Previziuni imobiliare pentru 2013

Din punct de vedere economic 2013 este inca un an de criza dar din punct de vedere politic, atat in Romania cat si in Europa, 2013 este sensibil diferit fata de 2012.

Aceste doua paliere, cel economic si cel politic, sunt principalele jaloane care vor influenta evolutia pietei imobiliare in anul care tocmai a inceput.

Iata mai jos cele mai plauzibile previziuni imobiliare pentru 2013, asa cum sunt ele vazute de specialistii in domeniu.

Din punct de vedere politic

Economia este strans legata de deciziile politice, din acest punct de vedere, 2013 va fi diferit de 2012.

Pe deoparte 2013 nu mai este anul pomenilor electorale, politicienii nu vor mai fi interesati sa tina in frau masurile nepopulare de crestere a preturilor, fapt ce va reduce si mai mult puterea de cumparare a romanului in 2013, comparativ cu 2012.

Pe de alta parte va creste stabilitatea politica interna ceea ce va influenta indirect si cursul valutar, specialistii estimand cel mai pesimist curs leu-euro, la 4,6 lei pt. un euro dar in general cursul va fi caracterizat prin stabilitate.

Toate acestea se vor rasfrange negresit si asupra pietei imobiliare.

Programul Prima Casa

Continuare lui va influenta pozitiv piata imobiliara din Romania si va incetini o scadere prea mare a preturilor. In linii mari el este benefic atat pentru cumparatori cat si pentru cei care doresc sa-si vanda imobilele in acest an.

Totusi, situatia economica precara si scaderea puterii de cumparare va continua sa duca preturile in jos si sa blocheze in continuare dezvoltarea volumului de tranzactii cu proprietati.

Chiar si asa, programul Prima Casa este pe sfarsite iar continuare lui, daca va fi, ar fi o masura politica benefica, sustin expertii imobiliari, ca Andrei Sandu, directorul de la Media City.

O alta piedica in calea revenirii pietei imobiliare o constituie restrangerea creditarii in valuta.

Din cauza unor restante mari, in 2013 bancile vor acorda credite chiar mai greu decat in 2012, singura bula de oxigen ramanand, cum spuneam, programul de stat Prima Casa.

Cresterea numarului de executari silite

Datorita unui numar tot mai mare de datornici, in 2013 va continua sa creasca numarul de executari silite de imobile, fapt care va inlfuenta de asemeni piata imobiliara nationala insa nu atat de mult pe cat am fi tentati sa credem la prima vedere.

Un an bun pentru cei care doresc sa investeasca in imobiliare

Totusi, pentru cei care inca mai au bani de investitii sau pur si simplu vor sa-si cumpere o casa, toate elementele de mai sus se constituie intr-un moment propice investitiilor (numar mare de imobile scoase la licitatie de catre banci, numar mic de cumparatori, preturi mai mici).

Investitii bune si investitii proaste

De fapt, pe termen lung, investitiile imobiliare sunt in general profitabile indiferent daca se fac in perioade de criza sau in perioade de boom economic, cei care gandesc pe termen scurt si cauta oportunitati pe baza de pret sunt in general micii speculanti sau cei care doresc sa isi cumpere o locuinta pentru uz propriu.

Din pacate pentru cei care au cumparat apartemente vechi, la inceputul perioadei de criza, cand preturile erau exagerat de mari, ei nu isi vor mai putea recupera banii in 2013 si nici in viitor, deoarece speranta de viata a blocurilor „comuniste” incepe sa scada, iar preturile acestora nu vor mai reveni vreodata la nivelul de dinainte de inceperea crizei.

Terenurile agricole, ca si in 2011 si 2012, vor continua sa fie investitii de viitor si in 2013, pentru cei curajosi care se pot desprinde din turma speriata de prabusirea pietei imobiliare si intrevad uriasul potential al agriculturii romanesti, al pamantului nostru odihnit si interesul tot mai crescut al investitorilor straini pentru ogoarele autohtone.

In concluzie, anul 2013 va fi unul greu, poate chiar mai greu decat 2012 pentru cei care vor sa vanda case si apartamente, precum si pentru marii dezvoltatori care au avut proasta inspiratie sa investeasca in anii de boom economic, cand preturile erau foarte mar, si va fi unul oportun pentru cei care au bani de investit in acest domeniu, acum cand preturile sunt jos.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.