Protejarea ochilor

Pe langa aspectul estetic, ochelarii de soare au un scop foarte important: protejarea ochilor de razele nocive produse de soare. Sunteti probabil constienti de faptul ca pielea trebuie protejata de soare, insa la fel de important este sa va protejati si ochii.

Efectele ultravioletelor

Razele UV sunt razele invizibile ale soarelui. Exista trei tipuri de raze UV: UVA, UVB si UVC. Razele UVC sunt absorbite de atmosfera, ele neajungand pe pamant; cu alte cuvinte, din pricina lor nu avem de ce sa ne facem griji.

Razele UVB, in schimb, sunt acelea care ne ard pielea si care ne afecteaza ochii. Combinate cu zapada si vantul rece, aceste raze au potentialul producerii unei orbiri temporare ( intre 12 si 24 de ore), insa foarte serioasa la nivelul corneei.
Desi nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu aceasta afirmatie, unii sustin ca expunerea zilnica la razele UVB in momentul in care ele sunt foarte puternice ( intre orele 10 si 14), in timp, favorizeaza aparitia cataractei, o acoperire gradata a cristalinului.
Razele UVA sunt absorbite de cristalinul ochiului uman, insa nu s-a dovedit ca ele ar avea un efect nociv asupra sanatatii ochiului.

Masurarea razelor UV

Exista un index global de masurare a cantitatii de raze UV care sunt proiectate pe suprafata Terrei. Oamenii de stiinta folosesc o scara de la 1 la 11 pentru a indica ce fel de amenintare rezprezinta razele soarelui la un anumit moment si loc, si pentru a putea anunta prin media cand nivelul razelor UV este mare pentru ca oamenii sa se poata proteja. De obicei, acestia recomanda purtarea palariilor si a altor haine cu rol de protectie, ochelari de soare si crema protectoare. Este foarte important sa evitam expunerea la soare in mijlocul zilei.

Dupa ce trebuie sa ne uitam cand ne cumparam ochelari de soare

Ochelarii de soare trebuie sa ne protejeze de proiectiile razelor UVA si UVB, insa aceste standarde si brandul nu sunt lucruri obligatorii, ci doar optionale fiecarei persoane in parte. Totusi, cel mai indicat este ca ochelarii sa aiba o protectie de minim 70% impotriva razelor UVB si de minim 60% impotriva UVA.
Cautati ochelari care sa ofere protectie de 98% pentru ambele tipuri de raze. Produsele de cea mai inalta calitate, dar si cele mai scumpe, sunt facute din policarbonati, sticla sau plastic(CR-39), despre care blocheaza razele UV in procent de 100%.

Este adevarat ca…?

Cea mai populara in randul oamenilor este: dilatarea pupilei de la ochelarii de soare poate avea efecte nocive asupra sanatatii ochiului?
Raspunsul este ca exista o dilatare minima a pupilei atunci cand purtam ochelari de soare, iar protectia oferita de ei este mai mare decat atunci cand stam la umbra, pentru ca si la umbra exista unde de raze de care ochiul liber nu se poate proteja. Ochelarii de soare protejeaza.
O alta intrebare ar fi daca este necesar sa purtam ochelarii de soare si in timpul iernii. Razele soarelui sunt mai putin intense iarna, insa sunt ele atat de puternice incat sa ne facem griji in privinta afectarii ochilor? Si cand zicem acest lucru ne referim si la orbirea temporara provocata de zapada. Zapada proaspata poate reflecta pana la 80% din razele UV, in timp ce suprafata pamantului sau alte corpuri reflecta mai putin de 10%. (in cazul apei si a plajelor se ajunga la un procent de 15-25%)

Ce se intampla daca purtam lentile de contact cu protectie UV?

Aceasta este o idee foarte buna pentru ca aceste lentile scade nivelul de raze UV care intra in cornee si afecteaza structura ochiului. Insa chiar si asa, ochelarii de soare sunt de nelipsit pentru ca razele UV pot afecta suprafata ochiului care nu este acoperita de lentilele de contact. Ochii dvs se vor simti mult mai bine atunci cand lumina va fi mai scazuta datorita ochelarilor de soare.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.