Plante medicinale
Plantele medicinale sunt acele plante, cultivate de om sau in culturi spontane, care, prin proprietatile lor, contin o serie de substante ce ajuta la tratarea diferitelor boli si afectiuni.
Se spune ca pentru fiecare boala, Dumnezeu a lasat si o planta de leac. Afirmatia nu este departe de adevar daca ne gandim la multime speciilor de plante medicinale din care se prepara atat medicamente de ultima generatie cat si leacuri populare.
Iata mai jos principalele plante de leac din Romania, proprietatile si afectiunile pe care le trateaza:
Afinul
Este un arbust ce creste in zonele montane si face niste fructe de padure de culoare albastru inchis, mici si dulci, numite afine.
In afara de faptul ca sunt delicioase, afinele contin substante benefice, antiseptice, bune pentru bolile de stomac si ficat. De asemeni frunzele de afin, folosite in ceaiuri si infuzii, ajuta in tratarea infectiilor urinare, dar si in reumatisme, guta, etc.
Anghinare
Este o planta cu frunze mari si carnoase, creste in deosebi in zonele de deal si campie, la marginea padurilor.
Ceaiurile de anghinare sunt bune pentru astm, greata, balonare, lipsa poftei de mancare, guta, ateroscleroza, obezitate, icter, etc.
Anghinarea nu este insa recomandata in cazul unor boli renale sau hepatobiliare.
Ardeiul
Toata lumea stie cum arata ardeiul, insa putini stiu ca ardeiul (gras sau iute) este si un medicament, nu doar un aliment.
Ardeiul este indicat pentru hemoragiile uterine, boli reumatice, dizenterii, tuse (infuzie), zona zoster si alte afectiuni, in special cele care au nevoie de vasodilatatoare, ardeiul avand astfel de proprietati.
Barba ursului
Este o planta iubitoare de apa, care ajunge pe la jumatate de metru si se termina cu un varf in forma de con (seamana oarecum cu coada calului cu care nestiutorii o si confunda), planta creste pe malul lacurilor sau prin mlastini.
Barba ursului este una pentru rani si umflaturi, folosita in comprese si cataplasme. Niciodata nu trebuie consumata in nicio forma pentru ca este otravitoare.
Bradul
Bradul are mai multe utilizari decat am fi tentati sa credem la prima vedere. In afara de ornament si masa lemnoasa, bradul are si proprietati terapeutice. In acest scop se folosesc mugurii, acele (frunzele) si rasina.
Infuzia de muguri de brad ajuta la vindecarea bronsitelor, a ulcerelor venoase, infectii si boli ale bronhiilor, etc.
Spalaturile locale si cataplasmele din muguri si ace de brad sunt bune pentru durerile reumatologice, ulceratii cutanate, psoriazis si alte leziuni externe.
Brusturele sau lipanul
Este o planta inalta ce poate ajunge si la 2 metri, cu frunze mari si radacina carnoasa, cu flori violete si tepoase.
De la brusture se foloseste totul, de la radacini pana la seminte.
Este bun pentru gripa, febra, raceala, hipertensiune, diabet, eliminarea toxinelor. Pentru aceste afectiuni sunt folosite semintele de brusture.
Radacinile sunt folosite pentru tratarea bolilor renale, a epilepsiei, duse, furunculoza, diabet (la fel si semintele), colici, boli hepatice, acnee etc.
Frunzele sunt folosite pentru indigestie iar in cataplasme sunt bune pentru intepaturile de insecte, herpes, eczeme, etc.
Busuiocul
Busuiocul este una dintre cele mai populare plate in Romania. Este o planta aromata care atinge maxim 30 de cm.
In scop fitoterapeutic, de la busuioc se folosesc florile, semintele si frunzele.
Infuziile de busuioc sunt bune pentru tratarea cefaleelor, a tusei, asteniei, bolilor renale, gripa, etc.
Ca uz extern se poate folosi pentru tratarea ulceratiilor, a gonoree, intepaturi de insecte, etc.
Calinul
Calinul este un arbust ce creste in tufe, in padurile din zona de campie dar si de deal sau munte. Poate ajunge pana la 4-5 m in inaltime.
