Ungaria are nevoie de patru ani pentru a se decupla de petrolul rusesc
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a semnalat miercuri că, pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro, o cifră mult inferioară celei de 18 miliarde euro la cât a evaluat luni costul transformării structurii energetice a Ungariei, relatează agenţia EFE.
„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul în Comisia Economică din Parlamentul ungar.
Această sumă este mult inferioară celei pe care chiar Szijjarto o avansase luni.
„Comisia Europeană (CE) a creat o problemă şi ungurii speră să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, a spus el luni.
Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care îl pregăteşte Comisia Europeană pentru Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina, argumentând cu ridicatul cost pe care îl va presupune această măsură pentru economia sa, din cauza dependenţei energetice ridicate de Rusia.
CE şi Ungaria nu au ajuns până acum la un acord privind sprijinul Ungariei legat de sancţiuni, care trebuie aprobate în unanimitate de partenerii comunitari.
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia, statele UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina de la începutul războiul declanşat de Rusia, vor beneficia de o finanţare europeană de 248 de milioane de euro, a anunţat miercuri într-un comunicat Comisia Europeană.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.