Compania miniera canadiana Gabriel Resources a pierdut procesul de arbitraj impotriva Romaniei. Autoritatile de la Bucuresti au blocat planurile Gabriel Resources de a exploata o mina de aur pe un sit-ul Rosia Montana, aflat in patrimoniul mondial UNESCO.
Gabriel Resources cerea despagubiri de pana la 6,7 miliarde de dolari (6,1 miliarde de euro) de la guvernul roman pentru suspendarea proiectului sau de dezvoltare in apropiere de satul Rosia Montana din Muntii Carpati. In acest sat se afla vechile mine de aur romane, cu galerii vechi de 2.000 de ani, pe care Unesco le-a inscris pe lista Patrimoniului Mondial in 2021.
Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) – o comisie de arbitraj a Bancii Mondiale – a respins pretentiile de despagubire ale Gabriel Resources.
Premierul Marcel Ciolacu a salutat vestea, dar a criticat actiunile guvernelor anterioare. „Romanii nu trebuie sa sufere de pe urma deciziilor unor prim-ministri care si-au pus interesele personale mai presus de cele national. Am castigat procesul Rosia Montana!!! Ne-am luptat pentru Romania pentru ca era nedrept ca fiecare salariat si pensionar al acestei tari sa fie penalizat pentru ticalosia unor antiromani! Nu am acceptat jaful in cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am facut-o nici acum! Bravo, Romania!”– a postat Ciolacu pe reteaua de socializare.
Intr-o declaratie, Gabriel Resources a condamnat decizia ca fiind „profund eronata” si „incompatibila cu o evaluare obiectiva a faptelor din acest caz” si si-a rezervat dreptul de a o „contesta prin procedura de anulare prevazuta in Conventia Cirdi”.
Directorul general Dragos Tanase regreta ca „actionarii au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier care ar fi adus beneficii sociale si financiare semnificative” Romaniei. Compania canadiana a primit in 1999 o licenta pentru a exploata mine de aur in regiune, dar proiectul sau a fost suspendat in 2013, dupa proteste uriase impotriva utilizarii cianurii pentru extragerea aurului.
Gabriel Resources intentiona sa extraga 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint prin spargerea a patru roci masive, inclusiv a majoritatii vestigiilor romane.
MM