Proprietatile virtuale sau cum sa creezi bani din nimic
Cati bani ati fi dispusi sa cheltuiti pentru o proprietate imaginara? Exista altii care scot bani cat se poate de reali de pe urma lor, si totul perfect legal, prin intermediul lumilor virtuale.
Oricat ar parea de absurd, lumile virtuale sunt de cativa ani buni o realitate datorita unor complexe si complicate jocuri in retea care mimeaza viata reala.
Dar nu despre jocuri ne propunem sa vorbim in acest articol ci despre modul cum granita dintre real si imaginar devine tot mai difuza, pe masura ce tot mai multe afaceri si bani reali se invart in lumile artificiale, imaginare.
Pentru cei care nu au inteles mare lucru pana aici, voi incerca sa fac un rezumat: exista jocuri online jucate de mai multe persoane in acelasi timp, din diferite colturi ale planetei.
De regula impatimitii acestor jocuri intra in fiecare zi pe ele.
Isi fac avatare si duc o viata paralela celei reale, adica se nasc, lucreaza, vand-cumpara si asa mai departe.
Nu vorbim aici despre banale jocuri cu impuscaturi, jocuri cu tractoare si nici macar de clasicele jocuri de strategie.
Vorbim de adevarate lumi paralele!
Cele mai complexe astfel de aplicatii (de exemplu Second Life sau Project Entropia) au propria moneda care poate fi convertita in dolari americani sau in euro, la o anumita rata de schimb valutar, ca orice alta valuta reala.
Jocurile ofera astfel posibilitatea de a avansa cumparand cu bani reali, prin card, bani si proprietati virtuale, din joc.
Astfel, un hotel sau o insula virtuala din cadrul jocului poate fi vanduta/cumparata contra unei sume de bani reali.
Pot fi cumparate, dar pot fi si vandute, inchiriate si asa mai departe.
Un jucator isi poate crea astfel o adevarata cariera virtuala: antreprenor, hotelier, bancher.
Tocmai de aceea aceste realitati paralele sunt deosebit de captivante si creaza dependenta iar multi sunt dispusi sa cheltuie sume frumoase pentru a-si imbunatati statutul si portofoliul imaginar.
100 000 de dolari, cea mai scumpa proprietate imaginara
Project Entropia un astfel de joc multiplayer de masa, creat de o firma din Suedia, a batut recordul cu cea mai scumpa proprietate virtuala/imaginara, vanduta cu bani reali.
Moneda folosita este PED-ul, cu o rata de schimb de 1 $ real la 10 PED (Project Entropia Dollar).
Un complex imobiliar virtual din Entropia, cu 1 000 de apartamente, un stadion, un amfiteatru si un club de noapte, a fost cumparat de un jucator (Neverdie, dupa numele avatarului) pentru suma de 1 000 000 de PED, adica 100 000 de dolari americani reali.
S-ar zice ca unii chiar arunca cu banii pe fereastra…. Insa mult mai interesanta e cutia Pandorei pe care o deschid aceste realitati virtuale paralele, si anume aceea ca imping banii si afacerile dincolo de orice ne-am fi imaginat pana acum!
Cei care au creat jocul ajung sa castige bani frumosi din distractia deloc gratuita a jucatorilor. Practic „stapanii” jocului se aleg cu un stat virtual pe care il administreaza si il taxeaza dupa cum doresc.
Mult mai mult decat simple jocuri
Insa jocurile respective sunt cu atat mai captivante cu cat permit si jucatorilor sa castige bani reali din proprietati virtuale. Ei le pot construi, vinde sau inchiria, exact ca in lumea reala.
Nu a fost decat o chestiune de timp pana ce lumile virtuale au atras adevarate afaceri cu proprietati imobiliare imaginare.
Tanara chinezoaica Ailin Graef a devenit primul milionar din proprietati virtuale. Ea creaza, vinde si inchiriaza proprietati pe Second Life, unde foloseste avatarul Anshe Chung.
Insule, hoteluri, imobile de tot felul, sunt create ca modele 3 D si apoi oferite spre inchiriere sau vanzare pe Second Life, contra monedei din joc L$ (adica dolari Linden), moneda care este convertita apoi in dolari americani reali la o rata de schimb de265/1, adica 265L$ virtuali pentru 1$ US adevarat.
In prezent studiourile Anche Chung au 80 de angajati care se ocupa de administrarea proprietatilor virtuale si de designul de modele 3 D care sunt vandute catre alti participanti la fenomenul Second Life.
Cu sute de proprietati pe Second Life, vandute si inchiriate, Ailin a devenit primul milionar din proprietati imaginare, urmatorul ar putea fi oricine.
Nu ne propunem sa dezbatem acum aspectele morale si sociale legate de acest fenomen recent, atata timp cat nici macar psihologii nu au reusit inca sa stabileasca implicatiile lui, insa din punct de vedere economico-financiar fenomenul realitatilor virtuale a impins lumea afacerilor pe un taram necunoscut, cu bogatii deopotriva imaginare si reale.
Se va dezvolta acest fenomen, generatiile viitoare se vor da in judecata pentru partaje si mosteniri imaginare din Second Life, sau e doar o moda trecatoare de care prea putini isi vor mai aduce aminte peste 20-30 de ani?
E fascinant si inspaimantator in egala masura…
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.