Plan de afaceri Restaurant

Model de plan de afaceri pentru un restaurant

In articolul plan de afaceri vorbeam despre importanta intocmirii unui plan profesionist pentru orice afacere in parte.

Deschidem cu acest articol seria unor modele de planuri de afaceri pentru diverse activitati comerciale.

Iata mai jos, in detaliu, un model de plan de afaceri pentru un restaurant.

Introducere plan de afaceri restaurant


S.C. X SRL. este o firma a carei principala afacere este in sectorul tertiar (servicii), respectiv un restaurant. Acesta se doreste a fi deschis în orasul X (specificati orasul sau localitatea, dupa caz) si va oferi servicii superioare fata de cele ale restaurantelor concurente.

Punctele forte ale restaurantului vor fi:

-Atmosfera deosebita, designul interior distingandu-se prin mobilerul deosebit si modul de decorare.

-Meniul propus va fi variat, incluzand toate preparatele oferite de restaurantele direct concurente. (Aici puteti detalia putin specificul meniului dumneavoastra)
-Preturile practicate vor fi similare cu cele ale competitorilor.
-Personalul de deservire
Toate acestea vor conduce la formarea unei imagini pozitive a restaurantului, la fidelizarea unei clientele si in final la profitabilitatea afacerii.

Telul

Principalul scop al afacerii este acela de a reusi sa fidelizeze o clientela selecta (straini, turisti cu dare de mana, functionari, mici proprietari, antreprenori,

Capitalul Necesar

Capitalul necesar demararii afacerii este evaluat la 45 300 lei  si va fi reprezentat de cheltuieli de lansare, utilaje si echipamente, mobilier, aprovizionare, salarizare prima luna, si asa mai departe (adaugati dvstra. in functie de fiecare caz particular in parte).
 Activitatea vizata si produsul


Activitatea vizata prin constituirea societatii este in sectorul serviciilor si se concretizeaza prin deschiderea unui restaurant (cu specific x, se completeaza dupa caz).
Produsele oferite (se poate face o trecere in revista a acestora).

Perspective de extindere

Aici intra atat perspectivele de extindere in alte localitati cat si cele pe plan local dar si cele care privesc aspectele interne. Toate au un singur scop: cresterea profitului!

Se vor mentiona aici perioadele preconizate pana la extindere sau doar evetualele posibilitati de extindere a afacerii luate in calcul (imbogatirea si diversificarea meniului, atragerea unui numar mai mare de clienti, etc.).
Distanta fara de furnizori si clienti


Distanta si amplasamentul fata de clienti nu sunt considerate impedimente si nu constituie piedici in gasirea locului unde este restaurantul. Oricum, segmentul de piata vizat de afacere se rezuma în principal la clientii care locuiesc sau activeaza in apropiere.
Principalii furnizori ai restaurantului se gasesc în imediata apropiere, respectiv in (se completeaza dupa caz)….
-Aprovizionarile se vor face cu propriul mijloc de transport pentru a obtine economii de timp si bani.
Gestiunea stocurilor, controlul acestora se va realiza de catre proprietar(i) in colaborare cu managerul firmei.
Se va asigura, pe cat posibil, o aprovizionare optima cu materii prime si diminuarea stocurilor la un nivel ce implica cheltuieli minime de întretinere si inventariere fara a afecta negativ desfasurarea normala a activitatii. Pentru aceasta se va folosi procedeul numit: „Just in time”:  sosirea stocurilor la momentul potrivit si in cantitatile necesare, pentru a evita astfel depozitarea, cheltuielile legate de conservare sau eventualele deteriorari la depozitare.

Un alt aspect important al aprovizionarii „Just in timp”  este dat de natura stocurilor formate in mare parte din produse perisabile care au un termen de garantie limitat la produsele din carne, fructe, bauturi, etc. Precum si de momentele prielnice (sau nu) activitatii (sarbatori, onomastice, perioade de post, etc.)

