Strategii pentru Cresterea Profiturilor

In aceste vremuri de criza cand multe afaceri dau faliment, locurile de munca se inchid iar stabilitatea financiara a multor familii este grav afectata, cresterea profiturilor este un deziderat vital atat pentru firme cat si pentru persoanele fizice, adica pentru omul de rand.

Cresterea profiturilor

In randurile de mai jos vom trece in revista cateva strategii pentru cresterea profiturilor, mici sfaturi si sugestii atat pentru afaceri cat si pentru finantele personale sau activitatea familiala, care va pot ghida in acest sens.

Formula simpla a profitului se reduce la : Protit = Venituri – Cheltuieli. Prin urmare cresterea profiturilor se poate realiza prin doua cai: fie crestem veniturile, fie scadem cheltuielile.

Stetegii din ambele categorii sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Pentru firme

In cazul firmelor, cresterea profiturilor este strang legata de management si strategia de marketing.

O altefel de promovare. Se stie de cand lumea ca reclama este sufletul comertului insa reclama costa. Vrem sa vindem mai mult insa pentru asta trebuie sa cheltuim mai mult cu promovarea. In conditiile actuale de criza, s-ar putea ca aceasta abordare sa nu fie tocmai cea mai potrivita. Si atunci trebuie sa cautam o forma de promovare mai ieftina si mai eficienta.

Aici depinde foarte mult de natura afacerii respective de aceea ne vom rezuma doar la cateva aspecte generale. De exemplu putem pune accentul pe reclama online targhetata pe un segment de piata bine definit, iesim mult mai ieftin decat daca apelam la reclama in mass-media clasica (radio, ziare, etc.)

Promovarea catre proprii clienti. Acolo unde este cazul, putem prezenta propriilor clienti si alte produse si servicii, mai mult sau mai putin apropiate decat cele pe care tocmai le-au cumparat. De exemplu, daca avem un magazin de reparatii, la sfarsit putem inmana clientului un fluturas in care ii prezentam oferta noastra largita, chiar daca el si-a reparat doar masina de spalat, sa zicem, ii putem prezenta si oferta de reparat frigidere, computere, etc. Sau in cazul unui magazin de bicilete, ii putem livra produsul alaturi de un fluturas in care ne prezentam si serviciile de reparatii bicilete.

Din moment ce clientul a cumparat de la noi, este probabil sa fie interesat si de alte produse sau servicii, mai ales daca este vorba de intretinerea sau mentanta produsului respectiv. Aceasta strategie actioneaza atat inspre diminuarea costurilor (necesare unei reclame agresive) cat si spre cresterea veniturilor.

Largirea gamei de produse/oferte. Daca nu am facut-o deja, ar fi cazul sa ne gandim la imbogatirea ofertei. De exemplu daca avem un local poate nu ar fi o idee rea sa punem in interior si o masa de biliard sau o masina de jocuri mecanice, inseamna un plus de optiuni pentru clienti si un plus de venituri pentru noi. Daca avem o brutarie nu ar strica sa vindem si prajituri, fursecuri si alte produse in afara de paine si exemplele ar putea continua.  Aceasta strategie are ca obicetiv cresterea incasarilor, adica a veniturilor, element esential din ecuatia profitului.

Reinventarea ofertei. Intr-o economie in scadere, cand puterea de cumparare se prabuseste, clientii sunt tot mai atenti la pret. Multe afaceri sunt astfel nevoite sa se adapteze. Scaderea pretului poate fi solutia salvatoare in unele cazuri pentru cresterea veniturilor si implicit a profitului. Uneori mai ieftin pentru mai multi poate insemna mai multe vanzari decat mai scump pentru mai putini. Aceasta strategie functioneaza mai ales in cazul prestatorilor de servicii. In cazul in care vindeti servicii si produse sau doar produse sau anumite pachete combinate, puteti apela sa scaderea pretului proportional cu scaderea calitatii.

Daca pana acum clientii isi permiteau sa apeleze la un pachet de servicii complexe la un pret de…. sa zicem 1000 lei, acum poate ar fi momentul sa reduceti costul la 500 dar si complexitatea serviciilor sa scada simtitor. Poate multi ar prefera sa apeleze la pachetul mai mic in locul celui de 1000 lei.

Eliminarea cheltuielilor inutile. Aici intra o serie de masuri de economisire pe care orice firma le poate face in limitele specificului sau. De exemplu puteti renunta la serviciile neesentiale: telefoanele decontate ale angajatilor, limitarea deplasarilor decontate, restructurari de personal, inlocuirea hartiei cu pastratea evidentelor si a facturilor online, amanarea unor lucrari de renovare, un consum de electricitate mai mic si asa mai departe.

Aceste strategii pot fi combinate intre ele, pot fi adaptate cu usurinta la specificul oricarei afaceri si sunt relativ usor de pus in practica atat in cazul unor corporatii mari cat si in cazul unor afaceri conduse de un singur om.

Pentru persoane fizice

Daca mai sus am vorbit de strategii pentru crestere profiturilor in cazul firmelor, sa vedem care ar fi strategiile pentru crestere profiturilor in cazul persoanelor fizice.

Ca si in cazul firmelor acestea se reduc la doua mari categorii:

1. Cresterea veniturilor. Aici poate fi vorba de un al doilea job, inceperea unei mici afaceri la domiciliu, inchirierea unui imobil pe care nu il folositi sau a unei parti din imobilul in care aveti domiciliu (desigur, in limita spatiului disponibil), mici investitii personale, etc.

2. Scaderea cheltuielilor. Aici intra o serie de metode de economisire, renuntarea la cheltuielile neesentiale (abonamente telefonice in plus, pachete servicii de cablu prea mari, raritul meselor in oras etc.), exercitiul de a economisi lunar o anumita suma (puteti antrena toti membrii familiei in acest proces), lichidarea cardurilor de credit, scaparea de datorii, cultivarea gradinei cu legume si fructe si multe altele despre care am vorbit si vom mai vorbi pe larg si in alte articole.

In concluzie, schimbarea obiceiurilor si a actiunilor noastre poate avea un efect decisiv asupra cresterii veniturilor, fie ca este vorba de afaceri, fie ca este vorba despre viata financiara personala a fiecaruia dintre noi.

Daca aveti si alte idei sau strategii pentru cresterea profiturilor, nu ezitati sa le dezvoltati in comentariile de mai jos.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.