Partidul Poporului a castigat alegerile

Asa cum era de asteptat, Partidul Poporului a castigat alegerile la scor devenind partid de guvernamant.

Se intampla la alegerile din iunie 1920, adica in Romania de acum 92 de ani. Liderul acestui partid a fost maresalul Alexandru Averescu in jurul caruia se formase in mintea taranilor o aura de mesianism, insa pe cat de mari au fost asteptarile votantilor sai si de fulgeratoare ascensiunea, pe atat de mare a fost dezamagirea si caderea acesti formatiuni.

Se va repeta istoria in Romania lui 2012?

Dar sa revenim la alegerile de acum 92 de ani si la victoria Partidului Poporului.

Cum s-a ajuns aici?

In 1920 Romania si intreaga Europa trecea prin schimbari profunde, primul razboi mondial tocmai se incheiase si lasase in urma o Europa traumatizata, peste tot aveau loc violente de strada, revolutii bolsevice si contra-revolutii.

Vechea clasa politica era contestata, partide vechi, istorice (in cazul Romaniei Conservatorii) se desfiinteaza, economia era la pamant in urma razboiului. O lume isi inceta existenta si o alta se nastea.

Europa era in criza, la fel ca acum….

In timpul razboilui, in 1917, regele promisese dreptul la vot universal (mai putin femeilor) si improprietarirea cu pamant. Dupa terminarea razboiului aceste promisiuni au fost respectate si astfel, taranii Romaniei (80% din populatie adica) s-au trezit ca sunt chemati la urne.

Taranii aveau drept de vot pentru prima data in Romania dar nu aveau si experienta democratiei. Mijloacele de informare in mediul rural erau inexistente iar analfabetismul era la cote inalte.

Inainte de razboi votul era cenzitar si pe colegii, taranii fara pamant nu aveau dreptul la vot iar ceilalti votau printr-un reprezentant. Dintr-o data aceasta stare de lucruri se schimbase si votul devenise universal si direct (dar si obligatoriu).

Acestea sunt conditiile in care rasare steaua politica a lui Averescu.

Cine era Alexandru Averescu?

Maresalul Averescu (unul din cei 3 maresali pe care i-a avut Romania) era un stralucit soldat care si-a castigat prestigiul si popularitatea in timpul campaniei din Bulgaria din 1913 dar mai ales luptelor din primul razboi mondial. De asemeni reprimase violent rascoala din 1907 (si ca o ironie a sortii, taranii au fost cei care l-au iubit si votat cel mai mult).

Profitand de acest val de popularitate pe care il avea in randul soldatilor (majoritatea tarani, deci noul electorat al tarii de dupa razboi), Averescu infiinteaza in aprilie 1918 Liga Poporului.

Liga Poporului va aduna in jurul ei tot felul de dizidenti din alte partide (Argetoianu, Filipescu, Take Ionescu), nationalisti (Gheorghe Cantacuzino Granicerul, A.C. Cuza, etc.), anumiti intelectuali (Victor Babes, Duiliu Zamfirescu) si multi tarani care nu mai facusera pana atunci politica din cauza sistemului de vot cenzitar si care simteau o sete netarmurita de schimbare si de implicare in viata noii Romanii.

Liga era o formatiune populista, fara un program coerent care oferea lozinci de genul „Munca, cinste, legalitate” si ca piatra unghiulara a mesajului ei, era promisiunea (imposibila) de a oferi fiecarui taran 5ha de teren arabil.

In urma mai multor fuziuni si dizidenti din alte partide (traseisti am spune noi acum), Liga Poporului isi schimba denumirea in Partidul Poporului in 1920, inainte de alegerile din acel an. La data alegerilor Averescu era deja prim-ministru (pe acea vreme guvernul nu se stabilea prin alegeri ci erau numit de rege, la alegeri se stabilea doar majoritatea parlamentara care sustinea sau bloca guvernul).

Taranii au fost pur si simplu fascinati de acest vis al celor 5ha iar Averescu incepea sa devina in mentalul colectiv un personaj cu puteri supra-naturale. Multi tarani jurau ca luptasera cot la cot cu el in transee, altii spuneau ca l-au vazut aterizand cu aeroplanul in mijlocul satului lor, iar atunci cand trecea in campanie electorala unii isi aruncau hainele inaintea lui pentru a pasi pe ele.

In aceste conditii Partidul Poporului (al carui semn electoral era steua) castiga la pas alegerile din iunie 1920. In 1919 Liga Poporului mai participase la alegeri dar obtinuse un rezultat indecis, insa cateva luni mai tarziu, la alegerile din 1920, obtine o victorie zdrobitoare.

Guvernarea Partidului Poporului

Criza in care se zbatea Romania dupa primul razboi mondial continua si dupa ce Averescu preia puterea si functia de prim-ministru.

Normalizarea societatii se facea greu, unificarea monetara era si ea un proces complicat (circulau in paralel lei de ocupatie, lei romanesti, ruble, etc.)  iar reforma agrara inainta anevoie si nici vorba de cele 5 ha pe cap de familie taraneasca.

Evident cei mai dezamagiti de situatie au fost cei care aveau asteptarile cele mai mari, taranii.

Pe plan extern guvernarea Averescu a incheiat alianta regional Mica Intelegere, a semnat tratatele de la Trianon si Paris, etc.

Dupa nici doi ani, Averescu este revocat de rege din functia de prim-ministru si incepe guvernarea liberala din 1922.

Partidul Poporului isi continua existenta dar nu e decat o epava a formatiunii politice din 1920. Multi lideri parasesc partidul, apar sciziuni ca cea produsa de Argetoianu in 1923.

In realitate guvernul Averescu nu fusese cu mult mai incompetent decat alte guverne din acea perioada doar ca el fusese singurul care crease in sanul populatiei niste asteptari imposibile (fara de care nu ar fi ajuns la putere). De aici dezamagirea foarte mare pe care a provocat-o in randurile electoratului.

Totusi generalul revine la putere pentru scurt timp in 1926 cu sprijinul liberalilor care ii sustin guvernul, dar tot acestia i-l si retrag in 1927 (deoarece Averescu sustinea in secret readucerea in tara a viitorului rege Carol II).

La alegerile din 1927, Partidul Poporului obtine 2% din voturi si nu mai face pragul electoral. Continua dizidentele care duc la disparitia definitiva a acestui partid de pe scena politica romaneasca.

Asta pana ce, 90 de ani mai tarziu, Dan Diaconescu infiinteaza un partid cu acelasi nume, avand-o ca presedinta oficiala pe Simona Man, o nepoata a generalului Averescu.

E adevarat ca acum cele 5 ha de pamant din cheia de bolta a campaniei Partidului Poporului din 1920, au devenit cei 20 000 de euro dar in cei 92 de ani cati au trecut de atunci, putine lucruri par sa se fi schimbat in mentalul colectiv al poporului roman.

Ramane de vazut cat de asemanatoare va fi evolutia formatiunii lui Dan Diaconescu cu Partidul Poporului de la inceputul perioadei interbelice.

 

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. G.Cosma Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.