Plantatia forestiera o afacere pe care o poti lasa mostenire

Lemnul, fie el de foc, de contructii sau pentru tamplarie, a fost si va fi o materie prima aflata mereu la mare cautare insa exploatarea lui direct din padure va fi din ce in ce mai scumpa si mai greoaie.

Nu va mai fi nevoie doar de o drujba electrica buna ci si de o multime de autorizatii, din ce in ce mai multe si de achitarea unor taxe din ce in ce mai mari, pentru ca modul iresponsabil in care au fost exploatate pana acum padurile Romaniei nu mai poate continua multa vreme.

Astfel se intrevede deja o oportunitate de afaceri pentru cei dispusi sa investeasca intr-o plantatie forestiera privata.

In functie de conditiile climatice, de proprietatile solului si de soiurile plantate, o investitie intr-un ha de padure drujbaprivata poate insemna o investitie de cateva mii de euro si un profit, dupa cativa ani, ce poate sari si de 20 000 de euro.

In plus, daca este exploatata rational, o padure poate fi o afacere care se lasa mostenire din generatie in generatie.

In general exploatarea forestiera ca afacere de familie presupune doar comercializarea lemnului brut, ca materie prima. Este modelul ideal pentru cei care nu vor sa se complice.

Insa afacerile cu un randament sporti sunt cele care se angajaza si in prelucrarea lemnului, oferind spre vanzare produse finite.

Dar sa revenim la modelul de business al unei plantatii pentru masa lemnoasa.

Exista cateva specii spre care va puteti orienta, in functie de costurile si randamentul fiecareia si nu in ultimul rand in functie de conditiile geografice si climatice ale terenului.

Stejarul

Este o specie autohtona, bine adaptata la conditiile locale, cu un randament bun in zonele de deal, cu o capacitate de regenerare de aproximativ 100 de ani, dupa o exploatare „la ras”.

Investitia initiala in cazul unei paduri de stejar se invarte in jurul a 1000 de euro/ha.

Plopul

Popul creste bine in zonele de campie, cu conditia sa aiba suficienta apa. Din aceasta cauza este ceva mai pretentios decat stejarul dar creste si mult mai repede.

Capacitatea de regenerare este de 20 de ani iar investitia este tot undeva la 1000 euro la hectar.

Salcamul energetic

Este una dintre cele mai apreciate specii pentru cultura forestiera avand avantajul ca exploatarea poate incepe chiar din primul an (pomul creste cu pana la 2,5m pe an)!

Prefera in general zonele de campie, fara temperaturi extreme si este ceva mai vulnerabil la daunatori decat stejarul de exemplu.

Investitia intr-un hectar de salcam energetic este si ea ceva mai mare, urcand spre 2000 de euro.

De asemeni o padure de salcam poate fi combinata cu apicultura, mierea de salcam fiind cea mai apreciata si cea mai scumpa de pe piata.

Paulownia

Este un arbore nou pe plaiurile noastre, fiind originar din China si din aceasta cauza puietii sunt destul de scumpi.

Pretul piperat al puietilor este compensat insa de cresterea foarte rapida (pana la 4-5m pe an), de esenta dura a lemnului si de valoarea lui comerciala, comparativa cu cea a lemnului de nuc.

Infiintarea unui ha de paulownia iti poate scoate din buzunar pana la 4 000 de euro dar exploatarea lui iti poate aduce in jur de 20 000 de euro.

Nu trebuie trecute cu vederea nici subventiile la hectar oferite prin programul APIA, bani care ajuta la amortizarea mai rapida a costurilor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.