Tendinte in industria luxului

Industria luxului este strans legata de evolutia generala a economiei, la urma urmei, luxul fiind mai degraba un moft decat o necesitate si de aceea primele taieri din bugetul familiei, vizeaza tocmai acest sector (fie ca vorbim aici de bijuterii, cosmetica, parfumuri, etc.).

Acest lucru este valabil atat in Romania cat si pe oricare alte piete afectate de criza iar acesta realitate nu avea cum sa nu se resimta si in incasarile celor care ofera bunuri si servicii din categoria de lux.

Prin urmare ar trebui sa spunem ca industria luxului este sectorul cel mai afectat de criza in acest moment, insa realitatea este mult mai nuantata si iata de ce.

In timp ce America, Europa si o buna parte din lume este afectata de criza, in cealalta jumatate lucrurile stau cu totul altfel. In asanumitele tari emergente precum China, Rusia, Turcia, Brazilia, Africa de Sud, etc., piata bunurilor si a serviciilor cunoaste o explozie fara precedent, tinand pasul cu ultimele tendinte europene in materie de lux.

Tot mai multe familii din aceste tari (in general familii tinere, dinamice, care detin afaceri mici si mijlocii) au inceput sa urce pe scara sociala si sa isi doreasca un standard de viata occidental, asa cum pana acum au vazut doar la TV.

Stilul de viata vestic a cucerit rapid societatile asiatice sau euro-asiatice, de la street fashion pana la automobile, sport, tehnologie de varf sau chiar fizionomie (tot mai multe chinezoaice solicita operatii estetice care sa le estompeze trasaturile asiatice si sa le apropie de rasa caucaziana).

In aceste conditii o serie de branduri de lux si-au facut intrarea pe piete noi precum China, India sau Rusia. Daca in trecut consumatorii de lux din aceste tari erau foarte putini si trebuiau sa calatoreasca in Europa, la Paris, Milano sau Londra pentru a-si cumpara produse exclusiviste, „de firma”, astazi a devenit rentabil pentru brandurile de lux sa-si deschida reprezentante in aceste tari datorita cererii tot mai mari pentru astfel de produse.

Made in Europe sunt produse foarte cautate pe pietele asiatice pentru ca aceasta sintagma e asociata automat cu calitatea (cam la fel cum „made in China” e asociat cu „ieftin dar prost”, de unde si termenul de chinezarie). Chiar daca asiaticii ne iau banii cu produsele lor ieftine, slabe dar multe, cu siguranta ca stiu sa aprecieze calitatea europeana, iar acest lucru se vede cel mai bine la produsele de lux. In timp ce consumatorul european saraceste, cel asiatic incepe sa devina tot mai rafinat.

Asa se face ca in anii de criza 2008-2011, cererea de lux a scazut foarte mult pe piata europeana si americana dar a crescut foarte mult pe cea chineza, rusa ori araba. Astfel ca la nivel mondial a existat un soi de echilibru la nivel de industrie a luxului.

In 2010 consumatorii europeni de produse de lux au reprezentat 21% din piata mondiala pe cand cei chinezi 25% iar aceste statistici vorbesc de la sine.

O alta tendinta care se observa la nivel planetar in ultimii ani, este diversificarea ofertelor exclusiviste, acum lux nu mai inseamna doar un ceas Rolex sau un iaht ci exista vacante de lux, conditii de calatorie de lux clasa business, reviste exclusiviste pe diverse niste, de la ponturi de machiaj pana la stiri financiare de prima mana, machiaje de lux, masaje si saloane de infrumusetare cu tratamente costisitoare care nu sunt la indemana oricui si asa mai departe.

Gusturile exista dar uneori se mai si creaza iar creare de noi gusturi in aceasta industrie poate fi o activitate foarte profitabila pentru cei care stiu sa creeze si sa intretina aceste extravagante.

In concluzie putem afirma ca piata bunurilor si a serviciilor de lux nu face decat sa urmeze tendintele globale ale economiei si sa urmeze traseul banilor. Polii economici ai lumii par sa se inverseze iar odata cu ei si cererea pentru produse exclusiviste. China si restul tarilor emergente sunt pe cale sa detroneze Europa Occidentala si SUA iar industria luxului nu este decat un indicator al acestui fenomen.

Globalizarea, diversificarea si consolidarea sunt principalele tendinte ale industriei luxului: globalizare pentru ca Louis Vuitton, Rolex si alte branduri de lux sunt apreciate din SUA pana in Japonia si Australia, diversificare pentru ca luxul cuprinde o gama larga de bunuri si servicii (de la masini pana la machiaj sau conditii de cazare) si consolidare pe pietele tarilor emergente, urmatoarele mari consumatoare de lux dupa detronarea traditionalelor piete din Europa si SUA.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.