Serviciile de contabilitate, o afacere in sine

Conform legislatiei in vigoare, toate firmele din Romania (fie ele S.R.L.-uri sau S.A.-uri), sunt obligate sa apeleze la servicii de contabilitate pentru o cat mai buna transparenta in relatia cu autoritatile fiscale.

Dar ceea, ce pentru unii poate fi o tinichea legata de coada, pentru altii poate fi o adevarata oportunitate de afaceri.

Asa au gandit in 2005 si Cristina Petac si Florina Mateescu, cand s-au decis sa deschida impreuna o firma de contabilitate cu sediul intr-un apartament.

Au trecut de atunci mai bine de 10 ani si cele doua nu au regretat o clipa decizia luata. Acum au in jur de 60 de clienti fideli cu care lucreaza lunar, 7 angajati, un sediu nou si o cifra de afaceri care trece de 100 000 de euro pe an.

De ce ai nevoie pentru a putea fi contabil?

In primul rand de studii superioare de specialitate in domeniul economic (exista inclusiv facultate de contabilitatecontabilitate in cadrul ASE-ului).

In al doilea rand trebuie obtinuta licenta, care iti da dreptul de a practica aceasta activitate, de la Corpul Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania (CECCAR). Acest al doilea pas se realizeaza in urma unui curs si a promovarii unui examen, dar si a platii taxelor de curs si de examen aferente, taxe care insumate se ridica la aprox. 2 000 lei.

Dupa aceste jaloane ai doua variante: fie sa lucrezi intr-o firma de contabilitate ca angajat, fie sa iti faci propria ta firma. Pentru aceasta a doua varianta va trebui sa mai scoti niste bani din buzunar, ceea ce va ridica investitia initiala intr-un astfel de business la aprox. 1 000 de euro.

La acesti bani se adauga si o taxa anuala de 400 lei pe an catre CECCAR..

Insa investitia poate deveni rapid una profitabila pentru ca dincolo de cheltuielile de mai sus, o firma de contabilitate nu necesita cheltuieli semnificative, activitatea putand a fi desfasurata foarte bine si dintr-un apartament (de fapt marea majoritate a contabililor independenti lucreaza de acasa).

Veniturile, ca in orice business, depind bineinteles de volumul de munca sau mai corect spus de numarul de clienti.

Preturile variaza in functie de complexitatea serviciile, pentru ca una e sa tii contabilitatea unui client cu o firma inactiva, si alta e contabilitatea unei firme mari, cu o cifra de afaceri de zeci de mii de euro pe luna.

Pentru inceput un venit lunar de cateva sute de euro este un targhet realist si accesibil. Pe masura ce capeti experienta, castigi notorietate si iti va fi tot mai usor sa gasesti clienti.

Bineinteles ca pentru gasirea clientilor va fi nevoie de ceva munca de promovare care poate insemna orice de la anunturi in ziarul de mica publicitate pana la promovarea online pe site-uri de specialitate unde clientii te pot gasi cu usurinta printre prestatorii de servicii de contabilitate din Bucuresti (sau oricare ar fi localitatea in care iti desfasori activitatea).

Din pacate pentru unii si din fericire pentru altii, serviciile de contabilitate nu sunt un business pentru oricine.

Dincolo de conditiile eliminatorii impuse de legislatie (pe care le-am prezentat succint la inceputul articolului), contabilitatea cere anumite abilitati practice care nu sunt tocmai la indemana oricui dar mai ales cere putere de munca si rezistenta la stres.

Pasiunea pentru cifre si bune abilitati analitice, sunt esentiale pentru succesul in acest domeniu. Practic este genul de afacere care depinde in proportie de 90% de factorul uman.

Cu alte cuvinte vei fi singurul responsabil atat de succesul cat de eventualul insucces al business-ului.

Chiar daca din punct de vedere financiar acest gen de activitate economica nu necesita un efort financiar iesit din comun, riscurile sunt destul de mari.

Vorbim aici in special de consecintele care decurg din eventualele erori de contabilitate, consecinte care din punct de vedere legal se rasfrang asupra vinovatului, adica a contabilului.

Fiind vorba de cifre, erorile aritmetice pot sa apara cu usurinta atunci cand este calculat un impozit sau anumite cheltuieli si incasari.

Una peste alta insa, potentialul afacerii depaseste cu mult eventualele riscuri, dar numai pentru cei care sunt nascuti pentru contabilitate.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.