Școala lui Moș Crăciun își deschide porțile

Evenimentul are loc pe 8 noiembrie. Școala lui Moș Crăciun este o locație a Satului Poveștilor, în localitatea Bughea de Sus, județul Argeș.

Copiii sunt întâmpinați de Moș Crăciun, într-o școală veche de peste 70 de ani, construită de săteni, care se strângeau la clacă pentru a avea un loc în care să își trimită copiii să învețe mai aproape de casele lor.

Ceea ce face specială această școală de tip Spiru Haret este faptul că într-una dintre săli se află o scenă din lemn. Acesta este locul în care copiii țineau serbările și în care se întâmplau întrunirile cele mai importante din sat, în urmă cu zeci de ani.

În cea de-a doua sală stătea doamna Învățătoare care preda simultan tuturor copiilor din ciclul primar. Tablele vechi, abecedarul de odinioară, hărțile, condeiul, cravata de pionier și multe alte elemente din Școala de pe vremea bunicilor le găsesc copiii astăzi la Școala Poveștilor, care peste iarnă se transformă în Școala lui Moș Crăciun.

Din luna noiembrie și până la Sărbătorile de iarnă, mii de copii vin aici să îl întâlnească pe Moș Crăciun, dar și să trăiască puțin din atmosfera Școlii de odinioară. Totul se întâmplă ca la o șezătoare, iar așa cum bunicii au făcut clacă în urmă cu 70 de ani pentru a construi acest loc, astăzi nepoții însuflețesc Școala și se adună pentru a decora turtă dulce și globulețe pentru pomul de Crăciun. Cu lacrimi în ochi, bătrânii în vârstă de 80 de ani care erau copii când se trudea la această școală, ne spun cât de dor le era să audă râset de copil în curte. De mai bine de 15 ani nu mai sunt copii care să învețe aici. Ca peste tot, au crescut, iar cei care mai sunt merg într-o singură școală de centru.

Milităm pentru această idee de a reda viața școlilor părăsite din România, iar această inițiativă a fost metoda noastră de a demonstra că școlile vechi nu trebuie lăsate să devină săli de jocuri, baruri etc.

Aproape fiecare comună ajunge să aibă pe raza sa o astfel de școală părăsită. Ce  bine ar sta fiecărui asemenea loc un muzeu al Satului, cu activități și acțiuni frumoase pentru copii.

Asta se întâmplă la Școala lui Moș Crăciun, se creează amintiri pentru o viață. Colecții de păpuși de porțelan, de mașinuțe, de minerale, de insecte, de jucării, de tehnică și alte obiecte interesante sunt expuse în tot spațiul și îi impresionează pe cei care trec pragul.

Moș Crăciun a făcut aici chiar și un atelier al spiridușilor, unde se lucrează intens. Curtea este amplasată în vârf de deal, într-un peisaj de poveste și este străjuită de unul dintre cei mai înalți brazi din zonă (aproximativ 15 m). Bradul este împodobit în fiecare an încă din luna noiembrie, iar dimensiunea lui permite să fie zărit de la câțiva km distanță.

Întreg tărâmul este unul de poveste, iar timpul se oprește în loc aici pentru fiecare suflet care trăiește copilăria.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.