Strategii de investitii pe piata imobiliara
Ce faci cand vrei sa cumperi o proprietate dar nu ai suficienti bani in mana pentru a incheia tranzactia?
O cumperi cu banii altora! Ar putea fi raspunsul pe care l-ar da un investitor versat pe piata imobiliara.
Iata in continuare cateva strategii de investitii folosite de investitorii profesionisti.
Afla dupa ce reguli se ghideaza pentru a gasi cele mai profitabile achizitii si cum investesc fara sa-si puna in pericol toate resursele financiare.
Bineinteles ca cel mai simplu e sa platesti cu banii jos, dar daca nu ii ai sau daca vrei ca din aceeasi suma economisita sa cumperi nu una ci doua sau trei proprietati, exista si alte metode creative:
Ratele
Cea mai la indemana dintre acestea este achizitionarea in rate. Se discuta cu vanzatorul si se ajunge la o intelegere privind plata esalonata.
Se poate apela si la un credit bancar insa intelegerea directa cu vanzatorul proprietatii imobiliare te poate scuti de comisioane si alte neplaceri bancare.
Ideea unei asemenea strategii este ca odata ce intrii in posesia proprietatii, o inchiriezi si urmeaza sa iti platesti ratele din chirie, astfel tu ramai si cu banii in buzunar, si cu proprietatea care se plateste singura.
Este un sistem de investitie imobiliara care se practica dar care necesita multa atentie, alergatura si bune calitati de negociator.
Asocierea
Schema acestei strategii este urmatoarea: nu ai suficienti bani pentru a face o investitie dar te asociezi in acest sens cu cineva care are capitalul necesar devenind coproprietar.
Asociatii sunt de regula amici sau membri ai familiei, insa la fel de bine pot fi si mentori, investitori de succes.
E mult mai usor sa obtii succesul daca te asociezi cu oameni de succes, care stiu deja drumul…
Proprietati subevaluate
Toata lumea spera sa cumpere ieftin si sa vanda scump, dar nu multi reusesc asta.
Pentru a te numara printre norocosi, trebuie sa stii sa vezi aurul, acolo unde altii nu vad decat un morman de gunoi.
Proprietatile vechi, darapanate si prost intretinute pot fi afaceri foarte profitabile daca reusesti sa le cumperi la un pret mic, iar apoi sa le cresti substantial valoarea.
Un rol important il joaca si vanzatorii, mai ales daca au nevoie urgenta de bani si nu tin la pret.
Cresterea valorii unei proprietati se poate realiza prin reparatii si puneri la punct dar si prin transformari radicale sau prin profitarea de o pozitie strategica (daca langa ea se construieste un mall, o scoala, o institutie, o artera comerciala etc.).
Aceasta strategie necesita mult fler si viziune.
Contracte de intretinere
Multe familii cu posibilitati materiale reduse, viseaza sa intretina niste batrani in schimbul locuintei. Dar de ce nu ar putea fi asta si o strategie de investitii imobiliare?
Conditiile pot varia mult, de la intretinere pana la sfarsitul vietii vechiului proprietar, pana la diverse alte variante, cum ar fi plata unei sume de bani urmata de intretinere, achitarea serviciilor de azil, angajarea unui asistent personal la domiciliu, completata la nevoie cu un schimb imobiliar si diverse alte intelegeri, legalizate la notar.
Desi in comparatie cu bursa, investitiile pe piata de capital sau alt tip de investitii, imobiliarele sunt cele mai sigure si mai stabile, asta nu inseamna ca piata imobiliara nu are riscurile ei.
Daca nu esti atent, nu ai viziune si nu ai un plan solid pentru recuperarea investitiei, risti sa transformi un vis frumos intr-un cosmar real.
Brandom Turner, un investitor american mediu in domeniul imobiliarelor, ce detine cateva zeci de proprietati, isi dezvalui propriul plan pe care il pune in aplicare ori de cate ori face o noua achizitie.
Va puteti inspira din el…
Atunci cand Brandom e pe cale sa cumpere un nou imobil, isi face urmatoarea schita:
- Sa fie o locuinta pentru o familie
- Sa genereze un flux monetar spre buzunarele lui de 200$ pe luna (din inchiriere) dupa ce sunt platite taxele, intretinerea si alte cheltuieli
- Sa o obtina la un pret ce reprezinta 80% din valoarea ei reala
- Proprietatea sa isi poata creste valoarea cu 10% dupa primul an (nu e atat de greu precum pare, adaugarea unei izolatii, a unei tocarii noi sau amenajarea unui gazon, pot fi solutii ideale in acest sens).
Daca imobilul indeplineste conditiile de mai sus, Brandom devine interesat de el, daca nu, trece mai departe.
Desi in prezent multi sunt speriati de scaderea preturilor la imobiliare, in realitate aceasta scadere este absolut naturala.
Pe o piata libera preturile la imobiliare cresc pentru un interval de 10-15 ani, pentru ca apoi sa scada din nou, dupa care ciclul se reia (la fel ca pretul aurului sau al altor obiecte de investitii).
Pe piata romaneasca evolutia a fost putin atipica in sensul ca perioada de boom imobiliar a fost anormal de mare (din 1990 pana in 2009, aproape 20 de ani). Acest fapt s-a datorat celor 45 de ani de comunism in care preturile la imobiliare au fost tinute pe loc in mod artificial.
Perioada de scadere a preturilor la proprietati, cea pe care o traversam acum, este ceva neobisnuit pentru romani, fapt pentru care multi actori de pe aceasta piata au intrat in panica si tind sa reactioneze mai mult emotional decat rational.
In realitate insa, aceasta este perioada marilor lovituri pe termen lung pentru cei care dispun de capital si sunt pregatiti pentru investitiile in acest sector.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.