Tot Ce Trebuie Să Știi Când Cumperi Un Ceas Automatic

image001Înainte de cumpărarea unui ceas automatic este necesar să înțelegi principalele lui caracteristici și motivele pentru care o astfel de investiție este de dorit. Există o diferență clară între ceasurile automatice și celelalte tipuri, precum cele quartz sau mecanice. Noi vă vom prezenta o listă de întrebări frecvente la care vom răspunde pentru a te ajuta pe tine să faci o decizie pertinentă.

Cum funcționează un ceas automatic?

Ceasurile automatice au apărut la începutul secolului XX și au devenit din ce în ce mai populare deși nu se numără printre acele ceasuri ieftine cu baterie. Vorbim aici atât despre modelele fabricate de companii consacrate cât și de cele mai puțin cunoscute de publicul larg. În esență, un ceas automatic are la bază un mod de funcționare similar cu cel al unui ceas mecanic.

Angrenajul arată la fel, singura diferență constând în faptul că arcul ceasului este armat, adică are o componentă suplimentară care se numește rotor, rolul lui fiind acela de a transforma mișcarea rectilinie pe care mâinile tale o realizează în mod obișnuit, într-una de rotație necesară pentru armarea ceasului.

Practic, cheița manuală a unui ceas mecanic obișnuit pe care o răsuceai periodic a fost înlocuită de acest rotor. Acest lucru îți permite să întorci ceasul o singură dată, și anume atunci când îl pui pentru prima oară la mână, iar rotorul respectiv se va ocupa de “încărcarea” periodică a ceasului pe care trebuia să o faci manual la un ceas mecanic simplu.

Cât costă un ceas automatic?

Deși  nu sunt considerate chiar ceasuri ieftine, poți găsi modele automatice chiar la un preț de 150 RON dar cele de calitate care să se și încadreze în bugetul unui om obișnuit costă cel puțin 200 RON. Acestea au de obicei un design deosebit datorită carcasei de tip skeleton. Aceasta transformă mecanismul propriu-zis al ceasului într-un element de atracțiedeoarece îl poți vedea printr-un geam transparent rezistent la zgârieturi și lovituri minore.

Ce caracteristici suplimentare pot avea ceasurile automatice?

De regulă, cu cât un ceas are mai multe opțiuni extra, cu atât costă mai mult, lucru care se aplică și în cazul ceasurilor automatice. Ele pot avea ecrane suplimentare care oferă detalii despre dată, zilele săptămânii, sau chiar faza curentă a lunii (da, este vorba despre satelitul natural al Pământului).

Ceasul mai poate avea cadrane suplimentare specifice cronografelor pentru funcția de cronometru, sau un cu totul alt ceas care să indice ora corespunzătoare unui alt meridian. Cadranul poate avea un tahometru, și anume o ramă rotativă care-ți dă posibilitatea de a calcula viteze și distanțe.

Există de asemenea ceasuri automatice cu alarmă. Această funcție este ceva banal pentru niște ceasuri ieftine cu baterie, dar ceva cu totul special pentru un ceas mecanic. Se folosește un mic clopoțel sau un alt fel de sistem mecanic care crează vibrații. Tourbillonul, un sistem pentru îmbunătățirea preciziei, este o dotare de lux, dar destul de căutată de iubitorii de ceasuri automatice.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.