un fond cultural al despotismului asiatic, miliardarii chinezi nu sunt prea obisnuiti cu donatiile filantropice si actele de caritate), bogatasii Chinei sunt produsul unei epoci si al unul model economic specific.
Reprezinta in acelasi timp o dovada vie a spiritului antreprenorial si al inteligentei native a poporului chinez (locuitorii din Hong Kong, au cel mai mare IQ la nivel mondial), ce nu au putut fi inabusite de experimentul maoist.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.