Plan de afaceri – firma de webdesign

Iata mai jos modelul generalist al unui plan de afaceri pentru o firma de webdesign. In cazul in care doriti sa il utilizati pentru propria afacere va trebui sa il completati si sa-l personalizati cu datele si costurile aferente firmei dvstra.

O afacere in domeniul webdesignului este o afacere ce nu necesita o investitie prea mare dar care poate varia destul de mult de la caz la caz, in functie de pasii pe care alegeti sa-i urmati.

Iata ce contine planul:

Titlul

Plan de Afaceri – Firma de webdesign

 

Cuprins

1. Introducere

2. Descrierea generalista a afacerii

3. Echipa firmei (daca este cazul)

4. Produsele si serviciile oferite

5. Analiza pietei

6. Obiectivele firmei

7. Strategia de marketing

8. Date financiare

9. Anexe si alte informatii

 

1. Introducere

Aici vor fi trecute numarul de pagini si anexe ale planului de afaceri, data la care a fost intocmit si alte informatii similare.

2. Descrierea generalista a afacerii

 Principalul obiect de activitate al firmei este realizarea de site-uri web pe piata interna (si/sau internationala, asta o stabiliti dvstra. cei care infiintati firma).

Sediul firmei va fi in orasul X (completati dupa caz).

Prestarea serviciilor si atragerea clientilor se va face in mediul online prin intermediul urmatoarelor metode (si aici treceti site-ul sau site-urile web pe de care va veti folosit si modelitatea de promovare) si in mediul offline prin intermediul unor flyere sau anunturile in presa locala.

Avantajele firmei in fata concurentei vor fi preturile mici si serviciile rapide (sau dimpotriva, serviciile de calitate sau oferirea unor produse si servicii in plus).

Un colectiv de profesionisti si oferirea la preturi accesibile a unor servicii complete care pe langa webdesign includ si  gazduire web, administrare si servicii de promovare prin metode SEO.

(Acestea sunt doar cateva exemple despre ce ar trebui sa cuprinda aceasta sectiune.)

3. Echipa firmei

Firma are ca unic asociat pe Ion Popescu, cel care va detine si functia de administrator si va participa activ la promovarea si prestarea serviciilor si urmatorii angajati:

  • designer cutare
  • programator cutare
  • etc.

(Adaptati aceasta sectiune la situatia firmei dvstra.)

4.Produsele si serviciile oferite

Serviciile oferite de aceasta firma vor fi din domeniul web: webdesign, administrare site-uri (daca este cazul), consultanta web, programare.

Produse: logo-uri, template-uri, theme si sabloane web.

Firma va realiza atat servicii personalizate la cererea clientului cat si produse stas pe care le va vinde in propriul magazin virtual de theme si template-uri web.

 5. Analiza pietei

Numarul utilizatorilor de internet din Romania si din lume a crescut continuu in ultimii ani, asta inseamna ca a crescut si numarul de clienti care apeleaza la servicii de webdesign dar si numarul de firme care ofersa astfel de servicii.

Prin urmare piata serviciilor de webdesign a devenit una foarte competitiva.

Pentru a activa cu succes pe o astfel de piata, firma trebuie sa gaseasca nise libere pe care sa le poata exploata (de exemplu firme mici si mijlocii care au nevoie de expunere online prin intermediul unor site-uri de prezentare) si sa ofere servicii inovative si de calitate, la preturi competitive.

Trebuie identificata cat mai corect concurenta, de la firmele de apartament cu 1-2 angajati sau chiar freelanceri, pana la firmele serioase de webdesign de care va veti lovi odata intrati pe piata.

Preturile vor fi in functie de complexitatea site-ului, de cerintele clientului si de resursele pe care acesta le aloca pentru website-ul dorit.

 (Aici trebuie identificati clientii, portretul robot al clientului firmei respective, preturile concurentei si trebuie stabilite propriile preturi pentru produse si servicii similare.)

6. Obiectivele firmei

Obiectivele firmei sunt :

  • Recuperarea investitiei initiale in primele 6 luni de activitate
  • Trecerea pe profit dupa acest interval de 6 luni
  • Diversificarea serviciilor
  • Obtinerea unei clientele permanente prin serviciile de administrare de site-uri
  • Cresterea cu 20% a profitului dupa primul an de activitate
  • etc.

7. Strategia de marketing

Promovarea firmei se va face in primul rand prin internet, prin programul pay per click oferit de GoogleAdwords, prin programul similar oferit de FaceBook, prin metode SEO, bannere si linkuri pe alte site-uri de specialitate sau forumuri utilizate de webmasteri.

De asemeni vom apela la promovare offline prin flyere si alte materiale personalizate, prin brosuri de prezentare oferite unor firme mici, potentiali clienti care nu au inca un site de prezentare dar cocheteaza cu ideea de a avea unul, precum si prin presa locala sau nationala.

Programul de lucru va fi de luni pana vineri de la ora x la ora y.

Activitatea va fi la inceput concentrata pe gasirea clienti, dupa care va fi impartita intre cei care se vor ocupa de promovare si cei care se vor ocupa de onorarea serviciilor.

8. Date financiare

Aici intra costurile de inceput care difera mult de la caz la caz:

Costurile necesare infiintarii firmei (timbre, acte, taxe, capital social, etc.) pot ajunge undeva intre 200 si 300 de euro.

Costurile cu sediul care pot fi minime daca detineti deja un astfel de spatiu sau pot ajunge la cateva sute de euro pe luna daca va trebui sa il inchiriati.

Costurile cu personalul variaza si ele foarte mult in functie de numarul de angajati. Presupunand ca veti avea nevoie de 4 angajati va trebui sa va ganditi la o investitie de aprox. 20 000 lei care se vor duce doar pe salariile acestora timp de 6 luni cat s-a estimat ca va fi nevoie pentru firma sa-si recupereze investitia initiala (aici intra si taxele pe care angajatorul este obligat sa le plateasca la stat, CAS, contributii, etc.).

Bineinteles costurile initiale cu angajatii pot fi reduse pana la eliminarea totala in cazul unei afaceri de unul singur (one man show) sau in cazul in care vorbim de o afacere demarata de 2 sau mai multi asociati care isi impart atributiile si asteapta pana ce firma va intra pe profit pentru a-si imparti si banii.

Trebuie luate in calcul si costurile initiale cu reclama. Un buget intre 500 si 1000 de euro este unul potrivit pentru o mica firma de webdesign.

Alte costuri sunt cele necesare achizitionarii computerelor, plata utilitatilor (energie electrica, apa, internet, etc.) precum si costurile cu licenta softurilor folosite (in primul rand licenta pentru Windows), de la sistemul de operare pana la antivirus si softurile folosite la editarea site-urilor.

Este obligatoriu sa detineti licente pentru utilizarea tuturor softurilor pe care le folositi in activitatea firmei!

Pe scurt investitia initiala pentru o afacere de webdesign poate varia oriunde intre 3 000 si 10 000 de euro, in functie de numarul de angajati, numarul de computere, sediul firmei, etc.

9. Anexe si alte informatii

Aici pot intra datele de contact ale unor firme si institutii cu care veti avea de a face, de exemplu numele si datele de contact ale contabilului, ale firmei de hosting, ale Camerei de Comert, conturi bancare, etc.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.