Orasele interzise ale Rusiei

In Rusia, peste 1,5 milioane de oameni traiesc in orase inchise, in care nu au acces decat cei nascuti acolo si un numar redus de cadre din aparatul de stat.

Multe dintre ele nu sunt trecute pe harti, nu au gari sau autogari conectate la sistemul national de transport, pe drumurile din apropierea lor nu exista indicatoare rutiere care sa le tradeze prezenta si nici nu sunt pomenite in mass-media.

In total sunt in jur de 50 de astfel de localitati pe tot cuprinsul Federatiei Ruse, ramase mostenire din era sovietica.

Aici timpul pare sa se fi oprit in loc. Salariile sunt mult mai mici decat in restul tarii, dar la fel sunt si vama la intrarea in orasul Severskpreturile (aici nu exista economie de piata, aprovizionarea se preturile fiind controlate de stat).

Sunt comunitati mici, de cel mult cateva zeci de mii de locuitori, miscarile de populatie fiind strict controlate, la fel si contactele locuitorilor cu lumea exterioare.

Atunci cand vor sa trimita un colet sau o scrisoare in afara localitatii, cetatenii apeleaza la un serviciu postal separat care trimite coletele intr-un oficiu dintr-un alt oras, aici le sunt schimbate numele si adresa expeditorului si abia de aici ajung la destinatar.

Practic fiecare cetatean din orasele inchise are un pseudonim si o adresa fictiva intr-una din localitatile obisnuite.

Ocazional cetatenii au voie sa plece in afara localitatii, insa doar dupa ce obtin niste aprobari si permise speciale, intrarile si iesirile din astfel de orase fiind pazite si avand aspectul unor puncte de frontiera.

Majoritatea locuitorilor sunt militari, membri ai serviciilor secrete sau diversi lucratori marunti in aparatul de stat.

De ce sunt aceste localitati inchise?

Acestea sunt obiective militare strategice pe care Rusia incearca sa le tina ascunse de ochii lumii.

Depozite de armament atomic, unitati militare, statii de cercetare militara, centrale nucleare si alte obiective sensibile sunt motivul pentru care aceste localitati au statut special.

In 1986 autoritatile au admis pentru prima data in mod oficial existenta acestor comunitati, in contextul deschiderii si liberalizarii inceputa de Gorbaciov.

Prima localitate de acest gen a fost construita in anii `40 in plina epoca stalinista.

Intre timp insa, odata cu aparitia fotografiilor din satelit, orasele ascunse ale Rusiei au tot mai putine secrete pentru serviciile secrete straine iar mentinerea lor in izolare ridica tot mai multe semne de intrebare pentru autoritatile ruse care in ultimul timp au inceput sa devina mai transparente vizavi de acest subiect sensibil.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.