Infuzia de ramurele si tulpini de calin este buna in hipertensiune, crampe musculare, dureri menstruale, edeme, diaree.
Captalanul
Este o planta cu tulpina scurta, dreapta si paroasa si frunze mari si carnoase ce ating usor si 50 de cm in diametru.
Infuzia de captalan este buna pentru bronsite, astm bronsic, hipertensiune, colici biliare, boli renale, anxietate, tuse, ulcer.
Baile si cataplasmele cu captalan sunt bune pentru rani si plagi externe, entorse si arsuri.
Catina Alba
Catina este un arbust spinos ce ajunge la cativa metri inaltime si creste in special in zonele deluroase si pietroase. Fructele de catina sunt mici, de culoare galbuie si portocalie si sunt pline de substante hranitoare si vitamine.
Fructele pot fi consumate ca atare sau sub forma de siropuri si ulei si sunt benefice pentru tratarea unor boli ca: depresii, astenii, nervozitate, stres, boala parkinson, ateroscleroza si ale boli circulatorii, reumatisme, etc.
Sub forma de infuzie sau ulei, catina este buna pentru radiatii, degeraturi, arsuri si alte plagi.
Ceapa
Cred ca toata lumea stie cum arata ceapa, asa ca nu vom intra acum in detalii privind aspectul si mediul in care creste, ci vom trece direct la proprietatile ei terapeutice.
Sub forma de infuzie si decoct, ceapa este buna pentru pleurezie, diaree, hipertensiune, ateroscleroza, anorexie, bronsita, prostatita si alte boli uro-genitale, reumatisme, etc.
Sub forma de cataplasma, ceapa este indicata pentru arsuri, degeraturi, furuncule, etc.
Cicoarea
Cicoarea este o planta foarte raspandita in flora spontana din Romania. Creste pe pajisti ca si pe marginea drumurilor si face flori mari, albastre, ce cresc aproape de frunze.
Ceaiul de cicoare este bun pentru boli hepatice si renale, boli uro-genitale, inclusiv impotenta, icter, scorbut, constipatie. Ca uz extern, in comprese si cataplasme, cicoarea este buna pentru acnee, arsuri si alte plagi ale pielii.
Din radacina de cicoare se obtine un sirop dulce care poate inlocui zaharul in cafea fiind mult mai sanatos decat acesta.
Ciubotica cucului
Este o plata erbacee ce creste in campii si pajisti insorite si are flori ce cresc in buchete mici de culoare aurie, cu un miros placut, usor dulceag.
Ceaiurile din flori, radacina si rizomi sunt bune pentru boli renale, cefalee, tulburari gastro-intestinale, gripe, pneumonii, astm bronsic, boli cardiace, etc.
Coada calului
Este o planta relativ inalta, de culoare verde-deschis ce creste in toate zonele tarii, atat la campie cat si in zonele mai inalte. Coada calului are doua tipuri de tulpini, una „fertila”, cu flori, din primavara pana in vara, dupa care se usuca si lasa loc unei tulpini sterile, din vara pana in toamna. Coada calului este una din plantele care contin nicotina, insa in cantitati mai mici decat tutunul.
Ceaiurile de coada calului sunt bune pentru boli cardio-vasculare, amnezie, dibet, depresii, extenuare.
Spalaturile sunt bune pentru cicatrizarea ranilor.
Atentie mare insa la recoltare, amatorii pot confunda usor coada calului cu alte specii otravitoare de aceea e bine ca recoltarea sa fie facuta de catre cunoscatori.
Coada soricelului
Este o planta cu tulpina paroasa si cu flori ce cresc in 4-5 buchetele albe sau trandafirii. Coada soricelului este intalnita atat pe pajisti cat si pe marginea drumurilor.
Ceaiurile de coada soricelului sunt bune pentru boli hepato-renale (de ficat si de rinichi), osteoporoza, menstruatii neregulate, convulsii, guta, reumatisme, boli ale ovarelor, etc.
Dudul
In afara de fructele dulci si comestibile, dudul, atat cel alb cat si cel negru, are o serie de calitati fito-terapeutice.
