Scenariu socant

Care va fi finalul acestei perioade de criza economica si cum va arata lumea dupa terminarea crizei? Care vor fi noile reguli economice, politice si chiar sociale? Multi suntem tentati sa credem ca nimic nu se va schimba si totul va decurge ca si pana acum insa unii specialisti avertizeaza asupra faptului ca ne aflam in pragul unor mari schimbari iar scenariul lor este cu atat mai socant datorita faptului ca este cat se poate de plauzibil. Inca din 2008 au existat voci care au afirmat ca actuala criza economica a fost provocata intentionat, ca economia globala a zilelor noastre, sistemele si mecanismele economice, sunt mult diferite de cele din 1929 si prin urmare aceasta criza nu poate avea aceleasi cauze ca cea de acum 80 de ani.

Conform acestor voci actuala criza a fost provocata prin schimbarea legislatiei bancare in SUA in 1999 cand prin Glass Steagal Act, bancile au fost obligate sa acorde credite unor categorii sociale cu venituri reduse. Prin urmare riscul de supra-indatorare a populatiei a crescut foarte mult ca si riscul bancilor de a-si pierde banii. In mai putin de 10 ani inevitabilul s-a produs, populatia a cheltuit mai mult decat a putut plati si mai departe stim povestea. Cum economiile europene si nu numai sunt strans legate de economia americana, reactia a fost una in lant iar efectul il simtim cu totii.

Sub pretextul depasirii crizei economice (sau al luptei impotriva terorismului) regulile jocului incep sa se schimbe treptate, statul devine un jucator tot mai important pe piata economica (vezi nationalizarile produse in SUA si Europa in 2008-2009 pentru a salva de la faliment diferite banci sau companii). Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a spus-o limpede: „Ideea unei piete atotputernice fara interventii politice este o nebunie…. epoca autoreglementarii s-a terminat”, cu alte cuvinte este vremea ca statul sa aiba un rol tot mai important in economie, iar Hank Paulson, secretarul trezoreriei SUA a fost si mai transant „Capitalismul gol este terminat”.

Cu alte cuvinte capitalismul, asa cum il stiam noi, a fost un experiment ratat, e timpul pentru altceva. Poate nu ar fi atat de grav daca acest „altceva” nu ar semana atat de tare cu o intoarcere mascata la comunism. Deja sub pretextul luptei impotriva terorismului au fost reintroduse o serie de masuri care lezeaza in mod cert intimitatea persoanei, ma refer aici la ascultarea telefoanelor, introducerea actelor biometrice, renuntarea la confidentialitatea datelor bancare, etc. Mana parinteasca a statului (de fapt nu prea mai este vorba de stat ci de entitati trans-nationale in conditiile in care aceste masuri sunt luate la nivel aproape global) care mangaie crestetul individului tinde sa devina tot mai grea riscand sa-i striveasca teasta omului de rand.

Spre ce anume ne indreptam? Traim oare cu adevarat la rascrucea dintre doua epoci? Isi vor aminti oare copiii si nepotii nostri de perioada de „tranzitie” cu aceeasi nostalgie cu care am fost obisnuiti sa ne gandim noi la perioada interbelica (tot cam 20 de ani a durat si aceea iar cei care au trait-o au apreciat-o abia dupa ce a trecut) asa cum spunea cineva pe forum? Oare aceasta tranzitie de care ne grabeam sa scapam cat mai repede face in realitate trecerea de la comunism la ceva mai infiorator?

Vom trai si vom vedea…..

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.