Ponturi pentru accesarea de fonduri europene

Din 2007 pana in prezent, Romania a accesat aproximativ 10 miliarde de euro din fonduri europene (in jur de 15% din banii care ne erau alocati), din 2013 procedurile de accesare a fondurilor s-au simplificat mult pentru a veni in ajutorul celor interesati de aceasta forma de accesare (fie ca vorbim aici de agenti economici, studenti, ONG-uri, municipalitati etc.).

Asadar, fata de alti ani, accesarea de fonduri europene va fi putin diferita incepand din 2013.

Iata mai jos care sunt noutatile in domeniu, ce trebuie sa contina un dosar, unde trebuie depus si alte ponturi care va vor fi de folos atunci cand veti intocmi documentatia necesara.

Dar sa incepem cu inceputul:

Ce sunt fondurile europene?

Pe scurt, Fondurile Structurale si de Coeziune sunt instrumente financiare folosite de Uniunea Europeana pentru a nivela decalajele de dezvoltare dintre regiunile ei.

Ele vizeaza dezvoltarea infrastructurii, ocuparea locurilor de munca si cresterea competitivitatii regiunilor.

Fondurile Europene sunt impartite in cinci mari categorii:

  • Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – destinat mediului, infrastructurii, energiei, educatiei, sanatatii, turism, infrastrctura etc.

 

  • Fondul European pentru Pescuit (FEP) – este destinat activitatilor de pescuit rational, protejarii resurselor de pescuit si dezvoltarii zonelor care sunt dependente de industria piscicola.

 

  • Fondul Social European (FSE) – formare profesionala, cursuri in vederea ocuparii fortei de munca, cresterea eficientei administrative etc.

 

  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) – agricultura, activitati economice in zona rurala, activitati forestiere etc.

 

  • Fondul de Coeziune (FC) – marea infrastructura de transport si mediu.

Acestea sunt impartite la randul lor in mai multe programe de finantare: Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resusrse Umane (POSDRU), Programul Operational Sectorial Mediu (POSM), si asa mai departe.

Banii provin din bugetul Uniunii Europene (care a fost de 147 miliarde de euro in 2012).

Demersuri si acte necesare pentru accesarea fondurilor

Procedura este una destul de complicata, de aceea exista specialisti care se ocupa de regula de intocmirea si dosarelor. Astfel de specialisti pot fi gasiti in cadrul directiilor judetene sau contra-cost, la firmele de consultanta.

De asemeni va puteti documenta pe cont propriu pentru a invata toti pasii pe care trebuie sa ii urmati in vedere obtinerii banilor europeni.

Pe scurt, trebuie sa identificati tipul fondului pentru care aplicati, in functie de proiectul dumneavoastra. Apoi trebuie intocmit un dosar si facute mai multe demersuri la primarie, Finante, APIA (daca e vorba de proiecte in agricultura) etc. Veti avea nevoie de o serie de acte, de la cazier si carte de identitate pana la diploma de studii si acte de firma (in functie de proiectul dvstra.).

Demersurile si documentatia necesara difera de asemeni de la un proiect la altul, de la un tip de fond la altul.

Continutul unui dosar de finantare este stabilit de fiecare autoritate de management a proiectelor.

In general este vorba de:

  • Completarea formularului cererii de finantare

 

  • Documente anexe cererii de finantare (informatii despre solicitant, date de contact, bugetul proiectului, surse de finantare, bilanturile contabile ale firmei pe  ultimii ani, de la caz la caz, CV-urile persoanelor implicate in managementul afacerii, adeverinta ca nu aveti datorii la stat  etc.)

Pentru a nu pierde timp si bani degeaba, asigurati-va ca aveti cele mai bune informatii despre tipul de finantare vizat.

Incercati sa bifati jaloanele de mai jos:

Banii de co-finantare – UE va da niste bani dar nu finanteaza 100% din proiect si doar un anumit procent (sa zicem 70%), restul de 30% trebuie sa ii aveti dumneavoastra. Proportia de mai sus e doar un exemplu, ea difera de la un program la altul. Asigurati-va deci ca aveti banii necesari co-finantarii.

Intelegeti clauzele finantarii – acestea pot fi diverse, de la un proiect la altul, cele mai frecvente clauze sunt cele privitoare la achizitionarea de utilaje si echipamente, ele trebuie sa fie noi si nu la mana a doua. Faceti-va dinainte socotelile luand in calcul aceste clauze. Asigurati-va ca stiti la ce va inhamati!

Evaluati posibilele riscuri – chiar daca la prima vedere totul poate parea roz, nu strica sa va opriti mai mult asupra acelor lucruri care pot merge prost. Luati in calcul stabilitatea clientilor si concurenta precum si restul gamei de riscuri si eventuale probleme.

Delegati o echipa de specialisti – pentru a nu risca prea mult, apelati la o echipa de specialisti in proiecte care sa va consilieze si sa va ajute sa intocmiti dosarul de finantare.

Nu trebuie uitat nici faptul ca bugetele alocate fondurilor europene sunt limitate iar dupa depasirea acelei sume (daca este cazul), asa cum a fost cazul fondurilor pentru agricultura in Suceava, trebuie asteptat bugetul de anul viitor.

De exemplu pentru 2013, bugetul fondurilor europene ce pot fi accesate de fermierii romani, este 3,3 miliarde de euro.

Diferente din 2013 fata de anii trecuti

-Nu mai este obligatorie deschiderea de conturi bancare separate, grefate de dobanzi. In cazul in care exista castiguri din dobanzi, acestea nu vor mai trebui returnate catre bugetul UE si nu vor fi considerate venituri ale proiectului.

-Pentru sumele mai mici de 60 000 de euro, documentatia trimisa va fi una simplificata, similara celei necesare pana acum pentru sumele mai mici de 25 000 de euro.

-Reducerea intervalului de timp dintre cererile de propuneri si termenele de plata la aproximativ 2 luni jumate.

Acestea sunt problemele generaliste ale accesarii de fonduri europene, ele variaza foarte mult in functie de fiecare caz particular si de tipul de programul de finantare ales.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. candrea vasile Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.