Spatii, echipamente si utilaje

Suprafetele de depozitare propuse de circa 3 m patrati pentru spatiul frigorific si 7-8 m patrati pentru spatiul de depozitare la temperatura constanta (de 20 grade Celsius) reprezinta un minim necesar dezvoltarii unei activitati potrivite pentru un restaurant.

Procesul de deservire va avea loc pe o suprafataa de 122.5 m patrati si va contine un numar de x mese (specificati in functie de fiecare caz particular).

Procesul de productie va avea loc intr-o bucatarie de 40 m patrati.

(Aceste date pot varia in de la un caz la altul).

Bucataria va fi dotata cu urmatoarele utilaje:  cuptor clasic, cuptor cu microunde, roboti de bucatarie, spalator vase, mese de lucru, rastele, dozatoare, masina de inghetata, etc.

Servirea si procesul de productie va fi realizat de un numsr diferit de angajati în functie de orarul zilnic si zilele de sarbatoare. In continuare se poate face o detaliere a orarului zilnic sau sezonier, pe zilele de sarbatoare, etc.

Piata si Strategia de Marketing

Reprezinta o sectiune importanta a planului de afaceri pentru restaurant si in general, pentru oricare plan al unei afaceri.

Clientii vizati de afacere au varsta de peste 18 ani, o pondere ridicata detinand-o cei cu varsta cuprinsa între 30 si 40 de ani si cei de 20 – 30 ani formeaza o parte importanata, dar mai ales pe termen lung acestia facand parte dintr-un segment de consumatori in formare, care in viitor pot deveni fideli.

Consumatorii vizati de afacere se deosebesc prin comportament si ocupatie (oameni de afaceri, straini, intelectuali, functionari). Calitatea acestor clienti potentiali este data de posibilitatile lor financiare si de disponibilitatea lor de a cheltui pentru a-si oferi un serviciu de bună calitate.

Motivatiile clientelei ar putea fi următoarele:
• Petrecerea unei seri placute în compania persoanei/persoanelor care ii insotesc
• Servirea unei mese bune într-o atmosfera linistita
• Discutii/intalniri între oameni de afaceri
• Oferirea unei seri romantice persoanei iubite

 

Concurenta

Concurentii principali potentiali ii reprezintă restaurantele cu specific similar si/sau cele din vecinatate. Ele au avantajul vechimii si au deci o clientela formata precum si un renume.

Merita mentionate si restaurantele fastfood moderne, gen McDonald`s, desigur, daca este cazul.

Strategia de Marketing

Politica firmei în domeniul marketingului si reclamei va pune accent pe
unicitatea serviciului prestat. Echipa manageriala (proprietari si/sau administrator) trebuie sa conceapa o strategie de marketing care sa contina metode si elemente specifice fiecarei etape din viata restaurantului.
Astfel, în chiar ziua deschiderii localului vor fi invitate personalitati publice ale localitatii, eventuale vedete locale, formatii de muzica, deschiderea va fi anuntata in presa si prin afise, etc.

Promovarea va continua dupa deschidere cu raspandirea de brosuri si fluturase, reclama in ziarele de mica publicitate, la radio, pe internet, etc.

Data inaugurarii localului va fi atent aleasa. Este recomandabila perioada propice unor astfel de actiuni si in care volumul cheltuielilor populatiei pentru bunuri de larg consum sau de lunga durata este cea ridicata.

Aceasta corespunde primului trimestru al anului, respectiv sfarsitul lunii februarie si începutul lunii martie.

Organizarea si managementul

Strategia de organizare va avea ca o biectiv dezvoltarea serviciilor oferite, respectiv imbunătatirea serviciului sau/si a meniurilor. O alta strategie va consta in patrunderea in domenii de afaceri furnizoare. Se poate incerca in acelasi timp o strategie de diferentiere a produsului serviciu, pentru a putea
fi perceput ca unic, cel putin in zona limitrofa restaurantului daca nu chiar in oras.

