In primul rand de ce este important ca site-ul tau sa fi aiba o pozitie buna in motoarele de cautare?

Statisticile arata ca aproape 80% din traficul mondial este generat de motoarele de cautare.

Cei care doresc sa gaseasca informatia care ii intereseaza deschid un motor de cautare (Google, Yahoo, Altavista, etc.) tasteaza un cuvant sau o fraza formata din cuvinte cheie si apoi sunt redirectionati pe site-urile web listate pentru acele cuvinte cheie. Traficul generat este unul foarte targhetat in sensul ca vizitatorul este trimis spre site-urile care il intereseaza cu adevart (conform cuvintelor cheie pentru care a facut cautarea). Prin urmare un site care ocupa primele pozitii in motoare pentru cuvantul cheie potrivit tematicii sale poate atrage o multime de vizitatori targhetati fara sa cheltuie un cent pentru promovare.

Dar care sunt factorii care determina un site sa apara in primele pozitii la anumite cuvinte cheie?

In primul rand continutul site-ului. „Content is king” spun expertii in SEO, adica, „Continutul este regele”. Cu cat cuvintele cheie sunt mai prezente in continutul site-ului cu atat site-ul respectiv are sanse mai mari sa prinda o pozitie buna pe motoare. Asadar inainte de a face orice altceva trebuie sa te decizi asupra cuvintelor cheie pentru care vrei sa-ti optimizezi site-ul.

Chiar daca este foarte important continutul nu este totul. Titlul site-ului este de asemeni important pentru spiderii (spionii) motoarelor de cautare. Daca cuvantul cheie este inclus in titlul site-ului acesta este mai usor de indexat. La fel, un truc cunoscut de putina lume este acela de a nu pune virgula in titlu pentru despartirea cuvintelor cheie ci, in locul virgulei, cuvintele sau frazele cheie sa fie despratite prin semnul ” | „. Acest truc creste cu 25% sansele unei indexari mai bune.

Metatagurile sunt o alta componenta importanta a procesului de optimizare. Metatagurile sunt coduri html care se introduc in codul sursa al site-urilor, intre sectiunea si . Acele metataguri trebuie sa fie completate cu numele site-ului, proprietarul, cuvintele cheie, descriere si alte indicii importante pentru motoarele de cautare. Astazi exista softuri care genereaza automat metataguri, dumneavoastra doar sa le inserati cu copy/paste in codul sursa al paginilor.

Linkurile care duc spre site-ul dumneavoastra sunt, alaturi de continut un element extrem de important in SEO, dupa unii experti, cel mai important. Pentru a te convinge lanseaza o cautare pe google pentru cuvintele cheie „click here”. Pe prima pozitie vei gasi site-ul adobe.com iar pe acel site nu vei gasi nicaieri scris „click here”. Explicatia este urmatoarea „click here” este textul sub care afiliatii acestui site pun pe site-urile lor linkul spre site-ul adobe.com.

Cu cat aveti mai multe linkuri pe alte site-uri (chiar daca va aduc sau nu vizitatori directi), cu atat motoarele de cautare va vor gasi mai usor. Cu alte cuvinte va va creste Page Rank-ul site-ului, un clasament al motoarelor de cautare in fucntie de popularitatea linkului. Sunt de apreciat linkurile pe site-uri care au aceeasi tematica cu a dumneavoastra si sunt deva bine vazute de motoarele de cautare. Va puteti creste numarul de linkuri atat prin schimb de linkuri cat si prin inscriere site-ului indirectoare web , lasarea de link in anunturile online, pe forumuri, etc.

Acestea sunt cele mai importante elemente ale procesului de optimizare al unui site. Despre ele si despre alte „trucuri” de optimizare vom mai vorbi in articolele viitoare.