Zona de nord, marul discordiei intre proprietari si municipalitate
Ca Bucurestiul s-a extins si se extinde spre nord, nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni, problema e ca se extinde mai repede si mai haotic decat poate primaria generala sa controleze lucrurile.
Si astfel apar blocaje ca cel din Cartierul Padurea Baneasa.
„Cartierul” exista doar pe hartie, deoarece in realitate este un imens camp viran, plin de santui, gunoaie si maracini, cu cate o constructie izolata ici si colea, dar cu mii de proprietari care asteapta de ani de zile aprobarea unui PUZ ce le-ar permite sa-si construiasca in mod legal locuintele.
Cum s-a ajuns aici?
Problema este una delicata si incalcita.
Proprietarii par a fi prinsi intr-un duel intre primarii, mai exact intre cea a sectorului 1 care ii sustine, si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care le respinge sistematic PUZ-ul.
Lipsa unui Plan Urbanistic Zonal, care nu permite sistematizarea zonei, incurajaza depozitarea ilegala a gunoiului si molozului (proprietarii se plang de faptul ca masini din tot Bucurestiul vin special in zona pentru a arunca ilegal mormane de deseuri si moloz pe terenurile lor) duce la poluarea si degradarea mediului inconjurator.
In loc sa isi vada gata casele cu gradina si vedere la padure, la care au visat, multi dintre cei care au cumparat pamant aici s-au trezit proprietarii unor terenuri pline cu buruieni si mormane de gunoi.
In aceasta situatie sunt cateva mii de persoane care au cumparat terenuri in aceasta zona, in speranta ca isi vor putea intemeia un camin aproape de padure, departe de haosul si poluarea centrului.
Insa acest vis s-a transformat intr-un cosmar al asteptarii si intr-un razboi al nervilor.
Pe deoparte Primaria Sectorului 1, de care apartine zona cu pricina, in frunte cu primarul Andrei Chiliman, a venit in sprijinul proprietarilor si a intocmit un Plan Urbanisic Zonal (PUZ) care sa permita proprietarilor sa ridice constructii si sa se demareze planuri de urbanism privind conectarea acestei zone la restul capitalei.
Proiectul cuprinde zona delimitata de strazile Soseaua Odaii, DN1, DN1A, Sisesti si Padurea Baneasa, in total o suprafata de 734 ha.
Aici sunt prevazute sa se construiasca 30 000 de locuinte, cladiri de institutii, piete, spatii comerciale, cladiri de birouri, drumuri de acces, lucrari de racordare la utilitati, precum si continuarea Magistralei 4 de Metrou, pe directia Parc Bazilescu – lacul Straulesti.
Proiectul PUZ-ului a fost intocmit si depus dar aprobarea necesara din partea CGMB se lasa asteptata.
Argumente pro si contra
Astfel, avem pe deoparte asociatia de proprietari (Asociatia Cartier Padurea Baneasa) si Primaria Sectorului 1, pe de alta parte – CGMB (reprezentat in aceasta situatie de doamna Manuela Popescu, presedinta Comisiei de Urbanism).
Argumentele impotriva actualului proiect urbanistic, ridicate din partea CGMB de catre Manuela Popescu, sunt mai degraba subiective, mai ales ca in trecut isi arata disponibilitatea si ii asigura pe proprietari ca va da unde verde proiectului.
E adevarat, in acea vreme nici Chiliman nu parasise inca PNL-ul, partid din care face parte si doamna Popescu…
Ultimul episod din acest meci de ping-pong, intre Primaria Sector 1 si proprietari pe deoparte, si CGMB pe de alta parte, a avut loc in 28 octombrie 2013 si s-a soldat cu o a 3 a respingere a PUZ-ului din partea consilierilor primariei generale.
Proiectul a fost respins cu 9 voturi pentru si 18 abtineri, in conditiile in care doar 27 de consilieri din cei 42 cati erau initial in sala au mai fost prezenti in momentul in care s-a luat in discutie aprobarea PUZ-ului zonei de nord.
Practic nu a fost nicio lupta de idei si argumente, ci doar efectul unor reglementari de statut care prevad un minim de voturi necesare pentru aprobarea unui astfel de proiect.
In masura in care si tacerea e un raspuns, este greu de precizat in momentul de fata cat este lipsa de interes din partea consilierilor, cat actiune motivata politic (faptul ca domnul Chiliman nu mai este membru PNL ar putea sa joace un rol important in aceasta disputa) si cat interes real pentru binele urbei.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Primul care o curata o pierde in favoarea celuilalt.