conturi online in valuta rapid

Plan de afaceri magazin online

Planul de afaceri al unui magazin online nu difera in esenta si structura de baza de alte tipuri de planuri aferente diferitelor afaceri, cu toate astea insa are particularitatile sale.

Iata mai jos un model personalizat de planificare a unui magazin online (cifrele sunt estimative, ele putand varia in functie de produsele pe care alegeti sa le comercializati):

Piata

Mediul online romanesc fiind in continua evolutie, a ajuns in stadiul in care permite dezvoltarea unor afaceri de nisa in domenii diverse.

Conform unui studiu de piata efectuat de Gemius in august 2014, hainele se numara printre principalele produse cumparate de clientii romani din magazine online (58% din totalul produselor achizitionate online). Acestia din urma provin cu precadere din mediul urban.

Sistemul preferat de livrare a marfurilor si incasare a banilor a fost distrubutia prin servicii de curierat cu plata ramburs.

Conform aceluiasi studiu clientii sunt motivati de reducerile de pret, de nivelul scazut al costurilor de livrare si de diverse oferte.

In lumina acestor realitati, magazinul nostru online se adreseaza urmatoarei categorii de prospecti (aici se identifica aceasta categorie in functie de produslee pe care urmeaza sa le vindeti).

Conform studiului de piata efectuat, prospectii nostri sunt in proportie majoritara barbati cu studii medii si superioare, cu venituri cuprinse intre 1 400 si 2 000 lei lunar, iar ca arie geografica, acestia se afla raspanditi la nivelul intregii tari, cu aglomerari in marile centre urbane.

Piata nu pune probleme deosebite avand in vedere ca originalitatea si creativitatea acestui tip de produse, faciliteaza gasirea unui loc propriu in piata pentru astfel de afaceri.

Vezi si:  Plan de afaceri - Frizerie

Descrierea produselor

Produsele noastre vor fi comandate la atelierele de productie partenere (se identifica acesti parteneri in functie de produsele cu pricina).

Produsele vor avea preturi “de raft” estimative cuprinse intre 30 lei si 500 lei.

Concurenta

Aici se identifica concurenta directa, adresele web ale comerciantilor online cu produsele similare cu ale voastre.

Tot acum se identifica si mijloacele prin care vom reusi sa ne gasim un loc pe piata, in ciuda acestei concurente.

Promovarea produselor

Promovarea se va face aproape exclusive in mediul online prin urmatoarele canale:

  • Programul Google Adwords – program prin care se afisaza reclamele pe site-uri partenerilor Google, precum si in paginile de cautare ale acestui motor de cautare, plata efectuandu-se pentru fiecare click in parte pe reclamele respective.
  • Programe de afiliere – inscrierea produselor noastre pe diverse platforme care mijlocesc acest gen de colaborare intre comercianti/producatori si personae fizice care promoveaza produsele acestora in schimbul unui comision din vanzarile generate.
  • Optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare – procedee complexe (strategii de link-building, creare continut, etc.) care urmaresc pozitionarea paginilor site-ului nostru cat mai sus in paginile de afisare a rezultatelor cautarilor efectuate de utilizatori in motoarele de cautare.
  • Promovare prin retelele sociale – crearea unor pagini si canale pe retelele sociale prin intermediul carora sa intram in contact cu pasionatii de produse similare celor pe care le comercializam noi si alti posibili clienti. Aici ne vom cultiva imaginea si vom face trimiteri spre site-ul nostru, in cadrul unor materiale postate acolo.

Ocazional vom promova site-ul si prin intermediul mass-media (posturi de radio), dar si prin intermediul logo-urilor de pe anumite accesorii si ambalaje livrate impreuna cu produsele.

Vezi si:  Cum se elaboreaza un plan de afaceri pentru un restaurant

Costurile demararii afacerii

Costul softului de baza al site-ului este de 242 lei, la care se adauga 125 lei domeniul si gazduirea web pentru primul an de activitate a site-ului.

Primul stoc de produse va necesita un cost cumulat de achizitie de la partenerii producatori in valoare de aproximativ 10 000 lei. Aici intra produsele de pe stoc, cumparate de la producatori la preturi cuprinse intre 5 lei si 250 lei.

Un buget aproximativ de promovare pentru primele luni de activitate va fi de aproximativ 2 000 lei, dintre care aproximativ 700 lei vor merge spre servicii de optimivare pentru motoarele de cautare (SEO) si restul de 1300 pentru promovare CPC prin programul Google Adwords si serviciul Facebook de reclame.

La acestea se vor mai adauga costuri de infiintare a societatii comerciale estimate la aproximativ 1000 lei.

In total, costurile demararii intregii afaceri sunt estimate la suma de 13 367 lei.

Amortizarea investitiei si intrarea pe profit

Aici se estimeaza adaosul mediu al produselor, se calculeaza cu media de produse vandute pe luna si in functie de aceste rezultate se estimeaza perioada necesara pentru amortizarea investitiei, respectiv timpul necesar pana ce afacerea va intra pe profit.

Riscurile

Pricipalele riscuri sunt acelea ca estimarile privind vanzarile/incasarile sa fie prea optimiste sau ca furnizorii sa isi mareasca preturile.

De asemeni sunt riscuri legate de modificarea legislatiei sau de atacurile unor hackeri asupra site-ului.

Toate aceste scenarii trebuie sa aiba in spate un plan de rezerva si solutii pentru contracararea lor. Acestea trebuie identificate cu claritate in aceasta sectiune a planului de business.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Vezi si:  Cum sa redactezi un plan de afaceri pentru un start-up
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.