Ponturi pentru imbunatatirea finantelor personale
Eliminarea datoriilor, depasirea unor perioade critice, economisirea unor sume pentru planurile de viitor sau chiar planificarea obtinerii libertatii financiare si acumularea unei averi, toate acestea sunt practic imposibile fara un bun control asupra situatiei noastre financiare.
Imbunatatirea finantelor personale este un aspect important in procesul depasirii dificultatilor financiare si o preocupare pentru orice individ responsabil. Iata mai jos cateva ponturi ce va pot fi de mare ajutor in acest sens:
- Nu intra in datorii
Este o regula de bun simt sa nu te intinzi mai mult decat iti este plapuma. Atunci cand ai de achitat rate si datorii de orice fel practic nu mai muncesti pentru tine (sau nu doar pentru tine, asta depinde de posibilitatile de achitare a datoriilor) ci muncesti pentru cel caruia isi esti dator (banca, firme, persoane fizice, depinde de la cine ai luat banii). O prima regula pentru imbunatatirea finantelor personale este sa te feresti de datorii sau sa scapi de ele in cazul in care ai deja.
- Plateste-te intai pe tine
Marea majoritate platesc pe oricine altcineva in afara de ei insisi. Platesc magazinele, platesc statul, platesc bancile, platesc furnizorii diverselor servicii, etc. Incearca sa faci in asa fel incat macar 10% din ceea ce castigi sa ramana al tau pentru totdeauna. Daca ai fi pastrat macar 10% din banii pe care i-ai castigat de-a lungul timpului, ce suma ai avea acum? Nu-i asa ca ti-ar prinde bine acei bani? Economiseste o parte din ceea ce castigi!
- Traieste sub standardele pe care ti le permiti
Sau cu alte cuvinte cheltuie mai putin decat castigi. Nu iti cheltui toti banii, nu doar ca nu este bine sa te intinzi mai mult decat iti e plapuma dar intinde-te mai putin decat iti ajunge plapuma! Daca primesti niste bani in plus in mod neasteptat nu te gandi repede cum ai putea sa-i cheltui ci mai degraba cum sa ii inmultesti sau cel putin cum ai putea sa-i pastrezi economisindu-i.
- Alcatuieste-ti un plan financiar
Stabileste-ti un tel financiar, nu conteaza ca e vorba despre planul de pensionare, bani pentru educatia copilului sau planuri de investitie, important e sa ai o claritate si o directie si sa stii incotro mergi.
- Investeste
La un momentdat am vorbit mai sus despre pastrarea a cel putin 10% din orice castig si ziceam ca acesti bani sa fie ai tai pentru totdeauna. Pentru a putea face asta nu este de ajuns sa ii economisesti (nu doar ca inflatia va lucra impotriva ta dar daca nu te bucuri in niciun fel de ei, ce rost are sa ii mai pastrezi?). Pentru a-i pastra cu adevarat si a-i pune sa munceasca pentru tine si sa iti aduca la randul lor alti bani, banii trebuie investiti. Daca nu ai facut-o deja e timpul sa te gandesti sa incepi a investi.
- Vinde ceea ce nu folosesti
E o idee buna sa faci rost de cativa bani in plus. Foarte multi oameni au casa invadata de tot felul de produse pe care in realitate nu le mai folosesc. Exista targuri si ziare de mica publicitate, incearca sa scapi de acest surplus inutil intr-un mod cat mai profitabil.
- Cauta o noua sursa de venit
Daca inca nu ai suficienti bani si suficiente informatii pentru a incepe sa investesti (si chiar daca ai), o noua sursa de venit nu strica niciodata. Porneste de la un hobby sau o pasiune si incearca sa o transformi intr-o activitate part-time sau chiar intr-o afacere de familie.
- Izolatia locuintei si energia alternativa
Izolarea termica a locuintei si montarea de panouri solare sunt investitii profitabile, pe termen lung te vor ajuta sa iti reduci mult costurile cu incalzirea si energia electrica. Merita sa te gandesti la acest aspect atunci cand vine vorba de imbunatatirea situatiei financiare.
- Renunta la vicii
Nu doar ca vei economisi o multime de bani dar iti vei prelungi si viata si iti vei pastra sanatatea.
- Educa-te mereu
Citeste si investeste in inteligenta ta, mai ales cand vine vorba de bani, un om care are informatie este cu multi pasi inaintea unuia care se arunca „cu capul inainte”. Inainte de a incepe sa investeti, inainte de a demara o afacere, informeaza-te despre domeniul nou in care doresti sa pasesti. Apoi continua sa fii la curent cu ultimele noutati in domeniu. In aceasta epoca a informatiei nu iti permiti sa ramai un ignorant, s-ar putea sa platesti scump aceasta comoditate.
Sfaturi pot fi multe dar o avalansa de informatii nedigerate nu ajuta prea mult. Important e sa incepi sa iti iei destinul in propriile maini si sa te apleci cu responsabilitate asupra situatiei tale financiare. Incearca sa urmezi pasii de mai sus si rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara.
Mult succes!
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.