SEO – aspecte de baza

Ai deja un site insa numarul de vizitatori este mic iar in consecinta clientii finali sunt si mai putini sau chiar inexistenti? Nu e cea mai ideala situatie, nu? Prin urmare ce ar fi de facut?

In primul rand ar trebui sa inveti un termen nou: SEO (Optimizarea Pentru Motoarele de cautare), optimizare ce se poate imparti in doua doua mari categorii si anume: On site SEO si Off site SEO.

Pe intelesul tuturor, optimizarea unui site cuprinde doua aspecte: optimizarea interna (on site SEO) si externa (Off site SEO). Prin optimizare interna se intelege tot ce este legat de design, aranjarea in pagina, structura linkurilor si tot ce tine de site-ul nostru, pe cand optimizarea externa se leaga in principal de linkurile obtinute de site-ul nostru pe alte site-uri (directoare web, schimb de linkuri, etc).

Ce trebuie sa stim insa despre acest mi(s)tic SEO? In primul rand trebuie precizat faptul ca SEO-ul se face in baza unor cuvinte cheie. Iar rezultatul „SEO-ului”, daca pot sa spun asa, este de a pozitiona siteul cat mai sus posibil (de preferinta pe prima pagina) in motoarele de cautare, atunci cand sunt folosite in cautare cuvintele cheie.

Da’ de facem cu aceste cuvinte cheie? Pai le stabilim! Usor de zis, insa nu atat de usor de realizat.

Inainte insa de a le stabili trebuie sa intelegem ce sunt aceste cuvinte cheie?

Sunt cuvintele dupa care tu presupui ca publicul tinta te va cauta in motoarele de cautare (ne vom axa pe Google deoarece e cel mai folosit). Cuvintele cheie sunt de regula grupuri de cuvinte doarece nimeni nu cauta ceva pe Google folosind un singur cuvant.

Dar cum cauta lumea pe Google, si mai ales publicul tau tinta? Si cum te poate gasi?

In mod normal lumea te poate gasi in doua moduri:

– cautand termeni generali, de ex: retete culinare sau download free porn. Banuiesc ca ai inteles idea.

– sau cautand ceva specific, mai exact un produs anume, de ex: Coca Cola 2.5L sau Macheta auto Bburago Mercedes Benz 300 SL (1954).

Optimizarea (SEO) se face in general pentru prima categorie de cuvinte cheie, ceea ce reprezinta termeni generali, deoarece imagineaza-ti cat de imposibil ar fi sa faci SEO pentru un magazin online cu mii de produse… ar insemna sa faci SEO pentru mii de cuvinte cheie corespunzatoare fiecarui produs ceea ce e imposibil. Acest tip de SEO (pentru termeni specifici/produse) se face practic singur si depinde foarte mult de calitatile de SEO ale platformei folosite si in acelasi timp de Denumirea si Descrierea produselor care trebuie a fi clar si fara greseli.

Incepem asadar cu prima categorie de SEO:

1. On site SEO
Dupa cum ii spune si numele, e vorba despre optimizarea continutului. Intr-un magazin online, in proportie de 99%, continutul este reprezentat de produse: descrierile, denumirile acestora, plus comment-urile si review-urile lasate de clienti. De exemplu daca unul dintre cuvintele cheie este “jucarii pentru copii”, atunci acest cuvant cheie trebuie mentionat in mod repetat (insa fara a exagera) in descrierea produselor sau se poate practica strategia de a lasa cateva commenturi sau reviews la produse cu aceste cuvinte cheie, ca si cum ar fi comentat deja clientii. E un mic truc de SEO.

Continutul desigur trebuie sa fie unul de valoare iar pentru cei mai putin experimentati in ale scrisului, va recomandam sa apelati cu incredere la servicii de copywriting. Un continut original si in acelasi timp optimizat pentru cuvintele cheie conteaza foarte mult.

2. Off site SEO
E al doilea tip de SEO. Aici vorbim despre promovarea siteului folosind cuvintele cheie stabilite prin:

– adaugarea site-ului in principalele motoare de cautare folosing serviciul lor web de Webmaster Tools.

– schimb de linkuri cu siteuri cu PR cat mai mare pe cat posibil.

– adaugarea site-ului in directoare web.

– crearea de conturi pe forumurile de specialitate si adaugarea unei Signature care sa link-uiasca, cuvintele cheie catre site.

– crearea de bloguri fantoma cu idea de postare a unui articol de 3-4 ori pe saptamana, articole in care isi vor face prezenta cuvintele cheie ce vor fi linkuite la site, creand astfel back links pentru a mari importanta siteului pentru motoarele de cautare. E o practica nu tocmai agreata de motoarele de cautare, dar care functioneaza daca nu se abuzeaza de linkuri.

– plasarea de commenturi la articole pe bloguri si siteuri din domenii similare utilizand ca website, linkul catre site.

– crearea si actualizarea conturilor in retele sociale (facebook, hi5, twitter, linkedin etc.).
– adaugarea siteului si linkuri ale acestuia (cum ar fi linkuri catre cele mai bine vandute produse sau categorii de produse) in siteurile de social bookmarking.

Realizand in mod repetat aceste proceduri se asigura un SEO de calitate iar asta se va reflecta in numarul de vizite pe site care va fi din ce in ce mai semnificativ sporind astfel sansele de a transforma un simplu vizitator in client final. Noi oferim clientilor nostri un abonament de online marketing in acest sens iar daca esti interesat, te rugam sa ne contactezi.

Un alt mijloc prin care iti poti aduce vizitatori pe site, deci potentiali clienti este prin Pay Per Click cum ar fi Google Adwords sau Facebook Ads. Acestea nu functioneaza intotdeauna insa sunt cazuri in care dau rezultate bune. Depinde de domeniul in care activezi si ce fel de public tinta urmaresti.

In cazul unui buget de marketing mai consistent se poate opta si pentru afisarea de bannere platite pe portaluri sau site-uri vizitate de potentialii tai clienti. Desigur sunt si alte metode de online marketing care se inmultesc odata cu cresterea bugetului de marketing, iar daca va fi cazul vom putea continua aceasta discutie si personal.

Cu stima,
Dragos Cristian

ink9marketing@gmail.com

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.