Poliartroza: care sunt simptomele si tratamentele?
Rezumat:
Osteoartrita este o afectiune cronica care afecteaza cartilajul articular si tesuturile adiacente. Poliartroza apare atunci cand mai multe articulatii sunt afectate in acelasi timp.
O forma de osteoartrita generalizata, poliartrita este definita prin afectarea a cel putin trei articulatii diferite. Deosebit de dureroasa, aceasta degenerare mecanica a cartilajului poate afecta considerabil calitatea vietii celor afectati. Cu toate acestea, prevenirea si tratamentul precoce sunt modalitati eficiente de incetinire a evolutiei bolii.
Poliartroza: care sunt articulatiile afectate?
Caracterizata prin deteriorarea cartilajului si a tesuturilor inconjuratoare, osteoartrita poate afecta toate articulatiile corpului uman. Cu toate acestea, anumite structuri sunt mai afectate de boala decat altele, din diverse motive: stres crescut, presiune excesiva etc. Conform estimarilor Inserm, articulatiile coloanei vertebrale (rahis) reprezinta 45% pana la 50% din cazuri, in timp ce cele ale mainilor sunt afectate in 35% pana la 45% din cazuri, iar cele ale genunchilor si soldurilor in 30% pana la 10% din cazuri. Nu este neobisnuit ca o persoana sa sufere de mai multe tipuri de artrita in acelasi timp, mai ales daca afectiunea a inceput cu mai multi ani in urma. Osteoartrita mainii afecteaza in general mai multe degete si/sau falange. Osteoartrita genunchiului (gonartroza) este adesea asociata cu osteoartrita soldului (coxartroza) din cauza unei atitudini posturale gresite din partea pacientului, care modifica functionarea progresiva a unei a doua articulatii.
Poliartroza: care sunt simptomele?
Initial, distrugerea cartilajului nu provoaca intotdeauna simptome caracteristice. Durerile articulare apar doar atunci cand functionarea articulatiei incepe sa fie afectata de deteriorare. Ele rezulta din frecarea repetata a oaselor intre ele, ale caror miscari nu mai sunt suficient amortizate de cartilaj. Cu toate acestea, leziunile multisite cresc riscul de a prezenta semne clinice mai devreme si mai intens. Pe langa durerea resimtita, pacientul se va confrunta si cu rigiditate articulara, care va fi accentuata de inactivitate. Dupa o noapte de somn, de exemplu, poate fi dificil sa se miste articulatiile. Pe masura ce boala progreseaza, gama de miscari se reduce, iar articulatia devine mai putin flexibila. In cazul poliartrozei, aceste simptome combinate, care afecteaza functionarea mai multor articulatii, duc la o pierdere mai mult sau mai putin semnificativa a mobilitatii, care poate duce chiar la pierderea independentei.
Poliartroza: care sunt tratamentele medicale?
Tratamentul medical de prima linie vizeaza, in esenta, gestionarea diferitelor simptome. Durerea este, prin urmare, o prioritate reala pentru reumatologul care trateaza pacientii cu poliartroza. Pentru a ameliora durerea articulara, medicul poate apela la o gama larga de molecule cu proprietati analgezice: paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene, opioide etc. Alegerea lor va depinde de gravitatea afectiunii, de profilul pacientului si de articulatiile implicate. In caz de esec sau de durere rezistenta, pot fi luate in considerare injectiile cu corticosteroizi direct in articulatie. Optiunea chirurgicala este explorata doar in ultima instanta, adica atunci cand toate caile medicale au fost incercate fara rezultate satisfacatoare. In majoritatea cazurilor, articulatia deteriorata este inlocuita cu o proteza. Aceasta este cunoscuta sub numele de artroplastie. Cu toate acestea, nu toate articulatiile pot fi supuse acestui tip de operatie. Prin urmare, sunt preferate alte proceduri chirurgicale: tratamentul conservator, artrodeza, osteotomia etc.
Poliartroza: ce tratamente non-medicamentoase sunt disponibile?
Nu exista niciun tratament pentru osteoartrita. Odata prezente, leziunile articulare sunt permanente. Pentru a incetini cat mai mult progresia bolii, tratamentul trebuie sa fie multidimensional. In plus fata de tratamentul medical, terapiile nemedicamentoase au ca obiectiv principal mentinerea capacitatii functionale a articulatiilor afectate. Sunt posibile mai multe alternative. Iata cateva exemple (nu sunt exhaustive):
Fizioterapia: sedintele sunt in general prescrise pentru a ajuta pacientul sa mentina flexibilitatea si amplitudinea articulatiilor, prin practicarea unor exercitii specifice. Masajele sunt utilizate pentru ameliorarea durerii si reducerea rigiditatii articulare.
Activitatea fizica: este esential sa se exerseze zilnic articulatiile afectate de osteoartrita pentru a le mentine flexibilitatea cat mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, este deosebit de important sa se intareasca muschii adiacenti.
Termoterapia: aplicarea caldurii si/sau a frigului s-a dovedit pe scara larga a fi eficienta impotriva durerilor articulare. Frigul este indicat in timpul fazelor inflamatorii, in timp ce caldura este preferata in timpul fazelor cronice.
Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/maladie/polyarthrose-quels-sont-les-symptomes-et-traitements-2181803
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.