Hulita de unii, apreciata de altii, shaorma si-a facut loc in meniul a milioane de romani, aproximativ 800 000 de shaorme fiind comandate pe zi in Romania!
Daca pentru cumparatori shaorma este un aliment, pentru multi comercianti shaorma este o afacere de succes.
Pentru antreprenorii in domeniu asta se traduce prin profituri si oportunitati de afaceri de mii de euro lunar.
Iata mai jos ceea ce poate fi numit planul de afaceri al unei shaormerii:
Introducerea
Firma S.C. Numele Firmei S.R.L., cu adresa cutare, date de contact, etc., isi propune inceperea unei afaceri in domeniul fast-food avand ca punct de lucru si de desfacere la adresa cutare (adresa una va fi shaormeria).
Echipa firmei este formata din actionarii cutare si cutare, angajat X si Y.
Unul dintre punctele forte al afacerii va fi vadul comercial, aproape de liceul/facultatea/institutia/ cutare.
Produsele comercializate vor fi: shaorma mare 10 lei, shaorma mica 6 lei, suc Cola 4 lei, pizza 12 lei, in fine, produsele pe care doresti sa le comercializezi si preturile aferente. Lista trebuie sa fie cat mai exacta si detaliata pentru ca asta este in realitate scopul unui plan de afaceri, sa te ajute sa vezi toate detaliile importante ce tin de afacere.
Clientii vor putea consuma shaorma si alte produse comandate la mesele localului (4-5) sau le pot lua la pachet.
Planul de marketing, adica analiza pietei, investitii necesare, etc.
Clientii tinta sunt elevii/studentii de la liceul/facultatea cutare, persoanele care ajung in vadul respectiv, etc. (unde in articol apare „etc.”, „cutare” si alte generalizari, este vorba de detaliile unice si specifice fiecarei shaormerii in parte).
Principala concurenta este restaurantul cutare, localul cutare si fast-food-ul cutare.
Atuurile afacerii sunt preturile mai mici decat ale concurentei si mancarea mai buna.
Costurile necesare inceperii afacerii se ridica la 15 700 de euro (e o cifra estimativa, in realitate poate varia in sus sau in jos in functie de specificul afacerii) dintre care:
3000 de euro merg pe plata in avans a chirieri
10 000 de euro se duc pe amenajarea spatiului, mobilier, cuptoare, ustensile, tacamuri, servetele, etc.. Treceti in detaliu fiecare cheltuiala necesara.
Daca cumparati ustensile si aparatura la mana a doua, costul ar putea fi undeva pe la jumatate, adica aproximativ 5 000 de euro.
300 de euro pe materia prima
400 de euro pe salariile angajatilor pentru prima luna
1200 de euro pentru actele firmei. Aici intra atat actele necesare inregistrarii firmei la Camera de Comert, cat si avizele necesare unei astfel de activitati in domeniul alimentatiei publice (aviz de la Mediu, Sanatate-Publica, Sanitar-Veterinar, PSI, etc.). Cifra este orientativa, la fel si avizele necesare, va trebui sa va interesati personal de aceste aprobari pentru ca legislatia in domeniu se schimba de la an la an.
100 de euro pentru plata facturilor la utilitati in prima luna
200 de euro pentru contabil, avize, taxe de timbru, etc.
500 de euro pentru promovare in ziarele locale de mica publicitate si fluturasi promotionali.
Aceste cheltuieli pot varia semnificativ in functie de marimea afacerii, numarul de mese, marimea spatiului, etc.
Obiectivele pe termen mediu sunt acoperirea investitiei initiale in 4 luni si trecerea pe profit dintr-a 5 a.
Strategiile de dezvoltare a afacerii se bazeaza in primul rand pe calitatea preparatelor si pe pretul accesibil. Mai bun si mai ieftin decat la concurenta si „cea mai buna shaorma din oras” pot fi alese ca misiunea afacerii.
Aceasta este in linii mari structura planului de afaceri pentru o shaormerie. Cum spuneam si la inceput, cifrele si costurile sunt estimative, variaza mult de la un caz la altul dar in general o shaormerie poate fi pusa pe picioare cu mai putin de 20 000 de euro.
Castigul la o shaorma vanduta poate varia in general intre 20% si 60% fata de costurile de productie.
Profitul la care te poti astepta de la o astfel de afacere poate ajunge undeva intre 5000 si 10 000 euro pe luna, dupa plata angajatilor, a utilitatilor si a impozitelor.