conturi online in valuta rapid

Nevoi si solutii financiare in functie de varsta

In linii mari vorbind, exista nevoi financiare si strategii de investitii specifice fiecarei varste.

Vorba cantecului, „ca la douazeci de ani, fara griji si fara bani”, dar ce se intampla dupa 20 de ani? 🙂

Nu vorbim aici despre exceptii ci despre marea masa a populatiei, astfel:

Intre 20 si 30 de ani

Tinerii din acest grup abia au pasit pe piata muncii, multi inca depind de ajutorul parintilor, o parte au deja

relatii stabile sau chiar copii insa pentru cei mai multi proprietatea asupra unei case si intemeierea unei familii sunt inca planuri de viitor.

Pentru acest grup prioritatea financiara o constituie economisirea in vederea achizitionarii unei locuinte (acolo unde este posibil, cu ajutorul parintilor si profitand de beneficiile legislative in acest sens).

Primul pas ar trebui sa inceapa cu obtinerea controlului asupra propriilor finante, cu controlarea si apoi eliminarea cardurilor de credit si a altor forme de indatorare, doar asa poti incepe sa muncesti pentru tine si sa economisesti in loc sa continui sa platesti cheltuielile din trecut.

Inceperea unei mici afaceri sau constituirea unui depozit de economii in vederea unor investitii viitoare pot fi de asemeni luate in calcul de grupul de tineri cu varste intre 20-30 de ani.

Intre 30-40 de ani

In acest interval cei mai multi au deja o familie si copii si nu mai locuiesc impreuna cu parintii. Multi dintre ei inca au de platit rate la banca pentru locuinta pe care au achizitionat-o. Este o perioada dificila din punct de vedere financiar pentru cei care nu au reusit sa isi difersifice sursele de venit si/sau nu au un salariu mare.

Vezi si:  Ce sa faci cand ai probleme cu banii

Cheltuielile sunt mai mari decat inainte datorita nevoilor crescute ale copiilor, cheltuielilor cu intretinerea locuintei, cu ratele la banca si asa mai departe.

Principalul pericol financiar in acest caz este tendinta de a se intinde mai mult de cat le este plapuma si a se ingloda si mai mult in datorii. Este de recomandat sa salveze niste bani pentru un depozit dedicat situatiilor de urgenta, sa isi controleze cheltuielile si sa poata pune ceva de-o parte pentru zile negre. Insa daca nu au o sursa de venit suficient de bogata si nu au avut grija sa isi creeze surse suplimentare de venit, situatia este destul de greoaie pentru ei.

De multe ori sunt ajutati in continuare de parinti insa posibilitatile lor financiare sunt acum mult reduse. Uneori se intampla chiar ca acestia din urma sa se mute la tara pentru a vinde locuinta in incercarea de a-si ajuta financiar copiii.

Anii 40-50

Situatia financiara in acest interval depinde foarte mult de ceea ce ai facut pana la aceasta varsta. Acum e mai greu sa iti schimbi serviciul sau sa obtii noi calificari profesionale, daca ai pornit bine in anii 20-30 ai toate sansele sa o duci confortabil la aceasta varsta.

Totusi problemele sunt inca departe de a se incheia, copiii sunt la facultate sau in anii terminali de liceu, nevoile lor financiare sunt mai mari ca oricand. In unele cazuri apar divorturile care pot dinamita situatia financiara.

Sfaturile financiare sunt oarecum tardive la aceasta varsta, obiceiurile de cheltuire se schimba mai greu dar inca mai e timp si putere pentru a remedia o situatie dezastroasa. Pentru cei care s-au comportat responsabil cu banii lor si s-au ingrijit sa-si creeze un mic portofoliu personal de investitii, situatia poate fi dramatic diferita decat a celor care au intrecut masura cu datoriile sau nu si-au asigurat o plasa salvatoare impotriva disponibilizarilor sa a fluctuatiilor economice independente de vointa lor.

Vezi si:  Lucruri interesante despre bani

Anii 50-60

E varsta la care incep sa se culeaga roadele pentru cei mai multi dintre noi. Pensionarea bate la usa iar majoritatea si-au rezolvat cea mai mare parte a datoriilor de parinte, copiii sunt la randul lor casatoriti, nu mai apasa cu atata greutate bugetul familiei, cei care si-au facut un obicei din a economisi au la aceasta varsta o suma frumusica pusa deoparte. Cei care au dus o viata financiara dezorganizata  cheltuind tot ce castiga sau chiar mai mult, se confrunta la aceasta varsta cu mari probleme si nimic bun nu pare sa se arate la orizont.

Dincolo de anii 60

Fiecare culege ce a semanat. Cei care s-au rezumat la pensie si nu au avut un salariu mare se confrunta acum cu o multime de neajunsuri financiare mai ales ca acum este varsta in care bolile si neputintele ii asalteaza din toate partile.

Cu totul altfel stau lucrurile pentru cei care au investit si si-au construit toata viata surse alternative de venit pasiv.

In concluzie, deciziile financiare luate la o varsta cat mai frageda sunt cele care fac diferenta dintre o viata implinita din punct de vedere financiar si o viata de mizerie si privatiuni. Majoritatea pornesc de pe pozitii relativ egale pe la varsta de 20 de ani, deciziile diferite pe care le iau in domeniul educatiei si al parcursului lor financiar sunt cele care ii departajaza de-a lungul vietii. Alege din timp in care tabara vrei sa fii, pe masura ce trece timpul va fi tot mai greu sa schimbi tabara.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Vezi si:  Afaceri la cheie in Romania zilelor noastre
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.