Plan de afaceri – Frizerie
Un salon de coafura si frizerie este o afacere ca oricare alta si necesita un plan de afaceri adaptat specificului acestei activitati.
Daca va pricepeti la tuns si infrumusetare si cochetati cu ideea de a avea propriul salon de coafura, atunci veti gasi foarte utile randurile de mai jos.
Iata in continuare care este planul unei astfel de afaceri, care sunt costurile si oportunitatile unei frizerii:
Introducerea
Ca orice plan de afaceri profesionist si planul unei frizerii trebuie sa contina acest capitol.
Aici vor fi trecute denumirea societatii comerciale, forma juridica, asociatii fondatori, capitalul social, adresa si domeniul de activitate si eventual persoana de contact.
Descrierea afacerii
Oferirea de servicii de frizerie si coafura clientilor de pe raza comunei sau a cartierului cutare (de la caz la caz).
Mai puteti mentiona aici viziunea si sloganul firmei, etc.
Urmeaza descrierea echipei daca este cazul unei firme cu mai multi angajati.
Serviciile oferite
Tuns barbati – 7 lei
Coafat femei – 10 lei
Permanent mic – 22 lei
Permanent mare – 22 lei
Vopsit – 14 lei
Manichiura – 9 lei
si asa mai departe.
Analiza Pietei
Aici se are in vedere clientela careia va adresati. Daca este vorba de o frizerie din mediul rural, singura din comuna, atunci clientela pe care o tintiti sunt aproape toti locuitorii satului.
Daca insa frizeria se afla in mediul urban, atunci clientela o impartiti cu alte saloane si frizerii din zona.
De asemeni, in functie de profilul salonului, clientela poate fi de ambe sexe sau doar unisex.
Nu trebuie uitata nici concurenta. Inainte de a intra pe piata trebuie sa aveti cat mai multe date: daca populatia e in crestere sau in scadere, daca are posibilitati financiare sa apeleze la serviciile voastre sau nu, daca aveti concurenta puternica sau slaba si asa mai departe.
Obiective propuse
Aici este locul pentru stabilirea targheturilor. De exemplu: recuperarea investitiei in 3 luni de activitate, un venit lunar de 1500 lei sau 15 000 lei (diferenta e data de mediul in care se afla salonul, una e sa ai o frizerie intr-o comuna si alta e sa ai un salon de cosmetica intr-un oras mare, cu vad comercial, langa o cladire de birouri unde lucreaza multe doamne elegante) etc.
Strategia de marketing
Aici veti trece strategia de promovare. Sa zicem: 7 bannere stradale, 500 de fluturasi de distribuit prin discoteci, localuri sau cutie postala, 10 anunturi in presa locala, etc.
Evidentierea punctelor tari ale afacerii, de exemplu: veti avea preturi mai mici decat concurenta, veti oferi servicii in plus, veti avea personal mai talentat, etc.
Pericolele si amenintarile care pandesc afacerea: lipsa finantarii, mentalitatea clientilor obisnuiti cu vechii furnizori de servicii de frizerie, veniturile scazute ale populatiei, schimbarile de ordin legislativ, etc.
Costuri estimate
Cheltuielile cu infiintarea firmei : 250 de euro
Amenajarea spatiului de lucru (ustensile, oglina, scaune, casa de marcat, gresie, faianta, etc.) : 5 000 euro. Le puteti enumera pe fiecare in parte cu costurile aferente.
Chirie lunara pentru punctul de lucru: 250 euro/luna
Salariu angajat (daca este cazul) : 180 euro/luna + contributii sociale
Bineinteles ca cifrele de mai sus sunt estimative, puteti detine un spatiu propriu si atunci nu mai platiti chirie, puteti fi singurul angajat si atunci nu mai platiti salariu, puteti avea o parte din dotari si atunci nu mai aveti nevoie de acele cheltuieli, etc.
In afara de aceste costuri de inceput sau investitie initiala, mai trebuie sa luati in calcul si cheltuielile lunare cu materia prima (vopseluri, pudre, spuma etc.), costul utilitatilor (apa, energie electrica), chirie (daca este cazul) si asa mai departe.
In linii mari acesta este planul de afaceri al unei frizerii.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.