Infuzia de scoarta de dud este buna pentru scorbut, constipatie, diabet, icter, boli de ficat. Scoarta radacinii, tot sub forma de infuzie, este buna pentru ulcer si paraziti intestinali, la fel ca si consumul ca atare al fructelor.
Galbenele
Cresc in flora spontana in pajisti, gradini neingrijite si terenuri virane. Fac flori de culoare galben-portocalie (de unde si denumirea), grupate in manunchiuri, ce emana un miros placut.
Sub forma de ceaiuri, tincturi sau alifii, galbenelele sunt bune pentru icter, varsatori, boli ale aparatului respirator. Sub forma de spalaturi si cataplasme, galbenelele sunt bune pentru voli vaginale (precum candidoza), degeraturi, arsuri, eczeme, etc.
Hreanul
Este o planta de cultura cu frunze mari si lucioase si cu o radacina alba si iute folosita in alimentatie ca si condiment. Hreanul prefera zonele insorite si bine hidratate.
In infuzii, hreanul este util pentru infectii ale cailor respiratorii, hipertensiune, edem pulmonar, tuberculoza, guta, rahitism, tuse, pleurezii.
Hreanul este insa contraindicat in bolile de inima si pe timpul sarcinii si alaptarii!
Iedera
Este o planta agatatoare, din familia lianelor, ce atinge si 20 de metri lungime si face flori de culoare galben-verzuie. Iederea creste spontan pe soluri umbroase si umede.
In ceaiuri si infuzii, iedera este buna pentru tratarea inflamatiilor respiratorii, migrene, nevralgii si hipertensiune. In cataplasme, iedera ajuta la vindecarea micozelor, insolatiilor sau arsurilor.
Fructele de iedera sunt otravitoare!
Ienupar
Ienuparul este un arbust conifer ce creste in zonele muntoase si stancoase, cu frunzele mereu verzi, in forma de ace. Fructele ienuparului sunt niste bace negre.
Din aceste fructe se pot prepara tincturi, infuzie si ulei, bune pentru prostatita, uretrita, acnee, diabet, nevralgii, tuse.
Compresele si cataplasmele din fructe de ienupar sunt bune pentru reumatisme, articulatii tumefiate si stimularea circulatiei periferice.
Levantica
Este un subarbust cu flori albatrui in forma de spic ce poate atinge o inaltime de 1 metru.
Tinctura si infuzia din flori de levantica este buna pentru tuse, gripa, cefalee, hipotensiune (adica tensiune prea mica), epilepsie.
Limba cainelui
Este o planta din flora spontana ce creste pe pajisti, terenuri virane si marginea drumurilor. Are frunzele acoperite de peri ce le da o culoare albicioasa de unde si denumirea. Florile sunt rosiatice.
Din radacina acestei plante se poate prepara un ceai bun in tratarea bronsitelor, a catarului pulmonar, a hemoroizilor si hemoragiilor.
In comprese si cataplasme, limba cainelui e buna impotriva abceselor, ulceratiilor si leziunilor pielii precum si pentru a scapa de matreata.
Macesul
Este un arbust inalt din flora spontanta ce creste pe campuri, la liziera padurilor sau pe marginea drumurilor Frunzele sunt dintate iar florile au culoarea alba sau roz. Fructele de maces (numite macese) au culoarea portocaliu inchis sau rosu.
Ceaiul din macese (fructele) sau macesele macerate, sunt bune pentru diaree, astenie, astm bronsic sau refacere din convalescenta. Tinctura de macese, utilizata extern, pe piele, este buna pentru seboree.
Menta
Menta, numita si izma, este o planta aromata din flora spontana ce creste in toate regiunile tarii, in soluri afanate. Menta se foloseste atat ca si condiment cat si pentru proprietatile ei fitoterapeutice.
Ceaiul de menta este bun pentru colici, greturi, diaree, gripa, ameteli, boli renale si biliare, migrene.
Gargara cu ceai de menta este buna pentru dezinfectarea cavitatii bucale iar spalaturile cu ceai de menta sunt bune pentru bolile de urechi.
