Plan de afaceri – model

Un plan de afaceri este un document subiectiv si personalizat, care difera fundamental de la un caz la altul, in functie de specificul fiecarei afaceri in parte.

Totusi exista cateva trasaturi generale pe care aproape orice model de plan de afaceri le jaloneaza.

Iata mai jos care sunt acestea si cum le puteti adapta ori de cate ori aveti nevoie sa intocmiti un business plan.

Titlul

Un plan de afaceri profesionist ar trebui sa aiba aspectul unei lucrari copertate, cu titlul pe prima pagina (de exemplu „Plan de Afaceri Casa de Amanet”).

Mai jos, sub titlu, numele societatii comerciale (S.C. Financial Security S.R.L.).

Desigur dvstra. completati titlul si denumirea societatii dvstra. De asemeni tot aici trebuie sa mentionat si o posibilitate de contact, un numar de telefon, adresa de email, site, etc.

Mai jos, tot pe prima pagina, data la care a fost intocmit. Eventual o nota privind numarul copiei planului, in cazul in care il intocmiti in mai multe exemplare.

Puteti urmari aceste jaloane intr-o varianta mai concentrata a unul model de plan de afaceri prezentata deja pe site-ul nostru.

Cuprinsul

Pagina urmatoare, ar trebui sa contina cuprinsul, cu titlurile capitolelor si anexelor (descrise mai jos) si paginile la care acestea se gasesc.

Prezentarea firmei si a echipei

O scurta descriere a firmei si a asociatilor, forma juridica, coduri de activitate, adresa, etc.

Targhetul

Aici este mentionat de regula un obiectiv financiar, de exemplu amortizarea investitiei in x luni, trecerea pe profit dupa y luni, atingerea unui profit de, dupa un interval de timp precizat, etc.

In continuare urmeaza capitolele cele mai importante, miezul planului, asanumitul plan de marketing.

Produsele/serviciile

Aici descrieti produsele si serviciile pe care le veti oferi clientilor prin intermediul afacerii respective.  Concentrati-va asupra caracteristicilor produselor si serviciilor voastre, ce ofera in plus fata de concurenta, de ce le-ar alege clientii, etc.

Pretul

Este o alta componenta importanta a oricarui model de plan de afaceri. Pretul se va stabili realist, tinand cont atat de costuri cat si de preturile concurentei.

Totusi nu trebuie sa se puna mai mult accent pe pret decat este cazul.

O buna parte din clienti pun accentul mai mult pe calitate (vezi capitolul de mai sus, cel cu produsele si serviciile) decat pe pret iar altii pot fi chiar alungati de un pret prea mic, asociindu-l cu produsele de slaba calitate.

Concurenta

Trebuie identificata cat mai precis, atat cea directa, care se bate pe aceleasi produse/servicii, cat si cea indirecta, care ofera produse si servicii care le pot inlocui pe ale voastre.

Pentru exemplificare sa luam cazul unei shaormerii. Concurenta directa poate fi o alta shaormerie de la coltul urmator iar concurenta indirecta poate fi un restaurant McDonald`s din zona.

Care este oferta concurentei si prin ce o puteti depasi? Vei avea un produs mai bun, preturi mai mici?

Identificati solutiile pe care va bazati pentru a-i face fata.

Clientii

Cine va formeaza clientela? Cum este vadul? Care este portretul robot al clientului pe care il vanati?

Incercati sa va puneti in locul lor si sa raspundeti la intrebarile : „de ce as cumpara un asemenea produs/serviciu?” si „de ce l-as cumpara de la firma asta?”.

Raspunsurile pot fi multiple: pentru ca este aproape de mine, pentru ca este mai ieftin, pentru ca este mai bun, etc.

Pe viitor continuati aceasta activitate de cercetare a pietei cerandu-le clientilor sa lase un „feed-back”, adica o impresie despre produsele si serviciile comandate. Folositi aceste informatii in mod constructiv pentru a va imbunatati afacerea si a tine pasul cu cerintele pietei.

 Promovare si distributie

Aici treceti in revista metodele pe care le preconizati pentru a ajunge la clienti.

Canalele publicitare si de distributie pe care urmeaza sa le folositi.

Poate fi vorba de reclama in presa locala si nationala, fluturase, retele de distributie gata formate de alte afaceri pe care sperati sa le puteti folosit, etc.

Aceasta sectiune a unui plan de afaceri standard, in realitate este foarte subiectiva pentru ca ea trebuie sa corespunda specificului fiecarei afaceri in parte.

Pe site-ul nostru puteti gasi exemple de plan de afaceri pentru o serie de activitati, astfel incat puteti urmari concret implementarea acestui model pe planificari diverse.

Capitalul necesar/Costuri si cheltuieli

Identificati cat mai realist costurile necesare unei astfel de afaceri. Aici intra: cheltuielile cu personalul, chiria pentru spatiu (acolo unde este cazul), materiale, aparatura, utilitati, bani necesari pentru promovare si asa mai departe.

Dumneavoastra veti trece aceste cheltuieli in detaliu, pentru fiecare in parte, iar la final investitia initiala totala.

Tot in aceasta sectiune veti identifica si modul in care veti obtine acei bani (prin cotizatia asociatilor, prin imprumut, etc.).

Piedici/Obstacole

Este important sa stiti dinainte ce anume ar putea sa va puna bete in roate pentru ca astfel veti putea pregati din timp solutiile optime.

Aici puteti trece de exemplu: o schimbare de legislatie, aparitia unei concurente puternice in oras/zona, schimbarea gusturilor clientelei, scaderea veniturilor clientilor care nu le-ar mai permite sa apeleze la produsele si serviciile voastre, etc.

Pentru fiecare in parte incercati sa aveti si o solutie pregatita.

Anexe

Aceasta este o sectiune necesara doar in cazul in care a fost expres ceruta de una din parti.

Aici pot intra diverse documente interne cum ar fi acte de contabilitate, extrase de cont, copii dupa documentele constitutive, etc.

Aceste documente pot fi cerute uneori de entitatile creditoare sau de investitori, in cazul in care planul de afaceri a fost intocmit pentru a servi unui astfel de scop.

In realitate capitolele prezentate mai sus nu trebuie sa fie neaparat in aceasta ordine sau sa aiba exact aceasta denumire.

Intocmirea unui plan profesionist presupune rabdare si studiu. Fiecare capitol de mai sus poate fi alcatuit separat si abia in final imbinate sub forma unui plan de afaceri unitar.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Calin Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.