Sectorul regenerabil se teme de faliment

Producătorii din sectorul regenerabilelor vor intra în faliment, iar România va pierde mii de MW instalaţi dacă Guvernul nu decide să renunţe la supraimpozitarea câştigului pe tranzacţie, susţin organizaţiile din sector.

„RWEA – Asociaţia Română pentru Energie Eoliană şi PATRES – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania fac un apel public către Premierul României, Dl. Nicolae Ciucă, să aprobe noua Ordonanţă de Urgenţă doar cu modificări în modul de calcul a contribuţiei de solidaritate datorate de operatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică pe piaţa angro: Domnule Prim-Ministru, avem nevoie de fiecare MW instalat în capacităţile de energie regenerabilă pentru a face faţă acestei crize”, au transmis reprezentanţii acestor organizaţii.

RWEA, reprezentând o putere instalată în România de 3 GW de energie eoliană, deţinută de companii precum CEZ, Enel, Engie, EDP ş.a. în urma unor investiţii de peste 5 miliarde de euro şi în acelaşi timp dezvoltatori şi furnizori de servicii conexe acestei industrii, împreună cu PATRES, care cuprinde 109 membri, producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW şi investiţii în România de peste 2,7 miliarde euro, solicită imperios premierului Nicolae Ciucă să nu aprobe măsuri care distrug investiţii şi periclitează existenţa capacităţilor de producţie de energie din surse regenerabile, de care România are nevoie mai mult decât oricând în perioada de criză actuală, se arată în comunicatul celor două organizaţii.

Potrivit sursei citate, păstrarea formulei de supraimpozitare, respectiv supraimpozitarea la câştigul pe tranzacţie, stabilite în proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, va forţa producătorii din surse regenerabile să-şi închidă capacităţile de producere a energiei.

„Rezultatul imediat va fi unul dezastruos: regenerabilii vor intra toţi în faliment, iar România va pierde din capacitatea de a produce energie ieftină, curată şi bazată pe resurse autohtone”, se menţionează în document.

Într-o scrisoare transmisă Premierului României, Nicolae Ciucă, RWEA şi PATRES au semnalat că, potrivit prevederilor legale privind tranzacţiile cu livrare fizică, industria energiei regenerabile, cu excepţia producătorilor mici, comercializează energia electrică produsă exclusiv pe platformele centralizate operate de OPCOM. Din cauza constrângerilor impuse în anii anteriori, de cadrul de reglementare total advers industriei care a prevăzut doar produse cu cantitate orară constantă, cât şi de specificul tehnologiei care este prin natura ei fluctuantă si variabilă, pot conduce la situaţia în care ei au semnat un contract bilateral pe termen lung la o cantitate orară fixă. Iar când resursa nu este disponibilă, producătorii de energie din surse regenerabile sunt constrânşi să îşi umple golul de profil prin achiziţia de energie din PZU.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.