Ponturi imobiliare pentru 2014

Piata imobiliara urmeaza un grafic fluctuant, in care perioadele de apreciere sunt urmate inevitabil de caderi dramatice. Aceste fluctuatii aduc deopotriva pierderi si castiguri, in functie de care parte a baricadei imobiliare te afli.

Ai de gand sa vinzi un apartament, o casa ori un teren in acest an, sau ai niste bani pusi deoparte si vrei sa incerci o investitie pe piata imobiliara? Esti curios sa stii ce proprietati se vor ieftini cel mai tare sau care urmeaza sa se aprecieze?

Indiferent de natura interesului tau, iata care sunt principalele tendinte in materie de proprietati pe anul in curs.

Din capul locului trebuie facuta o precizare: avem doua regiuni unde, din cauza unor realitati economice specifice, lucrurile sunt putin altfel decat in restul tarii. Vorbim aici de zona de vest, mai exact de zona Timisoarei, si de zona Bucuresti-Ilfov.

In aceste zone inca se construieste, inca se ridica adevarate cartiere rezidentiale, in special in zonele de periferie. Acest lucru se datoreaza bineinteles existentei unei cereri crescute si mai ales a unei puteri de cumparare mai mare, comparativ cu restul tarii.

Bucurestiul continua sa se extinda in toate directiile, dar mai ales in nord, acolo unde se dezvolta apartamente pliate pe programul Prima Casa.

Atata timp cat capitala este inima economica a tarii, va continua sa atraga mii de tineri activi, din clasa de mijloc, iar sectiunile de genul ” case de vanzare Bucuresti ” din ziarele de mica publicitate, vor continua sa fie printre cele mai citite.

Bineinteles ca la fel exista si zone „moarte” din punct de vedere al tranzactiilor cu imobile, e de ajuns sa ne gandim la micile orase mono-industriale (in vremurile cand aveau vreo industrie) in curs de depopulare.

La nivel national insa, evolutia tranzactiilor din primele luni ale lui 2014, se incadreaza in aceeasi tendinta de revenire a pietei imobiliare, dupa o perioada de recul si stagnare inregistrata dupa inceputul crizei economice.

Fenomenul are mai multe explicatii, pe deoparte continuarea programului „Prima Casa”, pe de alta resemnarea proprietarilor care au inceput sa accepte realitatea si sa isi scoata proprietatile la vanzare la preturi mai mici.

Daca in 2011 si 2012 preturile la imobiliare erau in medie cu maxim 4% mai mici decat in anii de dinaintea crizei, in 2013 ele au fost cu aproape 10% mai mici decat in 2012!

Cresterea numarului de tranzactii de anul trecut, a produs insa un alt fenomen curios. Vanzatorii au inceput sa vada luminita de la capatul tunelului crizei imobiliare si luati de valul revenirii pietei, au iarasi tendinta de a umfla preturile. Asa se face ca in ian. 2014 deja se inregistra o usoara crestere in medie cu 0,5% a preturilor fata de 2013.

De aici un pont imobiliar valabil pentru anul in curs, daca vreti sa cumparati o proprietate, se desprinde de la sine: negociati la sange.

Proprietarii tind sa accepte preturi mai mici decat cele afisate initial si asta pentru ca piata este departe de a fi una echilibrata. Oferta este mult mai mare decat cererea (sau mai corect spus decat puterea de cumparare a cumparatorilor), ceea ce inseamna ca mingea este in terenul cumparatorilor, mai ales a acelora care dispun de capitalul necesar pentru investitii in proprietati.

Deci daca ati ratat ocazia anilor de plina criza imobiliara, 2011, 2012, 2014 este inca moment potrivit pentru investitii imobiliare (pentru cumparatori, nu pentru dezvoltatori).

Pe de alta parte, vanzatorii ar trebui sa isi stabileasca un pret realist, asta daca vor cu adevarat sa vanda.

In general, un apartament se vinde in medie dupa 5 luni de zile de la scoaterea pe piata, asta in lipsa unor alte avantaje (cum ar fi un pret avantajos, o zona centrala, un imobil nou etc.).

O alta tendinta de actualitate, aparent inexplicabila, este ieftinirea imobilelor noi (cu pana la 15% fata de 2012 de exemplu) si o usoara revenire a preturilor la cele vechi.

Explicatia nu este atat de complicata pe cat s-ar parea la prima vedere. Pe deoparte prabusirea pietei imobiliare i-a facut pe dezvoltatori sa isi vanda casele si apartamentele din zonele rezidentiale noi, la preturi mai mici decat cele estimate initial, pe de alta parte, preturile inca mari pentru imobilele noi, au indreptat cumparatorii spre apartamentele din blocuri vechi, inducand o tendinta de crestere usoara a preturilor in acest sector, dupa legea cererii si a ofertei.

Avand in vedere ca suntem abia la sfarsitul primului trimestru din 2014, ramane de vazut daca aceste tendinte se vor mentine (si daca nu, cum vor evolua) pana la sfarsitul anului.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.