Oportunitati de afaceri in Bucuresti
Prapastia dintre capitala si provincie, s-a adancit tot mai mult de la inceputul crizei economice. Diferentele erau oricum mari si inainte insa ele s-a accentuat in ultimul timp, de la un an la altul.
In aceste conditii Bucurestiul are caracteristici economice specifice care il deosebesc sub raport economic de alte medii de afaceri din provincie.
Iata deci mai jos, avantajele si dezavantajele capitalei, din punct de vedere al oportunitatilor economice si nu numai.
In primul rand sa vedem pe scurt care sunt cauzele discrepantelor dintre Bucuresti si restul tarii.
Dezvoltarea Bucurestiului se datoreaza in primul rand statutului sau de centru administrativ al tarii, de loc de unde se da ora exacta. Aici sunt concentrate toate institutiile centrale ale tarii, prin urmare si foarte multe investitii publice s-au private au fost orientate spre Bucuresti si asta nu de ieri de azi ci de sute de ani, de dinainte de Unirea Principatelor.
In vremea comunismului populatia Bucurestiului a explodat pur si simplu prin aducerea de forta de munca din provincie pentru fabricile si uzinele capitalei si tot timpul regimul s-a straduit sa aprovizioneze aceasta populatie ceva mai bine decat restul tarii, atat de teama unor revolte cat si pentru imagine.
Inca de pe atunci se putea vorbi de doua Romanii: una din capitala si alta din provincie.
Dezvoltarea paralela si disproportionala a continuat si dupa 1989, de aceasta data prin legile naturale ale economiei de piata.
Pentru multi bucuresteni, mai ales tineri, aceste diferente socio-economice trec neobservate si tind sa extrapoleze realitatile din orasul lui Bucur asupra intregii tari.
Totusi, cat de mari sunt diferentele?
Revendind la zilele noastre, Bucurestiul concentreaza peste 20% din PIB-ul Romaniei si doar 9% din populatie, in acelasi timp o treime din taxe sunt platite in Bucuresti (pentru ca aici se afla sediile centrale ale multinationalelor prezente in Romania, a marilor firme, etc.).
Economia Bucurestiului este centrata pe servicii si industrie, aici avandu-se sediul peste 180 000 de firme! Cam o treime din numarul de firme din intreaga Romanie.
Deci cine spunea ca Banatu-i fruncea, nu are dreptate, cel putin nu atunci cand vine vorba de bani si afaceri…
Pentru omul de rand toate astea se traduc prin preturi mai mari la imobiliare, locuri de munca mai multe, salarii mai mari dar si un cost al vietii mai ridicat.
Chiar si dupa aproape 4 ani de criza, rata somajului este in Bucuresti de doar 2%, comparativ cu media de 5,7% la nivelul intregii tari, adica aproape la jumatate. De asemeni este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeana.
Salariile bucurestenilor sunt in medie cu 40% mai mari fata de media nationala si cu 60% mai mari fata de media regiunii cu cele mai mici salarii din Romania (regiunea Nord-Vest, zona Maramures – Satu Mare).
Lista salariilor nu face decat sa reflecte mecanismele capitalismului, legea cererii si a ofertei.
Chiar si pe timp de criza, Bucurestiul rezista mult mai bine decat provincia.
PIB-ul pe cap de locuitor a fost anul trecut de peste 14 000 de euro in capitala, fata de numai 4 000 de euro in nordul Moldovei, 5 600 in Muntenia, respectiv 7 300 euro in vestul tarii.
Lucrarile publice de anvergura, unele in valoare de sute de milioane de euro (pasaje, stadioane, poduri, parcari subterane si alte amenajari edilitare) au contribuit si ele la atenuarea impactului crizei economice.
Totusi criza nu a trecut neobservata, mai ales in domeniul imobiliarelor. Cine a consultat site-urile de anunturi imobiliare, nu are cum sa nu fi observat scaderea simtioare a preturilor la garsoniere, apartamente si terenuri in capitala.
Oportunitati de afaceri in Bucuresti
Cum se traduc toate aceste date de mai sus cand vine vorba de oportunitatile de afaceri?
In primul rand totul este la o scara mai mare fata de restul tarii.
O populatie mai mare inseamna un numar mai mare de prestatori de servicii (de la cabinete medicale pana la saloane de cosmetica), un volum crescut de aprovizionare (mai multe magazine alimentare, mai multe shaormerii, mai multe magazine vestimentare, etc.).
O categorie tanara de oameni de afaceri sau angajati bine platiti, inseamna noi oportunitati de dezvoltare imobiliara (cine a consultat o aplicatie electronica cu imagine din satelit pentru „harta Bucuresti” poate observa ca orasul se extinde ingloband localitatile din imprejurimi).
Un numar mai mare de societati economice inseamna un numar mai mare de locuri de munca, de unde si somajul scazut dar si salariile mai mari, comparativ cu provincia.
Pe deoparte asta inseamna o oportunitate atat pentru angajati (isi pot gasi mai repede un loc de munca pe un salariu mai bun) cat si pentru angajatori (care au de unde alege).
Pe de alta parte salarii mai mari inseamna si viata mai scumpa (producatorii si prestatorii sunt nevoiti sa creasca preturile pentru a-si putea plati angajatii cu salariile respective).
Salarii mai mari inseamna si chirii mai mari si un intreg cerc economic al supralicitarii, cu avantaje si dezavantaje.
Tot la avantaje poate fi trecuta in aceste timpuri si evolutia pietei imobiliare din capitala. Pentru cei care au ceva bani pusi deoparte si vor sa se mute in Bucuresti sau imprejurimi, acum este momentul sa isi cumpere o locuinta.
Dezavantajele economice ale Bucurestiului, decurg tot din conditiile economice specifice descrise mai sus.
Avantajele unora sunt dezavantajele altora.
Pentru micile afaceri care nu isi permit sa tina pasul cu salariile sau chiriile din Bucuresti, capitala nu este tocmai alegerea ideala.
Ele ar putea opta pentru sedii si puncte de lucru in judetele din provincie unde costurile sunt mai mici si sa tinteasca doar pentru desfacerea produselor si serviciilor pe piata bucuresteana, unde preturile sunt mai mari.
In concluzie, Bucurestiul este un mediu de afaceri aparte, specific statutului de inima economica si administrativa a tarii.
Aceasta realitate, in sine, nu este nici pozitiva, nici negativa, pur si simplu exista iar existenta ei creaza atat oportunitati cat si dezavantaje, in functie de partea baricadei economice pe care ne aflam.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.