Plan de marketing
Planul de marketing este componenta cea mai importanta a unui plan de afaceri. In el este cuprinsa strategia pe care alegeti sa o abordati pentru a va dezvolta afacerea.
Nu mai reluam aici discutia despre importanta planificarii in afaceri, e de ajuns sa spunem ca un plan de marketing bine intocmit reprezinta harta traseului financiar al firmei.
Iata mai jos cum se intocmeste un plan de marketing si cam ce ar trebui sa contina.
Produsul/Serviciul
De ce ar vrea clientii sa cumpere produsul sau serviciul vostru?
Este un produs absolut necesar sau este un produs de lux?
Puneti-va in locul lor si raspundeti la aceasta intrebare. Care sunt beneficiile produselor si serviciilor voastre si ce solutii ofera clientilor?
Nimeni nu cumpara un produs si nu apeleaza la un serviciu daca nu crede ca ii este util.
Produsul/serviciul perfect este acela care ofera solutii pentru care clientii sunt dispusi sa plateasca.
Painea ofera solutii pentru hrana, carburantii pentru trafic, instalatorul pentru problemele cu instalatia si asa mai departe. La fel si produsul/serviciul vostru trebuie sa ofere solutii la ceva, altfel va va fi foarte greu sa il vindeti.
Pretul
In mod gresit multi pun accent pe pret mai mult decat este cazul. Adevarul e ca sunt clienti care pun mai mult accentul pe calitate decat pe pret iar unii chiar nu sunt dispusi sa cumpere un produs prea ieftin pentru ca il percep ca pe un produs de foarte proasta calitate mergand pe principiul „doi lei dai, doi lei face”.
Prin urmare, pentru a alege pretul potrivit va trebui sa iti cunosti foarte bine clientii (despre asta vom vorbi ceva mai jos) dar in general ar trebui sa urmaresti sa ai preturi apropiate de cele ale concurentei (daca se poate ceva mai ieftine dar nu cu mult mai ieftine) dar de calitate mai buna.
Deci pret apropiat de cel al concurentei, produse si servicii de calitate mai buna, acesta este secretul alegerii pretului potrivit.
Orice plan de marketing trebuie sa aiba o sectiune dedicata pretului.
Analiza pietei
Analiza pietei consta in evaluarea realista a industriei in care va bagati si este vitala pentru relevanta planului.
Este o piata stabila, in crestere sau in declin?
Cine este concurenta si cat de puternica este?
Ce procent din piata va ocupa afacerea voastra (asta daca activati intr-o zona sau nisa in care acest aspect poate fi evaluat)?
Care sunt nisele pietei? Afacerea voastra ce nise va atinge?
Nisele le aflati din produsele si serviciile care sunt acum pe piata, in cazuri exceptionale puteti crea chiar voi nise noi, neexploatate.
Daca esti lider pe toate nisele pietei inseamna ca esti lider pe toata piata.
Care sunt tendintele?
Pentru a raspunde la aceste intrebari trebuie sa va documentati direct, personal sau indirect, citit articole (azi internetul ofera o mana de ajutor nesperata pana acum cativa ani in acest domeniu) despre datele financiare ale concurentei, costuri, legislatie, tendinte, etc.
Aceste doua tipuri de investigare a pietei, adunand datele personal, respectiv, consultand datele adunate de altii, poarta numele de analiza primara, respectiv, analiza secundara a pietei.
Clientii
Este foarte important sa stiti cui anume va adresati pentru ca in functie de asteptarile lor va veti stabili preturile si modalitatile de promovare, practic in jurul lor va construiti afacerea pentru ca fara clienti nu poti vorbi de o afacere.
Cum sunt clientii, cauta calitate sau cauta preturi mici?
Au posibilitati sa cumpere mereu sau exista riscul ca vanzarile sa scada?
De cati clienti aveti nevoie pentru a va mentine pe linia de plutire?
Multi cred ca telul unei afaceri este sa aiba cat mai multi clienti. In realitate telul unei afaceri ar trebui sa fie sa obtina un venit cat mai mare.
Cantitatea este de cele mai multe ori o calitate in sine, dar nu tot timpul.
Pentru o analiza cat mai corecta a clientilor, le puteti oferi chestionare in care sa-i intrebati ce le place si ce nu le place.
Chiar daca un procent dintre ei nu vor fi sinceri, majoritatea vor fi! Este un fapt dovedit de studiile sociologice.
Prin urmare straduiti-va sa aflati parerea clientilor despre produsele si serviciile voastre si tineti seama de ele pentru a va creste profiturile.
Multi fac gresala sa priveasca lumea (si implicit afacerea pe care o conduc) exclusiv prin ochii proprii insa daca vreti sa aveti un profit cat mai mare, este bine ca macar atunci cand lucrurile merg rau, sa aplecati urechea si la ce spun clientii.
Strategia de promovare
Odata ce ati stabilit produsele si serviciile, ati analizat piata si clientii, este timpul sa va ganditi la cum va veti promova afacerea, adica de unde vor afla clientii despre produsele sau serviciile voastre.
Aici aveti o multime de optiuni, in functie de afacerea fiecaruia: internet, presa locala, presa nationala, bannere stradale, materiale publicitare, etc.
Resursele financiare
Calculati-va bugetul necesar promovarii, bugetul necesar demararii afacerii, cheltuielile prevazute si neprevazute ce pot aparea pe parcurs.
Analizeaza totul in cel mai mic amanunt cu putinta ca sa nu te trezesti apoi ca te-ai inhamat la o caruta mai grea decat poti duce.
Ai nevoie de imprumuturi? Daca da, cum le vei putea returna si in cat timp?
Obstacole
Obstacolele sunt foarte importante pentru ca sunt adesea ignorate de antreprenorii aflati la inceput de drum si care sunt prea entuziasti ca sa mai vada si ceea ce ar putea sa mearga prost.
Exista riscul ca legislatia in vigoare sa se modifice in asa fel incat sa va inchida afacerea?
Ce faceti daca mai apar concurenti noi pe piata?
In cazul in care concurenta va scade pretul, ce veti face? Veti mai putea sa tineti pasul?
Cum va va fi afectata afacerea de situatia economica nationala? Si asa mai departe.
Cea mai buna strategie privind obstacolele nu este aceea de a le ignora ci aceea de a le identifica cu responsabilitate si realism. Cu cat iti cunosti mai bine problemele, cu atat ai sanse mai mari sa le depasesti.
Aceasta este schita sau modelul unui plan de marketing. Un astfel de plan nu este necesar doar atunci cand porniti la drum intr-o afacere ci tot timpul si trebuie actualizat periodic pe masura ce afacerea evolueaza sau involueaza.
Planul trebuie sa fie flexibil si adaptat necesitatilor si specificului fiecarei situatii in parte.
Punctele de mai sus nu sunt obligatorii sau batute in cuie, ele sunt niste jaloane dupa care va puteti ghida pentru a crea planul de marketing specific afacerii voastre. Important nu este aici formalismul ci realismul planului.
Rezultatele finale sunt cele care dau verdictul.
Daca atingeti punctele principale, reusiti sa va evaluati corect cheltuielile, locul pe piata, nisele pietei, tipologia clientului si in final sa va atingeti targhetul financiar, inseamna ca ati creat un plan de marketing bun.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.