Strategia de diferentiere permite, prin oferirea unui produs de o calitate net superioara, posibilitatea de a practica preturi mai mari, realizand profituri mai ridicate si o mai larga flexibilitate cu furnizorii.
Conducerea firmei va fi asigurata de un manager angajat care va administra firma si care va prezenta periodic un raport de activitate si care va fi selectat in special după trasaturile sale “umane”:

• asumarea responsabilitatii
• puterea ridicată de munca
• placerea de a lucra în domeniu
• pricepere organizatorica
• originalitate in gandire
• sinceritate i loialitate etc.

Ca importanta, al doilea dupa administrator va fi bucătarul sef al restaurantului.
Experienta va fi caracteristica sa principala, care va cantari in luarea hotararii de a fi angajat.

Acesta va trebui să fie absolvent al unor unor cursuri de specialitate si sa faca
dovada priceperii sale in arta culinara.
Postul de economist, al treilea in piramida ierarhica, va fi ocupat de o persoana cu experienta, absolvent de StiinŃe Economice.
Restul posturilor nu necesita personal cu o pregatire inalta sau studii in domeniu, priceperea fiind o calitate suficienta insa bucatarii si chelnerii trebuind sa fie, totuti absolventi ai unui liceu de profil sau ai unor cursuri de specialitate.

Informatii Financiare

Valoarea totală a afacerii este estimată la x lei (aceste costuri difera mult de la un caz la altul in functie de locatie, dimensiuni, cerinte si anvergura afacerii), acesti bani acoperind în totalitate cheltuielile presupuse de lansarea afacerii, rezervele, costurile cu eventualele remodelări ale spatiilor pentru desfasurarea activitatii.
Veniturile lunare sunt comparabile cu cele ale celorlalte afaceri din acest domeniu. In urmatorii ani veniturile realizate de pe urma acestor activitati sunt preconizate a acoperi în totalitate cheltuielile generate de lansarea afacerii, la sfarsitul celui de-al II lea an de activitate estimandu-se realizarea unor profituri reale.
Profitul estimat pe primul an se ridică la circa x lei(în cazul în care nu se
contractează nici un credit).

Investitiile mari în mijloacele fixe, se explica prin faptul ca acestea sunt achizitionate noi si sunt de buna calitate.

Decorarile si remodelarile spatiului necesita x lei, fapt justificat prin pretul
ridicat al materialelor folosite si costul mare al unor astfel de lucrari.

Si lista continua cu fiecare cheltuiala in parte (reclama, personal, chirii, etc.).
Estimarea riscurilor si contracararea lor

De exemplu:
Migrarea clientelei in perioada calda a anului datorata concediilor, diminuarea activitatii economice. Fenomenul poate fi contracarat prin masuri de diminuare a pretului pentru aceasta perioada sau asigurarea unor conditii climaterice adecvate (aer conditionat de exemplu).
O alta categorie de riscuri sunt: incendiile, inundatiile, acte de vansalism. Masurile de contracarare sunt asigurarea afacerii la brokerii de asigurari, masuri anti-incendiu, geamuri rezistente, angajarea unui corp de paza, etc.

In linii mari care asa arata un model de plan de afaceri pentru un restaurant. Bineinteles datele sunt variabile in functie de specificul fiecarui caz in parte de aceea modelul de mai sus nu trebuie copiat mot a mot ci adaptata necesitatilor afacerii dumneavoastra.

Planul unei afaceri are rolul de a va oferi mai multa claritate si o imagine de perspectiva. Planul pentru o afacere cu un restaurant si in general, orice plan de afaceri, trebuie sa fie flexibil si realist. El poate fi modificat si ajustat in timp, conform cu realitatile de moment.

De asemeni pornind de la acest model se pot intocmi planuri de afaceri pentru activitati similare (gelaterie, cofetarie, pizzerie, fabrica de paine, etc.).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.