Scandal in SUA

Un scandal urias a izbucnit zilele acestea in SUA, dupa ce publicatia Rolling Stone a facut publice dezvaluirile colonelului Michael Holmes, conform caruia, generalul William Caldwell, comandantul trupelor americane din Afganistan, ar fi dat ordin ca asupra senatorilor americani sa fie folosite tehnici hipnotice pentru a-i determina sa aprobe un buget marit pentru trupele americane din Afganistan.

Ca dezvoltarea psihologiei si descoperirea taihelor hipnozei in ultima suta de ani nu au trecut neobservate de serviciile secrete si armata, care au sesizat imediat oportunitatile pe care aceasta latura a cunoasterii umane le aducea dupa sine, se stia de ceva vreme insa este pentru prima data cand astfel de metode sunt folosite pentru a manipula factorii de decizie din propria tara. Sau cel putin prima data cand acest lucru iese la iveala.

Colonenul Michael Holmes, cel care a facut dezvaluirea, sustine ca este vorba de un departament special in cadrul armatei americane, ce are ca activitate, citam, „operatiuni psihologice”. Holmes a mai declarat „Meseria mea este sa ma joc cu mintile oamenilor, sa ii fac pe inamici sa actioneze asa cum ne dorim noi. Dar nu am permisiunea sa fac asa ceva oamenilor nostri, daca cineva imi cere sa manipulez senatorii sau congresmanii atunci a intrecut masura”.

Lista Rolling Stones pe care se afla persoanele vizate de manipularea prin tehnici hipnotice include nume grele din Congresul Statelor Unite, sefi ai armatei, un ambasador si chiar fostul candidat la presedintie, John McCain.

Conform legislatiei americane si regulilor militare interne, tehnicile de manipulare psihologica nu pot fi utilizate impotriva propriilor cetateni.

Pe de alta parte generalul William Caldwell nu se afla la primul scandal de acest gen, in trecut a militat pentru cenzurarea continutului Wikipedia si controlul blogerilor, le-a prezentat drept instrumente ideale prin care guvernul ar putea controla si influenta mai bine populatia controland informatiile pe care acestea le ofera publicului larg.

Dupa cel de al doilea razboi mondial atat Statele Unite cat si Uniunea Sovietica au dezvoltat departamente secrete ce aveau ca obiect de activitatea studiul hipnozei si al manipularii psihologice si gasirea de solutii pentru a aplica aceste metode in interesul statului si al activitatii serviciilor secrete.

In ultimii ani au iesit la iveala informatii declasificate despre metodele de interogare utilizate de CIA in timpul razboiului rece, metode ce foloseau tehnici de reeducare si spalare a creierului precum si tehnici hipnotice menite sa stoarca infomatii de la detinuti in timpul interogatoriilor.

Astfel a fost facut public programul MKULTURA lansat in 1953 ce folosea in mod experimental, pe detinuti, tehnici de spalare a creierului cu ajutorul electrosocurilor, al mesajelor subliminale, al drogurilor si al stresului continuu la care era supus detinutul prin abuzuri verbale si fizice.

In lucrarea „In Cautarea Candidatului Manciurian”, John Marks pune accentul pe eficienta hipnozei „hipnoza ofera atatea oportunitati pentru serviciile secrete incat nu poate fi ignorata de acestea”.

Desi controversate si blamate public pentru incalcarea intimitatii si a drepturilor omului, tehnicile de hipnoza au continuat sa fie folosite de serviciile secrete americane inclusiv in celebra de acum inchisoare de la Guantanamo, conform afirmatiilor unor soldati si detinuti care au trecut pe acolo.

Ceea ce este si mai socant insa este faptul ca nu doar serviciile secrete apeleaza la astfel de metode neortodoxe dar inca de la inceputul secolului trecut, marile companii au sesizat oportunitatile pe care hipnoza le ofera in materie de marketing astfel incat astazi, majoritatea spoturilor publicitare sunt condimentate cu mesaje subliminale si asocieri vizuale bine calculate astfel incat efectul lor sa fie maxim.

Nu gresim prea mult atunci cand spunem ca traim intr-o mare de mesaje si informatii ce au ca scop manipularea noastra, mai mult sau mai putin constient, mai mult sau mai putin eficient, dar fenomenul exista!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.