Musetelul
Numit si romanita sau roman (in unele zone din Oltenia) este o planta cunoscuta aproape pe toate lumea in Romania crescand spontan pe margina drumurilor si pe campuri.
Sub forma de ceaiuri, ulei si tincturi, musetelul este bun pentru gingivite, infectii dentare, astm bronsic, arsuri, spasme, colite si multe alte afectiuni similare.
Spalatul pe fata cu ceai de musetel ajuta la pastrarea unui ten curat si este util impotriva cosurilor si a eruptiilor cutanate.
Papadia
Este o planta comuna ce nu mai necesita niciun fel de prezentare.
Tijele de papadie proaspete (tulpinile) pot fi consumate ca atare sau sub forma de salata si sunt recomandate diabeticilor si celor ce sufera de ateroscleroza.
Florile de papadie sunt bune in bolile de ficat si eliminarea toxinelor din sange si se pot manca la salate, in ciorba sau prajite putin in ulei. La fel si frunzele. Practic toata partea aeriana a acesti plante se poate manca atata timp cat este floarea galbena si nu a inceput sa faca seminte.
Pelinul
Este o planta din flora spontana ce creste in zonele de deal, ajunge pana la un metru inaltime si este aromata avand un miros specific.
Infuziile si ceaiurile de pelin sunt bune pentru tulburari menstruale, gastrite, afectiuni hepato-renale, anemii. Spalaturile sunt bune pentru candidoza vaginala, ulceratii si vaginite.
Pelinul trebuie evitat de cei care au ulcer precum si de gravide si femeile care alaptaza! De asemeni nu trebuie folosit in exces pentru ca poate deveni otravitor in cantitati mari.
Rostopasca
Rostopasca sau roinita, creste in toate regiunile tarii, mai ales in zonele umede, este o planta mica, ce face flori mici, galbene si grupate. Daca se rupe o frunza sau o tulpina, se observa un pigment portocaliu care in vechime era folosit de tarani pentru vopsitul oualelor de Pasti si care este plin de substante cu proprietati terapeutice.
Ceaiul si tinctura de rostopasca sunt bune pentru boli intestinale si biliare, angina, sifilis, guta si reumatisme.
Compresele si cataplasmele cu rostopasca, puse pe ochi, sunt bune pentru boli ale ochilor dar si pentru psoriazis, negi, pecingine.
Socul
Este un pom cu coroana stufoana, nu foarte gros si nu prea greu, frunzele sunt ascutine, florile mici si albe sau galben-verzui si face niste fructe negre sub forma de boabe (bace).
Ceaiul din flori de soc este bun in tuberculoza, ateroscleroza, cistita, boli de ochi, cefalee, bronsita, tuse si alte boli respiratorii. De asemeni se prepara ceaiuri din scoarta de soc bune in tratarea reumatismelor, nefritei si epilepsiei.
Compresele si cataplasmele din flori si frunze sunt bune in nevralgii dentare, contuzii, arsuri, muscaturi (inclusiv de vipera).
Teiul
Este un arbore inalt, foarte intalnit in Romania, apreciat pentru florile frumos mirositoare si pentru ceaiurile care se fac din ele.
Ceaiul de tei este bun pentru gripe, raceli, indigestii, migrene, tulburari cardiace. Spalaturile cu ceai de tei sunt bune pentru micoze iar gargara cu ceai de tei este buna pentru abcesele dentare si tuse convulsiva.
Traista ciobanului
Este o planta cu flori de culoare alb-cenusie, des intalnita in culturi spontane din aproape toate zonele tarii.
Ceaiul de traista ciobanului este bun in special pentru hemoragii interne, varice, dizenterie.
Cataplasmele sunt folositoare pentru dureri musculare, arsuri si ulceratii ale pielii.
Aceasta planta are insa contraindicatii pentru bolile de inima, afectiuni ale tiroidei, pentru gravide si pentru femeile care alapteaza.
Acestea sunt principalele plante medicinale din Romania, cele mai comune si cele mai folosite, desi ar mai merita amintite si urzica, untul pamantului, vascul sau valeriana.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.